Putopisi

Moskva – 20 stvari koje ne smete propustiti

Odoleva Moskva vekovima raznim oblikovanjima, rušenjima, preuređivanjima. Bila je na udaru jakim vetrovima koji su ostavljali tragove na izgled grada. Od Mongola, paljenja Moskve nakon osvajanja Napoleona, Staljinovog rušenja. Čini mi se da je danas toliko moćna baš zbog toga što je posle svakog rušenja, umela da se udigne iz pepela. Na svakom ćošku su vidljive uspomene na carsku Rusiju i zdanja iz sovjetske epohe. Novo, moderno doba je takođe umešalo prste u izgled ovog fenomenalnog grada.

Pisala sam vam o tome kako možete jeftino do Moskve i šta je mene raspametilo, pa sam vas danima gnjavila na društvenim mrežama – najlepše stanice moskvoskog metroa. 

Došlo je vreme da vam otkrijem još upečatljivih mesta u Moskvi, a ima ih preko 20.

 • Muzej Kosmosa – jedan od najvećih utisaka. Kad ugledaš tu raketu koja ostavlja srebrni trag za sobom, dok napreduje ka nebu, ne možete ostati ravnodušni. U podnožju se nalazi spomenik Ciolkovskom, osnivaču kosmonautike. U parku se nalazi i Aleja kosmonauta sa bistama posvećenim najbitnijim ljudima ruske kosmonautike – prvom čoveku koji je leteo u kosmos – Gagarinu, prvoj ženi kosmonautu – Valentini Tereškovoj, prvom čoveku koji je dva puta leteo u zemljinu orbitu – Komarovu,  prvom čoveku koji je izašao u otvoreni kosmos – Leonovu i komandantu koji je prvi prizemljio kosmički brod iz orbite – Beljajevu. Unutar muzeja se nalaze kosmički brodovi u kojima su leteli Lajka, koja nije preživela povratak, Strelka i Belka, čija se preparirana tela nalaze u muzeju, nakon uspešnog povratka. Možete videti i skafander Jurija Gagarina, kosmičku stanicu Mir i čak ući u nju, pogledati film šta je sve potrebno da biste postali kosmonaut (ja želim da postanem kosmonajut), kupiti hranu koju kosmonauti jedu, videti ko je trenutno u kosmosu i svašta, svašta nešto još. 

Cena karte je 250 RUB, oko 3.5 EUR. Ukoliko želite da fotkate, moraćete da doplatite još 230 RUB, oko 3 EUR.

 • Univerzitet Lomonosov – najstariji univerzitet u Rusiji. Univerzitet je prvobitno bio izgrađen na Crvenom trgu, ali ga je Katarina Velika preselila na današnju poziciju. Baš na ovom mestu je osnovana socijal-demokratksa organizacija koja je zagovarala abdukciju cara. Staljin je naredio izgradnju sedam nebodera po celom gradu, poznatih kao “7 sestara”. Jedna sestra se nalazi na Vrapčevim brdima i glavna je zgrada univerzitetskog kampusa. Do 1988. je bila najveća zgrada u Evropi. A kad saznate šta se sve unutra nalazi, zaboli te glava – koncerta sala, pozorište, muzej, biblioteka, bazen, frizerski salon, prodavnice, policijsku stanicu, poštu, banku i td. Sa Vrapčevih brda pruža se prelep pogled na grad i reku Moskvu.

 • Boljšoj teatar – odavno sanjam da u prelepoj, elegantnoj haljini posetim ovo zdanje i uživam u izvedbi gracioznih balerina. I moraću još da čekam na ostvarenje tog sna. Nismo na vreme uzeli karte, koje su mogle da se nađu po ceni od 20, 30 EUR. Na licu mesta su koštale oko 200 EUR, a kod pretprodavaca 100. Boljšoj balet i opera spadaju u najbolja i najstarija pozorišta na svetu. Nedavno je i rekonstruisan. Vraćen mu je izgled pre Sovjeta. Nalazi se na trgu Teatra, u blizini Crvenog trga i Kremlja.

