Evropa

Gde za vikend? Kopaonik – Kopko apartmani

Ne da mi je trebao jedan beg van grada, nego sam ga priželjkivala od kad smo se vratili iz Moskve. Kocke se poklopile i trebalo je samo da spakujemo kofere i krenemo na put ka Kopaoniku. Petak posle posla osvajamo autoput Beograd – Niš. Sačekala nas je gužvica na skretanju kod Kruševca. Možete baš u tom gradu napraviti pauzu. Vrlo je živo u samom centru, iz svakog kafića se čuje muzika, pa izaberite šta vam najviše prija.

U Kopko apartmane stižemo tačno u ponoć. Domaćini su nas uputili kako da nađemo apartman, jer se nalazi u sklopu Kraljevih čardaka, a recepcija se pre sat vremena zatvorila. Ne možete da zamislite moje oduševljenje čim smo kročili u apartman. Sve je novo, uređeno sa ukusom, čisto. Ma čista desetka. Kuhinja je potpuno opremljena. Da nije bilo divne prirode koja nas je čekala napolju, ne bismo ni izlazili iz apartmana. Imate slike da se uverite i sami.

U okviru Kraljevih čardaka, imate mogućnost korišćenja i spa centra, ali imate i vrhunski restoran u kome je klopa mljac.

Šta ne smete propustiti na Kopu:

  • Pizzu sa borovnicama u Piceriji Čajetinska Dolina. Samo pazite da bude sezona borovnica. Uostalom, ako ih nema, imate domaći jogurt od kozijeg mleka, za koji možete da se zakunete da nije, uštipke, ajvar, kajmak…

  • Pančićev vrh, jer kakva je to poseta Kopaoniku bez posete vrhu. U vreme naše posete, žičare nisu radile, pa možete ili pešaka ili snobovski, kolima. Put nije ni blizu idealnom. U blizini je i Pančićev mauzolej, ali nije moguća poseta.

  • Metođe – svetilište u pećini do kog stižete nakon 40 min pešačenja. Nastalo je za vreme vladavine Turaka na našim prostorima. Nas je na samom početku pohoda do Metođa sačekala kuca, koja nas je u stopu pratila. Nazvali smo je Njuškica. Dopratila nas je do gejzira, za kog sad baš i nisam sigurna da je pravi. Na slikama i snimku izgleda kao da voda iskače iz nekog creva. A onda nam je krenula kiša.

  • Nebeske stolice – u blizini Pančićevog vrha, na 1800m nadmorske visine. Smatra se da je na ovom mestu postojala crkva, oslikana freskama. Odavde možete steći utisak da vidite ceo svet, tako je dobar osećaj.

Šta posetiti u okolini Kopaonika:

Okolina Kopaonika je prebogata istorijskim sadržajima, od manastira, crkava, srednjovekovnih utvrđenja, do turistički privlačnih banja i gradova vrednih obilazak. Izdvajam vam ono što smo nas dvoje u ovoj turi posetili.

  • Manastir Studenica – preko “Doline vekova” stižete do mesta Ušće. Manastir je zadužbina velikog Stefana Nemanje i podignut je u XII veku. Danas se u manastiru nalaze mošti osnivača, njegove žene Anastasije i Stefana Prvovenčanog. Izgradnju manastiru su i kralj Radoslav i kralj Milutin potpomogli dodavanjem pripratu i crkvu posvećenu svetom Joakimu i Ani. Manastir je za vreme Turaka često napadan, oštetili su ga i zemljotres i požar. Manastirsko okruženje je fenomenalno. Okružen je brdima i zelenilom, mirom. Zamalo da mi postane omiljeni manastir. Ali Ravanica je i dalje na prvom mestu. Možete popiti kafu, sokove u konaku i ostaviti prilog manastiru. 

  • Maglič grad – u sred Doline Jorgovana, pokraj reke Ibar, na 150 metara iznad nivoa reke, nalazi se srednjovekovni grad Maglič. Postoje dve teorije ko je ktitor grada. Po jednoj, Stefan Prvovenčani je osnivač, a po drugoj Prokleta Jerina, Irina, žena Đurađa Brankovića. Do grada se dolazi prelaskom preko visećeg mosta na kom jasno piše da je zabranjeno njegovo korišćenje. Zatim vas čeka lepo pešačenje uzbrdo, doduše popločanim stazicama. Vidi se da počinje ulaganje, kako bi se podigla turistička svest i o ovom delu Srbije. Sam grad bi trebalo obnoviti. Pogled je predivan, posećuje ga veliki broj ljudi. 
  • Manastir Žiča – nastao u prvoj polovini XIII veka, po naredni Stefana Prvovenčanog. Veliku ulogu u izgradnji imao je i Sveti Sava. Nakon napada Tatara, manastir je dosta stradao da bi bio obnovljen od strane kralja Milutina. Veruje se da je crvena boja manastira ideja Svetog Save, jer crkva počiva na krvi mučenika. Ovo nije bila moja prva poseta manastiru, ali me svaki put oduševi koliko se brine o njemu, koliko je sve mirno i spokojno.
  • Vrnjačka Banja – još jedna prva poseta. Ovaj put je bio pun prvih poseta i bližeg upoznavanja Srbije. Vrnjačka Banja je jako prijatno iznenađenje. Ovo je najveća banja u Srbiji. Verujem da ste svi čuli za Most ljubavi sa bezbroj katanaca. Ono što još možete obići je vrabac “Gočko”, jer ko nema sliku sa Gočkom, nije ni bio u Vrnjačkoj Banji. Park Vrnjci, prelepo uređen park. Tu je i zamak Belimarković.

All photos by: Danica, Vlada

Camera used: Nikon D3000, HTC 10

Facebook profil: https://www.facebook.com/danicassmallworld/

Instagram profilhttps://www.instagram.com/danicas.small.world/

*ovaj post je urađen u saradnji sa Kopko apartmanima

NAPOMENA: Zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa ovog bloga bez mog prethodnog odobrenja.

5 replies »

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s