Evropa

Prolom Banja, Đavolja varoš i vinarija Doja

Na jugu Srbije, na padinama planine Radan, u blizini Kuršumlije, smestila se najmlađa banja u Srbiji, banjska lepotica – Prolom banja. Sigurna sam da je svima prva asocijacija na pomen Prolom banje – Prolom voda, a to i ne čudi, jer, ispred hotela Radan, možete sami natočiti Prolom vodu direktno sa izvora. Prolom voda će vas sačekati i u sobi hotela, a i koristi se u mnogim tretmanima, od opštih kupki u Prolom vodi do mešanja vode sa lekovitim blatom. Možete posetiti i punionicu Prolom vode u blizini Prolom banje gde se možete upoznati sa celokupnim procesom flaširanja vode.

Šta možete očekivati tokom boravka u Radan hotelu u Prolom banji?

Prvenstveno možete očekivati ljubaznost i posvećenost osoblja. Na svako pitanje ili nedoumicu dobićete profesionalan i ljubazan odgovor. Ukoliko ste se u Prolom banju uputili radi relaksacije, usporavanja pulsa i bega od brzog gradskog života, ovde će vas dočekati cvrkut ptica, mir i spokoj u Sauna svetu, dobar obrok u hotelskom restoranu i mnogobrojni tretmani koji će vas podmladiti, resetovati i učiniti da zaboravite na sve brige.

Krug opuštanja u Sauna svetu možete započeti u Slanoj sobi, gde možete provesti do 20 minuta. Zatim, možete biti u ifrancrvenoj, pa u finskoj sauni, bio sauni i parnom kupatilu. Između svakog odlaska u saunu, savetuje se odmor od 10 minuta i hidratacija. Po mom mišljenju, najbolja stvar u Sauna svetu jeste đakuzi sa slanom vodom – Prolom more. Ovde smo proveli najviše vremena, očekivano. Prvi put se u spa centrima susrećem sa Kneipp stazom, dva bazena dubine do 40 stepeni. Jedan bazen je napunjen hladnom, a drugi toplom vodom, a oba dva su posuta sitnijim i krupnijim kamenjem oblih ivica. Dok hodate Kneipp stazom, potrebno je da pri svakom koraku izvučete stopalo iz vode, jer time stimulišete refleksne zone na stopalima. U Sauna svetu je deci mlađoj od 15 godina dozvoljen ulaz do 15h.

Od ostalih sadržaja u Wllness i Spa centru, možete koristiti tepidarijume u relax zoni, infracrvenu kapsulu, kvantnu sobu, poluotvoren bazen i još mnogo toga. Kada se klinci umore od brčkanja u bazenu, zabava se može preseliti u igraonici, a vi možete posetiti Fitness centar i bibilioteku. Pravi odmor na jednom mestu gde ne morate da razmišljate o obrocima, kako ćete zabaviti klince, a moći ćete i sami da se opustite.

Šta obići u Prolom banji i okolini?

Prvo što ćete primetiti kada budete parkirali auto na paringu hotela Radan jeste prelepa crkva Svetog Preobraženja Gospodnjeg sa lučkim mostom preko rečice. Nalazi se na vidikovcu preko puta hotela Radan i pruža veličanstveni pogled na Prolom Banju. Crkva je izgrađena 2013. godine i možemo reći da je ovo duhovni hram spojeno mostom sa zdravstvenim hramom.

Crkva Lazarica u Prolom banji je jedina je crkva brvnara u Topličkom kraju. Po narodnom predanju, ovde se pričestio deo vojske kneza Lazara uoči Kosovske bitke. U porti crkve rastu stabla uvijenih šljiva, koje predstavljaju poseban raritet. Stabla se uvijaju uvek u istom smeru, kao da ih je neko silom uvijao. Pročitala sam da su meštani pokušavali da ih presade na druge lokacije, ali tamo rastu pravo i ne uvrću se. Ne pamte da je i jedna od njih ikada dala plod. Postoje dve legende o uvijanju šljiva. Prema jednoj, šljive se uvijaju od žalosti za knezom Lazarom i njegovim vojnicima koji su pošli u smrt i ujedno uvijene šljive simbolizuju slogu i jedinstvo. Druga verzija kaže da se šljive uvijaju u pravcu Kosova gledajući za vojnicima koji su se pričešćivali i prolazili pokraj šljiva.

Manastir Svetog Nikole u Kuršumliji, najstarija zadužbina Stefana Nemanje. Nalazi se na uzvišenju iznad grada, iznad ušća Banjske u Toplicu. Građen je u XII veku. Podizanje ovog manastira, prema žitijama Stefana Nemanje, izaziva raskol među braćom. Kralj Stefan Nemanja je dozidao trem sa dvema kulama, a kralj Milutin je dozidao kapelu.

Neolitsko nalazište Pločnik je naselje staro 7500 godina predstavlja bogato nalazište artefakata iz neolitskog doba, kada su na ovom lokalitetu postojale prve topionice bakra na svetu. Na lokalitetu se može videti rekonstruisano seosko naselje iz tog perioda. U blizini nalazišta se nalaze i ostaci Rimskih termi.