 • GUM – prvo što sam zapazila čim smo ušli u GUM je veeeliki red za sladoled. Nemoguće. Svi stoje samo da bi kupili sladoled. Naravno da smo isto morali da uradimo i mi. I stvarno je predobar. Druga misao koja je proletela kroz glavu – svi tržni centri Beograda bi umrli od zavisti da vide ovo. Tri uzdužna prolaza, sa milion radnji, na tri sprata. Ne možete a da ne zateknete neki mladenački par koji se baš ovde slika. Noću GUM svetli kao u bajci i osvetljava ceo Crveni trg. 

 • Crveni trg – da li postoji neko na ovom svetu ko nije čuo za Crveni trg ili ne zna da je to najveći trg na svetu??? Nalazi se na međi između Kremlja i kvarta Kitaj-gorod. Verujem da i vrapci na grani znaju da красный ne znači samo crveni, već i krasan, lep. Tako da, ako vam je prva asocijacija da je trg dobio naziv zbog komunističke crvene boje ili crvenih pločica, niste u pravu. Trg je, kroz vreme, služio za krunisanje careva, razne vojne parade, zbog kojih se i menjao izgled trga, rušenjem Kazanjske katedrale i Iverske kapele. Čak je i Hram Svetog Vasilija Blaženog bio pod znakom pitanja. Baš tokom naše posete, trg je spreman za prestojeću paradu, pa nismo mogli da posetimo Lenjinov mauzolej. Stvarno je posebno, moćan osećaj stajati ovde, gledati u svim pravcima, diviti se svim tornjevima Hrava Svetog Vasilija, od kog ne možete da pomerite pogled, a ni fotoaparat. Bukvalno je u svakom trenutku na trgu bilo 5 miliona ljudi, u svako doba dana. Ne zaboravite da se uslikate na Nultoj tački. Videli smo da je običaj da se bacaju novčići za sreću. Istorijski muzej sa statuom maršala Žukova stvarno oduzima dah.
 • Hram Svetog Vasilija Blaženog – najslikanija znamenitost Moskve, garantujem. Nalazi se preko puta kremaljske kule Spaskaja. Izgradnja je bila naručena od strane Ivana IV Groznog, koji je, po legendi, oslepeo neimara Postnika Jakovljeva, kako nikad ne bi ponovo napravio ovakvo remek delo. U vrtu crkve se nalazi spomenik posvećen Dimitriju Požarskom i Kuzmi Mininu. Centralna građevina treba podseća na plamen lomače koji se izdiže u nebo. I stvarno, ovakav izgled više nije ponovljen u Rusiji, a ni šire.

 • Kremlj – možda je do mene, ali nikako nisam uspela da povežem da li se karte kupuju za obilazak Kremlja ili samo za Državnu oružarnicu i Dijamantski fond. Shvatili smo na licu mesta. Moraš da kupiš sve te ulaznice, ako želiš da posetiš sve tri navedene stvari. Naravno da smo propustili online prodaju karata za Oružarnicu, jer se karte baš brzo rasprodaju. Cena karata za Oružarnicu je 700 RUB, oko 10 EUR. Za Dijamantski fond, cena je 500 RUB, oko 7 EUR. Da posetite sve crkve Kremlja, Car Top, Car Zvono, cena je 500 RUB, oko 7 EUR. Savet je da velike rančeve ostavite kod glavnog ulaza u Kremlj, da vas ne bi vraćali iz reda, a čeka se prilično. U Kremlj možete ući i kod Borovitskaya kule. Dijamantski fond je fantazija. Sav taj sjaj carske, a i Sovjetske Rusije. Vikendom je ogrooomna gužva. Spremite živce. Crkva Uspenja Presvete Bogorodice je nešto što morate videti kad ste u Kremlju, sa patrijarhovim prestolom, sa kojeg je mitropolit Filip II odbio da da blagoslov Ivanu Groznom.

 • Aleksandrovski vrt – ne možete da ga promašite na putu od Crvenog trga do Kremlja. Poznat je po Večnoj vatri, spomeniku koju slavi sve neznane junake pale za odbranu otadžbine. Preko puta, nekako nelogično, nalaze se bazeni koji simbolizuju reku Neglinnaya sa skupturama iz bajki. U vrtu se nalaze još i spomenik patrijarhu Moskovskom Ermogenu, obelisk posvećen Romanovima, spomenik Aleksandru I. Dok sa jedne strane vrt prate zidine Kremlja, sa druge strane je tu tržni centar Okhotny Ryad, koji se, bukvalno, nalazi pod zemljom. Sadrži i dosta restorančića u kojima možete za pristojnu sumu novca ručati/večerati, npr. u Mu-Mu.

