Evropa

Ravena – carstvo mozaika i grad Danteovog počinka

Put od Bolonje do Ravene je prilično kratak. O Bolonji sam vam pisala u prošlom postu,  Bolonja – crvena, tornjevita, masna i pametna. Stižemo taman pred zalazak sunca i ne preostaje nam mnogo za obilazak. Dočekuje nas naš domaćin u Raveni, simpatična starija žena. Slabo priča engleski, ali ruke, noge, mimika to nadomešćuje. Odvodi nas do sobe. Napravila je iznenađenje za nas, srce na krevetu od latica od ruža, a onda nam pokazala kako da koristimo veliki ventilator i srce se razbežalo na sve strane. Mnogo mi je bila slatka njena zbunjena faca, nije shvatila u trenutku šta se dešava. A mi njen lep gest nećemo zaboraviti nikad.

Dok smo hodali ka centru grada, nisam mogla da se otrgnem utisku da mi je grad čudan, nimalo siguran. Uhvatila me neka jeza. Šetamo do Piazza del Popolo, grad prazan, skoro pust. Govorim Vladi da treba odmah da se vratimo kući taksijem. Ne osećam se ni malo sigurno ovde. Ubeđuje me da ipak krenemo pešaka, neće se desiti ništa, da sam malo isparanoisala. Napravili smo brzinski plan šta ćemo obići sutra i brzim hodom se vratili do kuće. “Ravena, baš si bezveze. Daću ti sutra drugu šansu. Ako se u roku od sat vremena ne pokažeš dostojnom obilaska, bićeš drugi italijanski grad koji me je razočarao”. S tim skeptičnim mišljenjem sam i zaspala.

Nakon doručka, odlazimo do Danteove grobnice (Tomba di Dante), da se poklonimo velikanu, koji je u ovaj grad došao kao izgnanik, proterak iz Firence. Iznad kamenog reljefa, na kom zamišljeno gleda u knjigu, stoji mala, uljana lampa sa maslinovim uljem. Firentinci svake godine šalju ulje Raveni na dan godišnjice Danteove smrti, 14. septembra. Iako su postojale tendencije da se mošti vrate u Firencu, pokušaji su bili sprečeni. Danas, čak, postoji grobnica na trgu Santa Croce u Firenci, koja čeka Danteove mošti.

Dok hodate Via Roma ulicom, obratite pažlju na mozaike iz igrice Flash Invaders, inspirisane radovima francuskog umetnika koji se krije iza pseudonima Invander. Njegove radove, sem u Raveni, možete videti i u Parizu, Londonu, Tokiju, Mombasi i Katmandu.

 

Odlazimo dalje do Bazilika Sant’Apollinare Nuovo. Tu kupujemo kombinovanu kartu za čak 5 poznatih ravenskih lokaliteta za 9.5 EUR. Ne možete kupiti odvojeno kartu za samo jedno mesto. Ili svih 5 ili ništa. Radno vreme lokaliteta je od 9 do 19h i stvarno imate sve vreme ovog sveta da obiđete, natenane, sve što vas zanima. 

Uplovljavamo u svet mozaika, onu najlepšu stranu Ravene. Mozaici duž bočnih, dugih strana crkve prikazuju mučenike, oko kojih blješte zlatne pločice. Sa jedne strane žene, a sa druge muškarci. Mnogo zanimljivih detalja gde god da se okrenete i golobradog Hrista i Hrista mučenika. Samo treba pažjivo gledati, dok vas ne zaboli vrat i ne zavrti vam se u glavi.

Prolazimo opet pored Piazza del Popolo i ovog puta sve vrvi od ljudi, sunca i neke lepe atmosfere. Odlazimo dalje do biblioteke Classense, koja toliko dobro izgleda, da pomišljate da ste zalutali u neki film. Od maestralnog ulaza, preko reda poslaganih knjiga do visokih tavanica. Ne ide vam se dalje.

Battistero Neoniano – Neonova krstionica je najstarija religiozna građevina iz V veka. Ulaz vam obezbeđuje kombinovana karta. I naravno da vas čekaju mozaici čim zakoračite. Kupola je najfantastičnija, sa prikazom Jovana Krstitelja koji poliva Hrista dok stoji na brodu. Plave pločice dominiraju, simbolišući reku Jordan. 

Muzej umetnosti – Museo Arcivescovile di Ravenna se nalazi u neposrednoj blizini krstionice. Takođe važi mogućnost ulaza kombinovanom kartom. Ako izbrojimo, ostala su još samo dva lokaliteta za koje važi ulaz sa ovom kartom. Zabranjeno je slikanje po muzeju, a interesantno je da je kapelica Sv. Andreje iz muzeja uvrštena na UNESCO listu. Veliko blago ovog muzeja je i arhiepiskopski presto izrađena od slonovače i potiče iz VI veka.

Ako su vam mozaici do sada bili WOW, sačekajte da vidite ovaj i sledeći lokalitet. Da vam srce poskoči. Crkva Sv. Vitalija (Basilica di San Vitale)Mauzolej Gale Pladicije se nalaze u istom dvorištu i najveći broj posetilaca se može zateći upravo ovde i ovde je najveća gužva za kupovinu kombinovanih karata. Toliko biblijskih prikaza, u koje baš nisam upućena, pa vam ih ne mogu ni prepričati. Al na tim visokim tavanima, svaki detalj izgleda božanstveno.

Gala je jedna vrlo intrigantna i moćna žena. Ćerka cara Istočnog rimskog carstva, sestra cara Zapadnog rimskog carstva, i sama žena cara i regent maloletnom sinu. Umrla je u Rimu, nakon burnog života. U Raveni se nalaze njeni posmtrni ostaci, posmrtni ostaci njenog sina i brata u mauzoleju Gale Pladicije (Mausoleo di Galla Placidia). Na magnetićima iz Ravene bez greške su prkazani najzanimljiviji mozaici iz grada, a najčešće su prikazane dve golubice. One se mogu videti baš ovde. Kobaltno nebo tavanice na kom svetlucaju zvezde. Ne znate gde ćete prv pogledati, a gužva je nesnosna i vazduh nije prijatan, pa ćete poželeti da što pre izađete. 

I moram priznati da sam potpuno promenila mišljenje o gradu. Dobro je dati drugu šansu, nekad, nekom. Ravena itekako ima šta da ponudi posetiocu. Ovi mozaici su nešto najlepše što ćete ikada videti. Toliko detalja, očuvani, govore o nekom jako davnom vremenu. 

Put nas zove dalje ka Cesenatiku sa kanalom koji je projektovao Leonardo. A zatim nas u istom danu čeka i jedna mala, ali moćna država u sred Italije – San Marino.

Ako imate više vremena u Raveni, plaže koje možete posetiti u blizini su Lido Adriano i Lido di Dante.

Sve postove posvećene medenom mesecu i proputovanju kroz Italija vas čekaju u postu 4074 kilometara kroz Italiju za medeni mesec.

NAPOMENA: Zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa ovog bloga bez mog prethodnog odobrenja.

All photos by: Danica, Vlada

Camera used: Nikon D3000, Samsung S9

Facebook profil: https://www.facebook.com/danicassmallworld/

Instagram profilhttps://www.instagram.com/danicas.small.world/

 

1 reply »

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s