Evropa

Sa bebom na put – šta poneti

Da li putujete sa bebom? Koliko starom bebom?

Upravo smo se vratili sa našeg prvog putovanja sa Mihailom. On ima 3 meseca i 13 dana, a na put je krenuo sa 5 dana manje. Nismo se nijedne sekunde dvoumili da li da krenemo ili ne sa tako malom bebom. Mihailo će imati sve uslove kao i kod kuće, promeniće sredinu i prilagoditi se šetnji od po 7 sati dnevno. Ili ćemo se mi prilagoditi njemu, videćemo na licu mesta. Bitno je ocekivanja uskladiti sa novonastalom situacijim, a to je da više na put ne idemo samo nas dvoje i da moramo ponovo da uigramo ekipu. Nadali smo se najboljem, naravno.

Bitno je ostati opušten, praviti pauze za sisanje ili hranjenje, biti spreman za promenu plana i pozitivno razmišljati o svemu. Bez panike, to je najbitnije!

Verovatno većina pomisli kako je potrebno poneti celu kuću sa sobom i jedan kofer samo za bebca. Mi smo uspeli sve da spakujemo u bebin ranac i sve naše stvari u jedan kofer srednje veličine.

Kad smo rezervisali hotel, bilo nam je bitno da je blizu centra grada, da možemo brzo i lako da se vratimo ako Mihailo postane previše razdražljiv. Kontaktirali smo hotel odmah posle rezervisanja da bismo obezbedili krevetac. Za presvlačenje i hranjenje smo imali na raspolaganju svaki kafić, park u gradu 🙂

Šta treba poneti?

Pre nego što počnemo priču o stvarima i potrebštinama, jako je bitno imati putno osiguranje za svakog člana porodice, a naročito za bebu.

Ovo je naš spisak i možda će nekom koristiti čisto radi podsećanja.

Odeća: 15 bodića, 4 donja dela, 4 para čarapica, 5 portiklica, 3 kapice, 2 džempera, 1 gornji deo trenerkice, 1 jakna, 1 jednodelni “skafander” i dunjica, 1 patikice.

Za spavanje: 2 ćebenceta – tanje i deblje, 1 jastučnicu za krevetac, 1 čaršav za krevetac, 2 pidžamice, par tetra pelena.

Kozmetika: Mustela gentle cleasing gel za kosicu i telo, Mustela sapun, Mustela Hydra Bebe body losion, Mustela vitamin barrier kremu za pelensku regiju, Mustela kremu za lice i Mustela krema sa zaštitnim faktorom.

Za presvlačenje: BabyLove jednokratne mušemice za presvlačenje (5 komada), višenamensku mušemu za presvlačenje koju smo dobili uz ranac za kolica, četvrtaste velike tufere, okrugle manje tufere, miceralnu vodu, 20 Pampers pelena (mi koristimo Premium Care liniju), vlažne maramice (koristimo WaterWipes), peškir za guzu i peškir za kupanje, kese za prljave pelene.

Apoteka: Fitobalm gel – pomaže kod otežanog disanja, kašlja, slinavljenja, Baby D3 vitamine, Biogaia probiotik (ne zaboravite kašičicu), fiziološki rastor za čišćenje nosa i očiju, 5×5 gazice, Octenisept, Paracetamol sirup i špric, Gengigel za zubiće, štapiće za uši, Aventov neseser sa gomilom korisnih stvari – češalj, grickalica i makazice za nokte, toplomer, pumpica za nos.

Rekviziti: luk sa igračkama koji se nakači na kolica (koristimo Mendin Zebra luk), 2 zvečke, 2 glodalice.

Prvi put sa bebom u avionu – nikakva posebna nauka. Preporučljivo je da beba sisa tokom sletanja i poletanja – sve vreme dok avion ne dostigne visinu. Ukoliko bebac ne sisa  flašica sa mlekom, vodom i kašice nek su vam pri ruci. Ćebence i kapica, da pokrijete mladunca ako se uspava, što ceo avion jako priželjkuje, ukoliko uđete jako bučno u isti. Dobićete pojas za bebu, moji nakačite na svoj, tj. provučete kaiševe svog kroz krug na bebinom pojasu. I pojas za spašavanje stoji kod vas, bar u avionima AirSerbia. Beba ima pravo na svoja kolica, bila ona iz jednog ili dva dela. A i dobro služe da se u njih i na njih potrpa sve i svašta. Ostavljate ih ispred aviona i tu ih i pokupite nakon sletanja.

Ako iznajmljujete automobil, ne zaboravite da ponesete sedište za bebu.

Dok vam pišem ovo i sabiram utiske, shvatam da je ovo bilo prelepo putovanje sa našim mladunčetom. Sviđa mi se kako smo sve organizovali, ostali pribrani kad je plakao, nalazili mesta da ga presvučemo, bili jedno drugom tu kad zatreba nošenje, uteha ili nešto treće. I sad bih da isprobamo neki daleki put zajedno. Srce mi je puno što smo se upustili u avanturu. 

Mihailo je prvi put leteo avionom, spavao u hotelu, vozio se Uberom i žičarom, prvi put se okrenuo u krevecu, prvi put slušao zvuke klavira. Upoznao je dobar deo Praga, peo se na vidikovce, prešao Karlov most, prisustvovao otkucavanju punog sata na Starogradskom trgu. Krenuo je u osvajanje sveta!

Da li imate neki predlog za dopunu spiska?

All photos by: Danica i Vlada

Camera used: Nikon D3000, Samsung S9

Facebook profil: https://www.facebook.com/danicassmallworld/

Instagram profilhttps://www.instagram.com/danicas.small.world/

NAPOMENA: Zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa ovog bloga bez mog prethodnog odobrenja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s