Azija

Sa bebom na plaži – šta i kako

Prvo što čujete kada saopštite okolini da planirate odmor sa bebom jeste da to više nije vaš odmor već čuvanje deteta dok se ono odmara 🙂 Ne znam kako je kasnije, kad beba postane samostalnija, sedi, puzi, trči, ali dok je ovako mala i nađete je gde i ostavite, stvarno je lakše. Mihailo ima 5 meseci i još uvek samo sisa, pa je to još jedna olakšavajuća okolnost. Kada ovako sagledate stvari, mnogo je lakše na more ići sa bebom do 6 meseci.

Najbitnija stvar koja se desila na ovom putovanju je još veća povezanost između bebe i mene. Prošli smo pregršt novih situacija, pronašli rešenje za neke izazove, naučili neke nove stvari o nama. Na primer, Mihailo je naučio da se okrene sa leđa na stomak, da skine naočare sa glave, kakvog je ukusa more. A mama je naučila da se organizuje dok  beba spava i ode na brć, kako da privoli Mihaila da uđe u more i još dosta stvari. Već sam vam pisala o tome šta poneti kad se krene sa bebom na put i spisak je malo dopunjen.

Biću 100% iskrena, na ovakav vid odmora nisam navikla. Plaža, hotel, bazen – to nije moj način uživanja na odmoru. Ja volim akciju, sadržajne dane, toliko različite da imate utisak da ste već 3 meseca negde, a ne 10 dana.

Ali pristaje čovek na kompromise i čak nauči da uživa u tome. I na All Inclusive koncepte i ustaljeni raspored – kad jede, kad se budi, kad ide na bazen, kad na plažu. Sve po redu.

O blagodetima boravka na moru za bebe i decu ne treba ni pričati. Spomenuću samo da negativni joni i ozon osnažuju imunitet. Koncentracija joda i ozona u vazduhu je najveća u jutarnjim časovima, pa se tada preporučuju šetnje. Kupanje u moru podstiče cirkulaciju, a morska voda, sa jedinstvenim sastavom minerala i magnezijumom, oporavlja organizam.

Nekako mi je glavni problem bio kako da zaštitim Mihaila od sunca. Čitala sam Yumama i Bebac sajtove, savetovala se sa iskusnim mamama i napravila spisak šta je sve potrebno kako bismo Mihailo i ja imali opušteno i bezbrižno prvo letovanje.

Na plažu hotela Blue Wave Suite u Alanji nismo kretali bez:

 • kreme za sunčanje – La Roche Posay za bebe i decu sa faktorom 50,
 • pelena za kupanje, jednokratnih pelena za obući posle kupanja,
 • odelceta za kupanje – nabavljeno u Lindexu,
 • kačketa sa dodatkom koji prekriva vrat,
 • naočara za sunce, koje je naučio da skida jednim pokretom ruke,
 • tetra pelene,
 • bade mantilića koji obučemo kad skinemo odelce i istuširamo se,
 • peškira za brisanje i peškira za ležanje,
 • dodatne majice i šorca,
 • flašice sa vodom,
 • glodalica, zvečki i ostalih rekvizita,
 • Bioderma micelarne vode,
 • kreme za pelensku regiju i telo.

Ono što sam ja konstantno podsećala sebe jeste da:

 • ne izlazim iz sobe dok bebu ne namažem kremom,
 • beba ispod suncobrana nije zaštićena, jer sunčevi zraci svakako prolaze,
 • iako je oblačno, to ne znači da sunčevih zraka nema, 
 • ukoliko je meni voda hladnjikava, bebi će biti još hladnija,
 • u moru možemo da budemo najduže 10 min, pa pravac pod tuš ili na prebrisavanje Bioderma micelarnom vodom,
 • beba će biti najsigurnija dok je u mom zagrljaju kad ulazimo u vodu,
 • odlazak na plažu izbegavamo između 10h i 17:30h,
 • ne prekrivam kolica kad je toplo, jer je bebi unutra još toplije.

Inače ne volim ni sama da se pržim na suncu, pa mi nije teško palo ništa od navedenog. U početku budeš u nekom grču da li sve radiš kako treba ili preteruješ i treba da se opustiš. Prva beba, pa je, valjda, prirodno da malo i preteruješ.

Još od 3. meseca, idemo sa Mihailom na bazen Dynamic Sport & Health Club, Baby Buć program i stvarno voli vodu i brćka se bez ikakvih problema. Ali prvi kontakt sa morem nije prošao glatko. Stigli na plažu, obukli odelce, metnuli zmajski kačket i krenuli ka vodi. Prišli jako blizu i ja krenula da mu pokvasim nogice, a on krenuo u plač. Zbunila sam se u sekundi. Kako sad to, pa ti voliš vodu, šta se sad desilo. Ništa, vratim se ka ležaljci. Ne vredi ništa na silu. Sutra ćemo ponovo probati. Al mi đavo ne da mira. Zašto sad tako reaguje?! Ne bude meni teško i angažujem mame na društvenim mrežama. Dobijem pregršt dobrih saveta i naružana novim znanjem, spremno ulazim u okršaj sa Mihailovim strahom već sledećeg dana. Sada se približavamo vodi znatno sporije. Dolazimo do peska. Tu mu dajem da pipne pesak i objašnjavam šta je to, a i gledam da tu istu ruku ne gurne u usta. Kad sam uvidela da je dobro prihvatio novo saznanje, krećemo dalje. Sve više smo bliži vodi. Sad su na redu kamenčići. I njega opipava i baca i ja odlučujem da je sada vreme za vodu. Priližavamo se i čekamo da talas dođe do nas. Dodiruje mi stopala, a ja se oduševljavam i cičim da bi on shvatio kako je to jako lep osećaj. Onda spuštam i njegove nogice da ih talas zapljusne i on ih instiktivno diže. Dolazi sledeći talas i već je opušteniji. Plača uopšte nema. Već pri sledećem talasu, spušta stopalca i zaranja ih u pesak i kad ga talas zapljusne, uopšte ne odiže stopalca. Ohrabrena ovom reakcijom, krećem da mu kvasim stopala i ručice i moja mama mi pomaže u tome. Sve vreme se smejemo i cičimo i pričamo s njim. Dobro reaguje i polako ga ubacujemo u vodu. Srećan je, smeje se i ja sam u tom trenutku najsrećnija na svetu. Uspeli smo!

Od tada smo svakog dana išli na plažu, brčkali se u vodi, udisali svež vazduh i vraćali se srećni u hotel. Nema ničeg lepšeg od ove uspomene koju smo stvorili. On je se neće sećati, ali tu sam ja da mu je ispričam. Imaće on svoj prvi svesni kontakt sa morem i svoju uspomenu, ali ova naša zajednička avantura nikada neće biti zaboravljena. Za ovih njegovih 5 meseci, leteli smo 4 puta i čak prešli i na drugi kontinent. Lep početak osvajanja sveta.

Hvala Filip Travel agenciji koja je bila deo ove naše lepe priče. Leto je upravo počelo, pa ako se još niste odlučili, predlažem vam da bacite oko na njihove sjajne aranžmane. Meni, koja vrlo retko putujem sa agencijama, se jako svidelo što su prikazane cene konačne i što su vrlo brzi i profesionalni kada vam nešto zatreba.

* Post je rađen u saradnji sa Filip Travel agencijom

All photos by: Danica

Camera used: Nikon D3000, Samsung S9

Facebook profil: https://www.facebook.com/danicassmallworld/

Instagram profilhttps://www.instagram.com/danicas.small.world/

NAPOMENA: Zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa ovog bloga bez mog prethodnog odobrenja.

1 reply »

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s