Evropa

Sent Andreja – grad marcipana i srpske istorije

Sent Andreja ili Szentendre, zavisi na kom jeziku pričate, je ušuškan, maleni grad, 20km udaljen od Budimpešte. To su lepote letenja iz grada iz okruženja. Uvek možete još nešto da šacnete.

U mojoj srednjoj školi, trećaci nisu išli u Budmpeštu, nego u Atinu. Zato je ovo meni prva poseta gradiću koji je toliko isprepletan srpskom istorijom.

Zateklo nas je šarenilo abažura na glavnom trgu Fo, miris marcipana iz poslastičarnice Szamos i osvežavajući vetrić sa rukavca Dunava. Posle velike Moskve, gde glava nije znala na koju će stranu pre, Sent Andreja je legla kao marcipan posle ručka. Mirna, slatka, mala, za čas se obiđe. Lepota ovog gradića je i u tome što možete da predahnete pored reke ili se, za vrlo kratko vreme, popnete stepenicama i upijate pogledom sve te krovove grada.

U 17. veku se ovde naselilo preko 8000 Srba pod vodstvom patrijarha Arsenija Čarnojevića. Postali su ugledni trgovci, zanatlije, utkali su u ovaj gradić neizbrisiv trag. Danas ima svega oko 100 Srba.

Bukvalno, na svakom koraku vas čeka neka od atrakcija grada. Na ovako malo mestu postoji čak 7 crkava, od kojih su, danas, samo 4 srpske. Za mnoge morate da podignete pogled da biste ih ugledali, jer gradić ima izgled kotline. 

Šta možete videti u ovom živopisnom gradiću:

  • Szamos muzej marcipana – čim uđete u muzej, moći ćete da budete svedoci procesa izrade. Koliko te žene marljivo, sa puno posvećenosti i pažnje izrađuju svaki detalj i koliko je sve to komplikovano, sa mnogo detalja. Na spratu vas čeka postavka, sva od marcipana, od poznatih, svetskih ličnosti, likova iz crtanih filmova i bajki, do istorijskih ličnosti. Bilo bi simpatično zagristi Parlament ili Pre izlaza iz muzeja, moći ćete da kupite i sami nešto od marcipana. Samo da ne preterate sa šećerom kao ja 🙂 Muzej se nalazi u blizini poslastičarnice, gde možete uživati u sladoledu, kafi i ostalim đakonijama. Ulaznica košta 500 HUF, ili 1.5 EUR.

  • Blagoveštanska crkva – nalazi se u samom centru gradića, na trgu Fo. Poznata je i kao Grčka crkva. Ono što je od drugih sentandrejskih crkava razlikuje je to što nema portu. 

  • Saborna crkva – najveća pravoslavna crkva u Sent Andreji. Smeštena je uz eparhijski dvor i Srpski pravoslavni muzej. Nazivaju je još Bogodoričina crkva, Uspenjaska ili Beogradska katedrala. Ikonostast crkve je fantastičan, sa džinovskim baroknim stubovima. Ulaz u muzej je 700 HUF, tj. nešto preko 2 EUR. Muzej sadrži crkveno-umetničku zbirku i predstavlja svedočanstvo srpske kulture na ovim prostorima.

  • Kuća Jakova Ignjatovića, Trg Vuka Karadžića, Esnafski krst u samom centru, govore o tome koliko je bio jak uticaj Srba na ovaj gradić. 
  • Požarevačka crkva – u blizini Saborne crkve. Naziv je dobila po velikom broju ljudi iz Požarevca koji su se doselili u grad i posećivali crkvu. 

Preporučujem vam da svakako posetite ovaj gradić, ako več niste. Sušta je suprotnost velikoj Budimpešti, umiruje puls. Možete se diviti boji Dunava ovde, tako različitoj od ove beogradske i uživate u gulašu.

All photos by: Danica, Vlada

Camera used: Nikon D3000, HTC 10

Facebook profil: https://www.facebook.com/danicassmallworld/

Instagram profilhttps://www.instagram.com/danicas.small.world/

NAPOMENA: Zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa ovog bloga bez mog prethodnog odobrenja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s