 • Hram Hrista Spasitelja – prvobitni hram je bio podignut u čast pobede Rusije protiv Napoleona. Na zidovima hrama su bila ispisana imena vojnika koji su učestvovali u ratu. Srušen je za vreme Sovjeta i bio zamenjen bazenima. Obnova hrama se dešava od 1990. do 2000. godine. Predstavlja najveću sabornu crkvu na svetu.

 • Tverskaja (Tverska) – jedna od najstarijih moskovskih ulica i još uvek glavna ulica Moskve. Na početku ulice videćete dve ogromne zgrade, Državnu dumu i drugu – jedan od eksluzivnijih hotela – Nacional. Zatim zgrada Gradske uprave, crvene boje. Zanimljivo mi je bilo da saznam da su Rusi premeštali zgrade sa jednog mesta na drugo, zbog proširenja ulica ili, jednostavno, zato što im se zgrada baš i nije dopadala. Takvu sudbinu je doživela i ova zgrada. Premeštena je za samo 41 minut. Tu je zatim Sitinovo zdanje, pa Engleski klub, 
 • Stari Arbat – pešačka zona najstarijeg dela Moskve. Nekada je ovde prolazio prvi konjski tramvaj, a zatim i električni. Ovo je jedino mesto gde sam ja videla prodavnice sa suvenirima. Na samom početku ulice nalazi se jedna od sedam sestara, sedište Ministarstva spoljnih poslova Rusije. Malo dalje, naići ćete na Puškinovu, plavu kuću, preko puta koje je spomenik posvećen Puškinu i Nataliji. Tu je i Vahtangovo pozorište, sa statuom princeze Turandot. Ispred spomenika narodnom pevaču koji je pevao o Arbatu, Bulatu Okudžavi, smo uživali u recitovanju jednog mladića. Tu je i zid posvećen Viktoru Coju, sa crtežima, cvećem.

 • Gorki Park i Muzeon – kad god se setim Gorkog parka, ne mogu a da u sebi ne zapevam Wind of Change – Scorpions. Prelepo, prelepo uređen park, sa različitim sadržajima za klince i odrasle. Oduševila sam se. U park se ulazi kroz trijumfalnu kapiju ukrašenu srpom i čekićem. U produžetku je umetnička galerija – Nova Tretjakov i groblje spomenika – Muzeon, koji su ovde sakupljeni jer se nije znalo šta će se sa njima. Najpoznatija skuptura je statua Staljina kome su vandali slomili nos. U parku se nalazi i spomenik žrtvama totalitarnog režima. 

 • Spomenik Petru Velikom – uz reku Moskvu je prelepo šetalište koje vodi od Gorkog parka, Muzeoma do spomenika Petru Velikom. Spomenik je podignut na ostrvcetu u znaku sećanja na rusku mornaricu. Veliki Petar I, osnivač mornarice, stoji na malom brodu, drži kormilo i gleda u daljinu. Ova statua nije baš omiljena u svetu, pa je često proglašavana najgrdnijom, a Moskovljani izjavljuju – šta će nam Petar I, kad je on premestio prestonicu u Sankt Petersburg. Ja ne vidim ništa kičasto ovde, ali to je samo moje mišljenje.

 • VDNH – ogroman kompleks koji počinje trijumfalnom kapijom, sa preko 250 izložbena paviljona. Svaki paviljon prikazuje određenu državu SSSR i stvarno ne znam koja je lepše prikazana. Impozantne građevine, veliki parkovi, ogromne fontane. Šteta što se u vreme naše posete renovirao, pa nismo uspeli da upotpunosti uživamo. Inače, cela Moskva kao da se renovirala u vreme naše posete.

