Evropa

Gde otići na jesen? – Porto

Da nema proleća, jesen bi mi bila omiljeno godišnje doba. Šuštanje lišća pod nogama, lepeza boja od žute do crvene, svi ti mirisi pečenih paprika, omiljeni ajvar na meniju po ceo dan. Dobro, bude tu i kiša, a ume i kiša da bude lepa, zar ne? Sećam se jedne kiše u Parizu i jedne u Atini. Pamtiću ih zauvek. Da ne bi ovo preraslo u pisanje sastava “Proleće je stiglo u moj kraj” (majkemi, uvek sam imala 5), zašto ne bismo skoknuli u neki grad i proverili koje su to jesenje čarolije koje grad nudi. Pred vama će nicati postovi o mojim predlozima gde otići tokom jesenjeg perioda.

Porto – grad u kome možete čuti najtužniju muziku i videti najlepše osmehe

Očarao me je na prvu. Sve te pločice, slatka vina, sunce koje svemu daje poseban ton. Nisam imala previše vremena za upoznavanje, ali smo brzo kliknuli. Oporto, Porto, Luka – kako god da ga zovete, prva asocijacija će vam sigurno biti galski petao, koji je objavio pobedu nad Mavarima. Ja nosim jednog na privesku, da objavi sve moje lične pobede. Porto je nekako stalno u senci glavnog grada, Lisabona, al meni se više dojmio, lepše mi je legao. Daleko od toga da mi se Lisabon nije svideo. Ne, ne. U mom srcu ima mesta za oba grada.

Još više su me oduševili detalji preuzeti iz Porta i stavljeni u serijal knjiga o Hari Poteru. Školske uniforme, koje lepršaju na vetru, drugačije od svega viđenog i potrebno mi je bilo neko vreme da ubedim sebe da nisam na Hogvorstu. Knjižara Lello (Livraria Lello) sa čarobnim mostom, koja je poslužila kao inspiracija za Dambldorovu kancelariju. Zateći ćete gužvu u bilo koje doba da posetite knjižaru. Ulaz se naplaćuje, iznosi 5 EUR, a kartu možete kupiti i online, ako ne želite da čekate u redu. J.K. Rowling je početkom ’90.-tih bila profesor engleskog u Portu. Zato su mnoge stvari vezane za istoriju Porta i iskorišćene u knjizi. Lello je proglašena za treću najlepšu knjižaru na svetu.

[supsystic-gallery id=’16’]

 

Deo grada zaštićen UNESCOM, koji nazivaju Riberia, gde nećete znati koje pločice pre da uslikate. Probajte fenomenalno lisnato testo sa neodoljivim kremom od vanilom – Pastel de Nata. Ja, stvarno, ne smem da vam kažem koliko sam toga pojela. Nekom može da pozli 🙂

Prošetajte ulicom Sv. Katarina i svratite u najstariju poslastičarnicu “Mažestik” (Cafe Majesticu), staru čak 150 godina.

Posle dobre kafe sa kolačićima, nastavite strmim, uvijenim ulicama ka mostu Luiša Prvog (Ponte Luís I), odakle ćete imati prelep pogled na oba dela grada. Ova metalna konstrukcija predstavlja najveću znamenitost grada i premošćava reku Duro, koja se uliva u Atlanski okean.

Kada jednom završite na drugoj obali reke, spustite se žičarom do vode i obiđite neku od vinarija u kojoj se služi najslađe Porto vino, Ruby

Zapravo, taj deo grada više nije Porto. Naziva se Vila Nova de Gaia i predstavlja najveće predgrađe u državi. Pogled sa ove strane reke na šarene zgrade i kafiće Porta je fantastičan. Naročito noću.

Brodovi Rabelo sa ravnim dnom, tradicionalno, prevoze burad puna vinom niz reku do Duoro dolinu.

Možete da pređete most sa donje strane i vratite se u staro jezgro grada, jedno od najslikovitijeg na Pirinejskom poluostrvu. Caisa da Riberia je šetalište uz reku prepuno kafića, restorana i vrlo živo. Zavirite u neku od uskih ulica i probajte  Cataplanu – portugalski specijalitet – školjke i morski plodovi ili tripas, tj. nama poznatije kao škembići. Portugalski specijalitet je Franchesinha “mala Francuskinja” – sadrži hleb, meso, suhomesnate proizvode, paradajz i sir u umaku od piva. Iskreno, ja nisam bila oduševljena, al vas to ne sprečava da probate.

Toj slikovitosti grada doprinose plavo-bele pločice na fasadama zgrada, takozvani azulejo. Boje najviše dođu do izražaja kad sunce potone u Atlantik. Stekla sam utisak da su udarnički počeli da obnavljaju stare fasade. Ko je bio skoro nek me demantuje.

Kupite bakalara na pijaci “Boljo” jer je najukusniji a jako jeftin.

Ono što neizostavno treba posetiti, probati još su: 

  • veče fado muzike u nekom od malih, lokalnih barova,
  • katedrala Se do Porto, sa čijeg vrha se pruža prelep pogled na stari deo grada

  • Capela de Santa Catarina sa prelepo oslikanom fasadom

  • Casa da Música – koncertna hala, zanimljivog oblika. U blizini se nalazi i prelep kružni tok Rotunda da Boavista
  • São Bento železnička stanica, pored koje smo bile smeštene

  •  Igreja Paroquial de Santo Ildefonso

  • Câmara Municipal do Porto

Nadam se da ste uživali u putopisu i da ćete još više uživati u ovom gradu koji zauvek pstaje u srcu jednom kad se poseti.

Sledeći put vas vodim u Grac – grad koji miriše na vruće kestenje.

Za više slika, posetite Instagram profil: https://www.instagram.com/danicas.small.world/ 

i Facebook stranicu: https://www.facebook.com/danicassmallworld/

All photos by: Danica, Milica

Camera used: Nikon D3000, HTC 10

Leave a Reply