Evropa

Gde otići na jesen? Bazel

Bazel – grad na tromeđi, čijim tramvajima možete posetiti još dve države

Ne znam da li ste ga posetili, ali Bazel je grad koji može da parira mnogim većim gradovima. Biser na Rajni, čija se teritorija prostire čak preko tri države. Sletiš u Francusku, pa onda busem do Švajcarske. Baš zbog tako dobrog položaja, obilazak drugih gradova, u blizini, je mačiji kašalj. A železnica savršeno funcioniše. Lako i udobno skoknete do Berna, Ciriha, Ženeve.

Bazel me podseća na grad od čokolade sa kućicama na kojima su najupečatljivije raznobojne žaluzine.

Rajna deli Bazel na mali Bazel ili Kleinbasel,  koji se nalazi na desnoj obali reke i veliki Bazel ili Grossbasel, koji se nalazi na levoj obali Rajne. A sa jedne na drugu obalu možete preći brodićem koji pokreće samo vetar i sajla za samo 1 CHF. To je ujedno i nešto što će vas najmanje koštati.

Šetalište u Kleinbasel pokraj Rajne je fenomenalno i za posmatranje starog jezgra grada i za uživanje na klupicama. Na ovoj strani reke, naći ćete simpatične kafiće sa otvorenom baštom u sred novembra. Naručite nešto toplo i okrepljujuće i prekrijte se vunenim ćebadima.

Most Mittlere (Mittlere Brücke) gordo stoji nad Rajnom. Datira još iz XIII veka i predstavlja najstariji prelaz preko Rajne od Konstanca do Severnog mora. 

Na mostu se nalazi kopija kapelice Käppelijoch, gde su se u srednjem veku izvršavale smrtne kazne.

Čim pređete most i krenete ulicom Eisengasse, pa nastavite Marktplz ulicom, stižete do crvenog zdanja Gradske skupštine (Rathaus Basel-Stadt).

Rathaus Basel-Stadt je izgrađen povodom pristupanja Bazela u Konfederaciju švajcarskih kantona. Ulaz je besplatan. Ispred velelepne građevine, često ćete naleteti na tezgice sa cvećem, voćem i slatkišima. Kad smo već kod slatkiša, Mövenpick sladoled je lek za sve bolesti. Umetnost za nepce, naročito onaj od lešnika.

Kad smo već kod uživanja za nepce, jedan od omiljenih švajcarskih specijaliteta je Fondu sa sirom. čaša belog vina, istopljeni sir, hleb za umakanje, kiseli krastavčići.

U blizini Rathaus Basel-Stadt se nalazi moj omiljeni deo Bazela sa prelepim žaluzinama, strmim  i uskim uličicama.

Naletele smo i na vrtešku. S vrteškom je ispunjen i moj davni san, da se vozim na konjićima, velika.

Od Rathaus Basel-Stadt  stižete do Barfüsserplatz, trg na kom možete ugledati, čekati zelene tramvaje. Neke od ttih je i Beograd dobio na poklon, sa sve porukom na krovu. U vreme vašara, na trgu možete naći tezgice sa bombonama, kuvanim vinom. U blizini trga se nalazi Muzej Igračaka. Nisam ga posetila, ali je spoljašnjost muzeja prilično zanimljiva i stalno drugačije okićena.

U blizini je i Fontana Tingeli (Tinguely Brunnenčiji će vas izgled možda i zaprepastiti i začuditi.  Fontana je izgrađena od industrijskog otpada. U pitanju je rad Žana Tingelija, lokalnog umetnika.

Polako stižemo i do Münster of Basel, gradske katedrale, još jednog simbola grada. U vreme vašara, ovde je postavljen veliki točak sa šarenim kabinicama. Tokom vožnje, ceo grad će vam biti na dlanu. Sa uzvišenja iza katedrale, imaćete fantastičan pogled na Rajnu i veliki Bazel.

Vrlo brzo ćete shvatiti da je Bazel, kao i cela Švajcarska, vrlo uređen, o svemu se apsolutno brine. Nema smeća na ulicama, sve je čisto, besprekorno. 

Spalentor predstavlja kapiju grada i vrlo je simpatično utvrđenje.

U blizini je i vrlo simpatičan znak koji sam morala da podelim sa vama. 

Otkrila sam, šetajući kroz uske uličice Bazela, ulicu između zidova prekrivenih grafitima. Naišla sam na jedan koji me je dirnuo.

Nadam se da sam vas ovim postom podstakla da Bazel uvrstite na svoju listu gradova za obići. Do Bazela možete vrlo povoljno Wizz Air-om, a ako rezervišete hotel u Bazelu, možete dobiti i kartu za besplatno korišćenje gradskog prevoza.

Sledeći grad sa jesenje liste je Minhen – grad Oktobarfesta, bavarskih kifli i fudbalskog kluba Bajern. Prethodno smo se zajedno upustili u pustolovinu zvanu Grac.

Za više slika, posetite Instagram profil: https://www.instagram.com/danicas.small.world/ 

i Facebook stranicu: https://www.facebook.com/danicassmallworld/

All photos by: Danica, Milica, Marko, Dražen

Camera used: Nikon D3000, HTC 10, HTC M8

2 replies »

Leave a Reply