Evropa

Gde otići na jesen? – Grac

Grac – grad koji miriše na vruće kestenje

Kažu da je Austrija najlepša na jesen. Meni je Austrija prelepa u bilo koje doba godine, ali moram da se lsožim da u jesen ima svoju posebnu čar. Još kad sam počela kao pomahnitala da putujem, pre čitavih 6 godina, želela sam da napravim turu kroz Graz, Salzburg, Linz i da turu završim u Beču. Ova tura se malo razlikovala od te željene, davno skovane, ali smo obišli Hallstatt, Salzburg i Graz na kraju.

Svaki put kad se setim naziva grada na Austrijskom, setim se da sam stalno vikala ”Idemo u Griz, Idemo u Griz” dok Vladi nije preselo.

Gradec, reč koja označava mali gradić, po kojoj je Grac i dobio ime, ne opisuje dovoljno ovaj grad. On nudi mnogo toga. Murinsel je jedna od ponuda. Ostrvo na sred Mure, koje spaja dve obale reke i pluta po vodi, napravljeno u čast tome što je Grac bio ”Evropski grad kulture”. Ova konstrukcija u obliku školjke je posvećena modernijem Grazu. Mene je više oduševila ona koja gordo stoji već vekovima.

Kako dalje koračamo, nailazimo na mnoštvo stepenika koje se uzdižu ka vrhu brda. Znači, tu je Schloßberg, jedna od najimpozantnijih tvrđava u Evropi nekada, a danas park otvoren za posete i divljenje. Ova tvrđava nije nikada bila osvojena, ali je jako demolirana od strane Napoleona. Jedino je toranj sa satom ostao sačuvan – Uhrturm.

Ne brinite, nisu stepenice jedini način da se domognete vrha, al svakako jeste jedan od najlepših. Drugi način je lift. Cena da se popnete liftom do vrha je 1.3 EUR, dok je za decu 0.80 EUR.

Ceo Schloßberg park je magičan. Svuda nešto da vam za oko zapadne. A pogled…iako je brdo jedva 100m visoko, imaćete osećaj da ste na vrhu sveta i da je ceo Grac vaš.

Uhrturm – toranj sa satom, čija duža kazaljka pokazuje sate, a manja minute. Zašto…pa zato što je u Gracu sve tako magično. Ovde minuti imaju veću važnost od sati. A ja se slažem, iskoristite svaki minut. Ne čekajte pun sat ni za šta. 

A prava istina je da su sve kazaljke nekad bile duge jer ih je trebalo lako spaziti iz daljine. I dalje je bitno videti sate iz daljine.

Uhrturm podseća na neku vatrogasnu stanicu. Ima tri zvona i tri grba na sebi. 

Zalazak sunca sa tvrđave izgleda fenomenalno. Ovde možete uživati još u Glockenturm, zvonik koji je nekad služio i kao zatvor.

Možete videti i Türkenbrunnen cisternu i još mnogo toga.

Spustili smo se pešaka ka centru grada i zatekli Hauptplaza okupiran tezgama sa hranom. Pravo vreme za jedan wurst. A pre samo koju godinu, ovaj trg je služio kao mesto gde su se najteže kazne izvršavale…pogubljenje i tome slično. Danas, to je jedna košnica gde se sve stvari dešavaju.

 

Blizu glavnog trga je i Gemaltes Haus – oslikana kuća na čijoj fasadi je slikar Johan Majer oslikao freske s motivima grčke i rimske mitologije.

Na ovom trgu možete se diviti i secesijskim fasadama.

Dalje, glavnom ulicom Herrengasse, možete obići sve one markirane prodavnice ili kupiti ukusno kestenje, da vam ugreju prste i srce.

Glockenspiel trg, poznat je po satu koji u 11h, 15h i 18h zvoni, a iz njega izlaze figure devojke obučene u narodnu nošnju i momka, takođe u narodnoj nošnji. Mi, nažalost, nismo čuli, a ni videli taj spektakl.

Toliko o našoj jednodnevnoj poseti ovom magičnom gradiću. Nadam se da sam vas ubedila da je vredan posete na jesen. Ovo je sve sem jednog dosadnog grada. Vrlo pozitivna iskustva nosim odavde.

Sledeće gde vas vodim je Bazel – grad na tromeđi, čijim tramvajima možete posetiti još dve države. 

Prethodni put sam vas vodila u Porto – grad u kome možete čuti najtužniju muziku i videti najlepše osmehe.

 

Za više slika, posetite Instagram profil: https://www.instagram.com/danicas.small.world/ 

i Facebook stranicu: https://www.facebook.com/danicassmallworld/

All photos by: Danica, Vlada

Camera used: Nikon D3000, HTC 10

1 reply »

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s