Evropa

Cesenatico i Najuzvišenija republika San Marino

Ravenu napuštamo posle davanja druge šanse i stvarno nas je grad uverio da je vredelo svraćati. Pisala sam vam o tome u postu Ravena – carstvo mozaika i mesto Danteovog počinka. Izguglali smo da vredi posetiti Cesenatico (Čezenatiko), kao mesto kome je Leonardo da Vinči dao svoj lični pečat, projektovanjem kanala. I na slikama sve izgleda fantastično. Nadali smo se da je tako i uživo, a i na putu nam je do do San Marina.

Cesenatico

Cesenatico je nekad smatran delom grada Cesena, pa i pomenuti kanal trebalo da spoji luku, jadransku obalu sa gradom.

Šetajući pored kanala, spoznaćete da je grad izuzetno turistički orijentisan. Svi restorani su puni i nikom od posetioca ne smeta graja galebova. U kanalu, uredno poređani, leže ribarski brodovi, obojeni u razno raznim bojama.

Šteta što jedra nisu bila raširena, da nam ulepšaju pogled. Ovde sam prvi put videla restorane sa Mišelinovim zvezdama.

Ako uzmete kombinaciju morskih polodova za usput, nećete se pokajati, mada je cena jača.

San Marino

Nastavljamo dalje ka Najuzvišenijoj republici. Već neko vreme želim da je posetim. Fascinantna je i intrigantna. Svuda oko nje je Italija, a ovo parče zemlje je republika za sebe. Jedna je od najstarijih država na svetu. Iako je Garibaldi ujedinio Italiju 1860. San Marinu je obećao nezavisnost. Ova državica mu je i pružila utočište. Poznata je i po tome što je ovde donet najstariji Ustav, koji je i danas na snazi. Sigurna sam da znate za trku Formule 1 – Velika nagrada San Marina.

Glavni grad drzave se nalazi na najvišoj tački planine Titano. Pri ulasku u grad, sačekaće vas grb države – tri kule: Guaita, Cesta i Montale. Dočekalo nas je i mnogo maski i nismo bili sigurni da li smo upali u snimanje nekog filma ili se u gradu dešava neki veliki maskebal. Svuda postavljeni štandovi, bina na glavnom trgu, maskirani junaci paradiraju gradom.

Sačekajte smenu straže na Palazzo Pubblico. Posetite i Piazza della Liberta i baziliku San Martina. Dok se penjete ka jednoj od kula, nezaboravite da uživate u prelepim panoramama. 

Imali smo misiju da pronađemo i nacionalni slatkiš Tre Monti, ali gde god da smo pokušali da dođemo do njega u nekom restoranu, kafiću, svi su odmahivali glavom. I onda smo ga ugledali u prodavnici suvenira. To je zapravo hrskava oblanda sa lešnikom, prelivena čokoladom.

Krećemo ka jedvačekanoj destinaciji u srcu Toskane – San Gimignano. Radujemo se tome što nećemo menjati smeštaj par dana, što ćemo uživati u domaćim proizvodima, pogledu na čemprese i brda prošarana čokotima vinove loze.

Sve postove posvećene medenom mesecu i proputovanju kroz Italija vas čekaju u postu 4074 kilometara kroz Italiju za medeni mesec.

NAPOMENA: Zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa ovog bloga bez mog prethodnog odobrenja.

All photos by: Danica, Vlada

Camera used: Nikon D3000, Samsung S9

Facebook profil: https://www.facebook.com/danicassmallworld/

Instagram profilhttps://www.instagram.com/danicas.small.world/

 

1 reply »

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s