Putopisi

Putovanja u trudnoći – što da ne?!

Ostalo je još “samo” šest dana do termina moje prve trudnoće. Ovih 234 dana, što svesnih, što onih prvih, nesvesnih, je prošlo, nekako, glatko. Sve mučnine, ukočenost, teško ustajanje iz kreveta, odlazak do wc-a na svakih sat do dva, sve se to zaboravi, jer je ono što me čeka na kraju nešto prelepo.

Morala sam da isprobam kako se trudnoća slaže sa putovanjima. Od doktora sam dobila zeleno svetlo. Sa trudnoćom je sve u redu, mogu slobodno da se upustim u avanturu. Preporučujem vam da nabavite putno osiguranje koje pokriva troškove vezane za trudnoću, jer ćete tako biti sigurniji. Mi smo birali destinacije na kojima ćemo lako i brzo doći do medicinske pomoći, ukoliko nam bude bila potrebna. Sanjala sam Bali, ali ga je bilo pametnije odložiti, tako su tekle misli.

Prvo, trudničko putovanje se desilo već na samom početku trudnoće, kada nismo ni bili svesni da trudnoća postoji. Otputovali smo u Moskvu. Pisala sam vam o ovom fantastičnom gradu i sve postove možete naći ovde: https://danicassmallworld.wordpress.com/sr/tag/moskva/. Osetile su se promene u raspoloženju, umarala sam se više i nervirale su me sitnice, ali tada nismo znali da je trudnoća uzrok tome.

Sledeće, svesno trudnoće, putovanje se desilo početkom juna, automobilom. Otputovali smo do Kopaonika. Kopko apartmani su nam učinili čast i ugostili nas. Prvi trimestar mi nije bio uvek naklonjen. Mučnine su znale da potraju i ceo dan. Uhvatila sam foru da ako ujutru, čim ustanem, dobro doručkujem, neće biti mučnine. Sa tim uverenjem smo i krenuli na put. Ne može da vam ne prija svež, planinski vazduh, šetnje po prirodi i razgledanje manastira i srednjevekovnog grada i banja u povratku. O tom doživljaju sam vam takođe pisala u rubrici Gde za vikend?. Jedna kesa za svaki slučaj i nalet mučnine je uvek bila sa mnom.

Krajem juna se desilo još jedno putovanje, do obližnjih Sremskih Karlovca, vozom Romantika. Ako pročitate bilo koji tekst na internetu, shvatićete da svi preporučuju voz kao najkomotnije prevozno sredstvo tokom trudnoće. Možete da ustanete, prošetate, odete do wc-a u svakom trenutku. Bez flašice vode, nečeg za pojesti, npr. Plazme i kese nisam mrdala iz kuće. Vlada je sve to pripremio i za ovo putovanje. Prvi trimestar je još uvek trajao.

Putovanje do Beočina, Špicerovog dvorca i Fruške gore obeležavaju početak drugog trimestra. Sada već svesno zaboravljam kesu iako smo se jako vezale 🙂 Flašica vode i keks su i dalje moji verni pratioci. Na put smo krenuli automobilom i iako su vrućine počele, nije bilo nikakvih problema. U postu o Fotkanju mladenaca u Vojvodini sam vam pisala o ovom putovanju, kao i o celom procesu sklapanja Nebrigić braka 🙂

Na medeni mesec smo krenuli sa vrlo ambicioznim planom obilaska – 4047 kilometara kroz Italiju, što automobilom, što avionom. Bilo je tu i obilaženja gradova i kupanja u moru. Pravo uživanje za sva čula. Apsolutno nisam imala nijedan problem. Izbegavala sam ronjenje, često sam nanosila kremu sa zaštitim faktorom i unosila tečnost svaki čas. Šešir, naočare, suncobran, voda i krema su bili neizostavni na plaži. Tokom obilaska smo gledali da ne budemo dugo izloženi suncu, voda i naočare su uvek bili sa nama. Italijani su mi sa osmehom na licu čestitali na ulici, jer se stomačić već uveliko nazirao ispod garderobe.

Krajem septembra smo odlučili da posetimo Vršac, pobegnemo od svakodnevice i dopustimo sebi vikend pun uživanja. Posetili smo Hotel Vila Breg. To je već početak poslednjeg trimestra, ali putovanja automobilom mi i dalje prijaju.

Pre nego što sam čizme skitaljke okačila o klin, posetili smo u novembru Bratislavu i Beč. Još jedno putovanje automobilom, jer će vam od 32. nedelje retko koja avio kompanija da dopusti letenje. Opet sam se konsultovala sa ginekologom, koji od samog početka prati moju trudnoću. Moram priznati da sam već povelika i da se teže krećem. I dalje mogu da pešačim 14km dnevno, ali se brzo umaram i pravim češće pauze.

Nadam se da će vas moje iskustvo inspirisati i da ćete u svojoj trudnoći uživati i na putovanjima. Ako je sve u redu, nema razloga da propustite brčkanje u moru, šetnju po planinama, obilaske gradova.

Dvojac uskoro postaje trojac. Nadamo se da je i mali naslednik putničkog kova i da ćemo zajedno ploviti raznim morima i pregaziti sve kontinente. A vi nam držite fige da finale bude baš kako treba!

Kako ste se vi ponašali u trudnoći, da li ste sebi dopustili putovanja?

NAPOMENA: Zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa ovog bloga bez mog prethodnog odobrenja.

All photos by: Vlada

Camera used: Nikon D3000, HTC 10, Samsung S9

Facebook profil: https://www.facebook.com/danicassmallworld/

Instagram profilhttps://www.instagram.com/danicas.small.world/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s