 • Park Pobede – Poklonaja gora – park je posvećen pobedi u Velikom otadžbinskom ratu, tj. II svetskom ratu. Park Pobede počinje sa spomenikom generalu Mihalnu Kutuzovu, koji je pobedio Napoleona. Tu je zatim trijumfalna kapija, a onda počinje sa spomenicima posvećenim I svetskom ratu, da bi onda potom, kolonada od 15 bronzanih stubova, prikazali glavne frontove Crvene armije. Na Trgu Pobednika nalazi se obelisk sa boginjom Nikom na vrhu. Sam pogled na Niku izaziva vrtoglavicu jer je obelisk visok skoro 142 metra. U podnožiju se nalazi prikaz Svetog Georgija koji ubija Aždaju. Na obelisku, svaki dan rata je prikazan, tako da svaki dan rata ima svojih 10 centimetara.

 • Patrijaršijski ribnjaci, najurbanija ulica Malaya Bronaya – radnja romana Majstor i Margarita počinje baš u ovom parku. Prva glava nosi poruku – Nikad ne počinjite razgovor sa strancima. Ovu poruku možete videti u parku. Ja je, npr. nisam snimila 😀 Kad smo već kod knjiga – i Lav Tolstoj je u knjizi Ana Karenjina spominjao Patrijarške ribnjake, u delu kada Ljevin traži Kiti na klizalištu. Stvarno je divno kad u sred nekog kvarta, gde vas okružuju samo fasade i ulice, naletite na parče prirode. U parku se nalazi spomenik poznatom basnopiscu, Ivanu Andrejeviču Kirilovu. Dalje od njega, prikazi su junaci njegovih basni. Ja baš sedim u ogledalu i dodirujem majmuna i njegov odraz.

 • Trijunfalni trg sa ljuljaškama – malo je reći da sam se oduševila ovim prizorom. Izlazimo iz metro stanice i prvo što ugledam su ljuljaške na sred trga. Ljudi sede, ljuljaju se, pričaju ili izvode vratolomije. Pravo je čudo sačekati red, jer nekako, dok se jedni ljuljaju kao da ne vide da milion drugih čeka svoj red.

 • Galerija Tretjakov u Zamoskorečju – ko bi rekao da će Tretjakova lična zbirka ruskih slika danas doživeti ovakav obim. Galerija se sastoji od 62. prostorije, pa odvojite dovoljno vremena za obilazak. Do galerije možete doći i sa ostrva Balčug preko Mosta ljubavi. Na mostu se nalazi drveće na kojima se umesto granja, lišća i ploda nalaze katanci na kojima mladenci napišu dan venčanja kako bi osigurali večnu ljubav.

 • Restoran Puškin – kao da ste zaspali i probudili se baš u 19. veku. Piće možete popiti za šankom, telefon možete napuniti iz knjige, uslužiće vas konobari koji izgledom podsećaju na likove iz Puškinovih pesama. 
 • Moskva City – urbani deo Moskve sa vrtoglavo visokim zgradama. Sve se još uvek gradi i sređuje, ali nema prolaznika koji ne opali selfi sa ovim neboderima. Mi smo malo skakali 🙂

,

Zašto je prelepo doći u Moskvu na proleće? – po gradu je raspoređeno veštačko drvo trešnje, pored kog Moskovljani obožavaju da se slikaju, na svim većim trgovima se organizuje takmičenje u akapeli, pa možete svako malo da uživate u fantastičnim glasovima. Za prezalogajiti preporučujem lanac restorana Mu-Mu gde možete probati tradicionalni Boršč, Šokoladnicu za zasladiti se i popiti dobar kapućino (nikako espreso). Probajte i njihovu testeninu. Nije Italijanska, ali nije ni loša. Peljmeni su mi favorit. 

Ne morate da brojite, nabrojala sam mnogo više od 20 stvari koje treba videti. Potrudila sam se baš. Ako, pak, postoji nešto što sam preskočila da navedem, napišite mi u komentaru.

Srećan put u Moskvu!

All photos by: Danica, Vlada

Camera used: Nikon D3000, HTC 10

Facebook profil: https://www.facebook.com/danicassmallworld/

Instagram profilhttps://www.instagram.com/danicas.small.world/

NAPOMENA: Zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa ovog bloga bez mog prethodnog odobrenja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s