Đavolja varoš – nestvarni lokalitet, jedini predstavnik Srbije u izboru “7 svetskih čuda prirode”. Iako nije ubrojena u sedam veličanstvenih, Đavolja varoš, svakako, jeste na vrhu liste čuda sa ovih prostora. Glavne zvezde Đavolje i Paklene jaruge su kule, tj. 202 zemljane figure različitih oblika i dimenzija sa kamenim kapicama na vrhu. Kule nastaju kao rezultat vekovnog, specifičnog erozivnog procesa. One rastu, menjaju se skraćuju i ponovo nastaju i čine jedinstveni fenomen vrlo redak u svetu.

Druga prirodna retkost su specifične vode – Đavolja voda i Crveno vrelo. To su izvori sa ekstremno kiselom vodom visoke mineralizacije. Ne koristi se za piće, ali se koristi za lečenje kožnih oboljenja. Kada meštani ne mogu realno da opišu dešavanja oko sebe, onda se često izmišljaju legdende, pa ni Đavolju varoš nisu zaobišle. Najpoznatija je ona u kojoj đavo daje meštanima đavolju vodu posle koje se rođaci odlučuju da venčaju brata i sestru. Kada su svatovi krenuli ka crkvi gde je venčanje trebalo da se održi, vila koja je želela da spreči tragediju je počela da se moli Bogu. Bog je uslišio molitve i skamenio svatove sa mladencima.

U Đavoljoj varoši možete posetiti i crkvu Svete Petke gde možete videti fresku Svetog Save oslikanu na kori stabla. Verovatno će vas zaintirigirati bele maramice vezane za grane stabla. Veruje se da ukoliko belom maramicom dodirnete bolno mesto prilikom molitve i vežete maramicu za granu, nakon 7 dana će maramice biti zakopane u zemlju i sa njima vaša bol. U podnožiju, blizu početka 800m duge straze, dužinom Žute reke, uoči ćete dva okna saskog rudnika iz XII veka. Pominje se da je Uroš I Nemanjić doveo Sase na ove prostore radi eksploatacije ruda.

Ulaz se naplaćuje i iznosi 350 dinara, gde deca mlađa od 10 godina ne plaćaju. Staza do vidikovca je uređena i možete se lako i brzo kretati. Na par mesta dužinom staze su postavljenje klupe i stolovi pa se možete ovde odmoriti i okrepiti. Kada stignete do same znamenitosti možete se više obavestiti očitavajući QR kod sa postavljenih tabli. Nakon skeniranog koda, dobićete pregršt zanimljivih informacija o lokalitetu. Mihailo je naročito uživao tokom celog putovanja, a posebno u Đavoljoj varoši jer je mogao sve vreme da skuplja grančice i baca kamenčiće. Ovo je pravi mali raj za decu.

Vinarija Doja – tradicionalna vinarska priča porodice Todić, koja već vekovima proizvodi vino, prvo za lične potrebe, a od 2010. i za širu upotrebu. Uzgajanju vinove loze i grožđa pogoduje povoljna klima. Vinarija je smeštena na padinama Jastrebac planine, u osunčanom Topličkom kraju.

 

 

Lična karta vinarije je crveno Prokupac vino napravljeno od autoktone sorte grožđa, simbola topličkog i srpskog vinarstva, jedinstveno po svojim aromama belog cveta pomorandže, punog voćnog ukusa. Nama se naročito dopala Tamjanika. Moguće je organizovati pojedinačne i grupne posete vinariji gde možete degustirati 3 etikete i poslužiti se sirevima i pršutom. Potrebno je najaviti se na broj telefona koji možete pronaći na Google. Domaćini će vas povesti u razgledanje podruma i vinarije uz detaljnu priču o geografskom položaju, sortama grožđa koje se ovde gaje, odležavanju vina i procesima koji utiču na razigravanje nepciju.

Nadam se da ste dobili ideju gde biste mogli da provedete naredne praznike i vikende, jer nam lepo vreme tek stiže. Iskoristimo ga na pravi način.

7 replies »

 1. Lep tekst 🙂 Razmišljam se da idem uskoro do Prolom Banje i to baš ovaj hotel. Zanima me kako ste išli do Đavolje Varoši od hotela? Video sam da ima i neka staza kojom može da še pešači, ali da je duža. Da li ste se raspitali nešto o njoj, kakva je i da li se isplati tako ići? 🙂

  Like

  • Pozdrav, Dejane. Hvala na komentaru. Nismo se raspitivali o pešačenju do Đavolje Varoši, jer imamo dete od 2 godine pa nam se takav pohod nije učinio realnim u tom trenutku. Možete se raspitati u hotelu da li postoji uoošte takva opcija jer mislim da je prilično daleko. Mi smo do Đavokje Varoši išli kolima.

   Like

 2. Vidim da vam je ovo bila ruta “juzna pruga”. Jug je prelep i bogat prirodnim lepotama koje samo nisu predstavljeni turistima. Ako mogu da predlozim hidroelektranu Vucje, ukoliko vam se nadje na putu.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s