Evropa

Priča pod kestenom – Palić

Prethodnog vikenda smo skoknuli do Palića i romantičnog kutka na obali najvećeg prirodnog jezera u Srbiji. Nina i Veroljub su tvorci “Priče pod kestenom” i utkali su toliko ljubavi u svaki kutak kuće, da poželite da iz nje ne izlazite nikad. Mogu da se zakunem da sam se osetila kao da smo otputovali do Provanse ili Toskane. Teško je izabrati omiljeni kutak kada je svaki deo kuće toliko poseban i pažljivo osmišljen. Priča pod kestenom može dodatno da usreći zaljubljeni par, porodicu sa decom, do 5 odraslih osoba, na vama je samo da izaberete s kim ćete ispričati svoju priču u ovom predivnom ambijentu. A, verujte mi, dugo ćete prepričavati koliko ste uživali u boravku pod kestenom.

Šta možete posetiti u blizini Priče pod kestenom?

Pored prelepo uređenog Palićkog jezera, gde možete ploviti katamaranom po cenu od 300 RSD po osobi i upoznati Palić iz drugog ugla, možete iznajmiti rikšu ili bicikle za upotpunjavanje aktivnog odmora, bila bi prava šteta ne posetiti i Palićki Zoo vrt. Mihailo je bio odušeljen lavovima, tigrovima, lamama, alpakama, zebrama, majmunima. Palićki Zoo vrt je najveći Zoo vrt u Srbiji i prelepo je mesto za klince. U Zoo vrtu se možete i osvežiti, klopati nešto na brzinu, a deca se mogu zabaviti i u parku sa ljuljaškama, klackalicama i toboganima. Ulaz je 300 RSD, dok deca do 7 godina starosti ne plaćaju ulaz. Postoje i porodične karte, pa bacite pogled na sajt. Radno vreme je od 7 do 19h svakog dana.

Za odličnu klopu možete se uputiti u restoran Abraham na nadaleko poznat gulaš. U okviru restorana postoji deo za klince, pa je to još jedan dobar razlog za posetu.

Majkin salaš možete posetiti za doručak. Imaju prelepo dvorište sa velikim jezerom i ostrvom na sredini do kog se dolazi skelom. U dvorištu je i prostrani deo za klince sa toboganom, kućicom i peskom za igru.

Nikako ne treba propustiti ni posetu veličanstvenoj Subotici. Ovog puta smo posetili sinagogu i raspametili se koliko je lepa. Subotička sinagoga je druga po veličini u Evropi i građena je u stilu secesije. Unutrašnjost sinagoge je maestralna, sa prelepim vitražima, ukrasima preuzetim iz mađarskog folklora – latice ruža, ljiljana, karanfila i paunovog pera. Poseta je moguća vikendom između 10 i 14h. Ulaz je 250 RSD.

Na putu ka Beogradu smo odlučili da posetimo Kikindu. Nismo do sad nikada bili u Kikindi, a čuli smo toliko lepih priča. Prvo smo posetili  jednu od najlepših ulica na svetu – ulicu generala Drapšina. Duga je 2 km i krasi je jedinstveni drvored koji kreira osećaj kao da se krećete kroz zeleni tunel. Posle Drugog svetskog rata posađeno je 389 stabala javora, lipe, korpivića i duda. Sajt Architecture & Design je svrstao na 22. mesto na listi najlepših ulica sveta. Ovaj turistički biser Vojvodine poznat je još i po Danima ludaje, terakoti od koje se izrađuju figure u ateljeu Terra, po sovama ustinama koje svakog novembra dolete na grane stabala u centru i tu provedu celu zimu, po mamutu Kiki pronađenu baš u Kikindi. Danas je možete videti u zgradi Kurije i predstavlja najstariju jednospratnicu u Kikindi. Gradsko jezgro u SFRJ je važilo za najlepši trg, a napravljen je u koritu presušele reke. Kikinđani vole da prošetaju do Starog jezera i parka Blandaš.

Nadam se da smo vam dali ideju šta biste mogli da radite za predstojeće praznike. Srbija nudi toliko različitog, prelepog sadržaja da je greota ne istražiti sve kutke zemlje.

*Post je urađen u saradnji sa Priča ispod kestena apartmanom.

NAPOMENA: Zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa ovog bloga bez mog prethodnog odobrenja.

All photos by: Danica i Vlada

Camera used: Samsung S9, Huawei p30 pro

Facebook profil: https://www.facebook.com/danicassmallworld/

Instagram profilhttps://www.instagram.com/danicas.small.world/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s