Evropa

Lukovska Banja – oaza mira na istočnim padinama Kopaonika

Kada bih vas pitala da zamislite mesto sa izvorima lekovite vode u izobilju, ušuškano među šumama i vrhovima planina, mesto koje pruža mir i spokoj čim u njega kročite, sigurna sam da biste zamislili nešto što vrlo sliči Lukovskoj Banji. Ova mala, zelena oaza smeštena je na jugu Srbije, na istočnoj padini planine Kopaonik. Činjenica da se nalazi na nadmorskoj visini od 681. metra, čini Lukovsku Banju najvišom banjom u Srbiji. Osim što ovde možete dobiti preko potrebnu relaksaciju od stresnog i ubrzanog načina života, ovde će vas na svakom koraku razmaziti dobrom klopom, ukusnim Papucaki kolačem, toplom kupkom u spoljašnjem bazenu i u sred februara i ljubaznošću osoblja. 

O Lukovskoj Banji

Lukovska Banja važi i za kraljevsku banju, jer je, prema predanju, kralj Stefan Milutin Nemanjić boravio na ovim prostorima. Danas ovde možete naći Milutinovo Kupatilo, sa temperaturom vode između 42 i 44 stepena i lokalitet “Devojačke suze”, gde se, po predanju, kraljica Simonida često zaustavljala da plače zbog svoje tužne sudbine i udaje za znatno starijeg kralja. Od tolikih suza, sama stena je zaplakala, pa ovde voda ne teče, nego kaplje.

U Lukovskoj Banji možete biti smešteni u jednom od dva hotela, “Jelak” ili “Kopaonik. Treći hotel, “Bela Jela”, hotel sa 4 zvezdice, je u izgradnji. Završetak radova se planira za ovu godinu i ponudiće svojim gostima ekskluzivni sadržaj. Ono što je zajedničko za oba hotela jeste da su svi obroci i korišćenje sportskih terena, bazena i Wellness centra uključeni u cenu smeštaja. Wellness centar nudi korišćenje slane sobe, tepidarijuma, saune, parnog kupatila i đakuzija. Ručna masaža, podvodna masaža, aplikovanje blata i razne druge usluge se naplaćuju i cenovnik vam ostavljam ovde. U hotelima možete iznajmiti bicikle, pozajmiti štapove za hiking, čak i sanke za najmlađe.

U sobi hotela ćete naći i flajer sa obeleženim stazama za šetanje, takozvanim “Stazama zdravlja”. Ima ih ukupno 5, pa prateći staze možete obići vidikovac Nenadov kamen i crkvu Svetog Đorđa, sa neverovatnim pogledom na Banju, crkvu Svetog Mine u selu Štava, Gornju Banju sa Kupatilom Šljivik, Milutinovim Kupatilom i mnoštvom virova za periferne kupke i lokalnu hidroterapiju. Temperatura vode je između 33 i 44 stepena.

Postoje i virovi sa lekovitom vodom za dijabetičare i ljude sa lošijim vidom.

Prirodni inhalatorijum je najimpozantniji. Čine ga okamenjene cevi kroz koje izlazi termalna voda bogata vodonik sulfidom. Vazduh je blago neprijatnog mirisa. Ovaj prostor na obali Lukovske reke se naziva Klimatorijum i pruža brojne blagodeti naročito kod ljudi sa reumatskim, hronično opstruktivnim bolestima pluća, povećanom masnoćom u krvi i kod dijabetesa.

Zimi vam je na raspolaganju i ski staza dužine 300m sa ski liftom. Nezaboravite da probate preukusni Papucaki kolač i da svratite do etno restorana Lukovske kolibe, gde se služe specijaliteti ispod sača, čuvena pita rednica i domaći kolači.

Šta obići u neposrednoj blizini Lukovske Banje?

Ono što možete još obići u neposrednoj blizini Lukovske Banje jesu crkve svetog Nikole i svete Bogorodice u Kuršumliji, prve zadužbine Stefana Nemanje, Prolom  Banja, nadaleko poznata po svojoj lekovitoj Prolom vodi, kao i crkvu svetog Preobraženja Gospodnjeg i nacionalni park Kopaonik.

Đavolju varoš, jedinstveni spomenik prirode u našoj zemlji. Toliko je jedinstven da je malo falilo da bude proglašen svetskim čudom. Ovaj redan prirodni fenomen čine zemljane figure nastale erozijom i izvori jako kisele vode u neposrednoj blizini Đavolje jaruge. Mi smo se uputili u obilazak, ali prateći mapu na Google, iz Prolom Banje smo pogrešno skrenuli i totalno omašili put ka Đavoljoj varoši. Cena ulaznica za obilazak lokaliteta je 350 RSD i svuda su postavljene table sa QR kodovima, pomoću kojih se možete lako kretati i dobiti informacije o mestu na kom se nalazite. Sledeći put ćemo pratiti table pored puta, umesto mape na telefonima, pa ću vam opširnije pisati o ovom mestu punom legendi i vidikovcima sa kojih se pruža neverovatan pogled.

Boravak u banji nije rezervisan samo za stariju populaciju. Verujem da je većini to prva asocijacija kada neko pomene banje. Sve generacije su dobro došle i svako može naći svoj zanimljivi kutak i parče mira. Pa kažite kome može biti dosadno brčkanje u bazenima na otvorenom ili poluotvorenom ili zatvorenom bazenu. Garantujem, nikom! Mogu samo da zamislim koliko je sve prelepo na proleće kada drveće olista i kad se pogled izgubi u svom tom zelenilu.

Post je urađen u saradnji sa Lukovskom Banjom.

All photos by: Danica, Vlada

Camera used: Samsung Galaxy S10, GoPro Hero 5

Facebook profil: https://www.facebook.com/danicassmallworld/

Instagram profilhttps://www.instagram.com/danicas.small.world/

NAPOMENA: Zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa ovog bloga bez mog prethodnog odobrenja.

1 reply »

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s