Azija

Proces dobijanja vize za Jordan

Državljanima Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore je potrebna viza za ulazak u Hašemitsku Kraljevinu Jordan. Lista svih zemalja, kao i informacija da li je viza potrebna ili ne, se nalazi na sledećem linku. Viza može da se dobije na svim graničnim prelazima, osim na prelazu King Hussein Bridge (Allenby Bridge) i na trajektu za Egipat, i aerodromima Queen Ali u Amanu i King Hussein u Akabi.

Od dokumenata je potrebno da pasoš važi još minimum 6 meseci. Za izdavanje vize, potrebno je da spremite 40 JD za jedan ulaz ili 50 EUR i važi mesec dana, s tim što se može produžavati u najbližoj policijskoj stanici. Možete platiti u kešu ili karticom. Za dva ulaza na tri meseca, cena je 60 JOD, a za više ulaska tokom 6 meseci – 120 JD. Ukoliko napuštate Jordan, takođe, morate da odvojite određenu sumu, osim ako iz Jordana ne letite nazad. Izlazna tarifa je 8 JD.

Kupovina Jordan Pass je fenomenalna opcija ukoliko planirate da u Jordanu budete minimum 4 dana/3 noći. Cena propusnice varnira od 70 do 80 JD u zavisnosti od toga da li želite Petru da posetite jedan ili više dana. Osim što vam je omogućena besplatna poseta više od 40 lokacija, uz Jordan Pass dobijate i vizu, ali je kupovina obavezna pre dolaska. Ako se uzme u obzir da se karta za Petru plaća 50 JD, a viza 40 JD, kupovina Jordan Pass je odličan dil.

Ukoliko putujete sa bebom, Jordan Pass nema smisla kupovati, jer je deci ispod 12 godina omogućena besplatna poseta svim lokalitetima. U tom slučaju, moraćete da kupite vizu za bebu/dete na aerodromu ili graničnom prelazu.

Ako slećete i letite nazad iz Akabe, viza je besplatna.

1 reply »

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s