Evropa

Poslednja vožnja Romantikom u Sremske Karlovce sa glavne beogradske železničke stanice

Još od 1996. romantično se čuje ću, ću, ću na relaciji Beograd – Sremski Karlovci. Imate prilike da se vozite u sačuvanim i rekonstruisanim vagonima iz tridesetih godina prošlog veka. Dobro, rekao bi neko, što bih da putujem 2 sata (i duže, železnica Srbije je to), umesto da kolima zapalim do Sremskih Karlovaca za manje od sat. Eh, prijatelju, šmek je u tim drvenim klupama treće klase, specifičnom mirisu prošlih dana, dvosatnom klackanju, stajanju između vagona dok se smenjuju polja suncokreta i plavetnilo Dunava.

Elem, svake poslednje subote u mesecu, u letnjem periodu, Romantika počinje svoj put. Polazak iz Beograda je u 9:30h a povratak iz Karlovaca u 18:45h. Cena karte je različita u zavisnosti od klase u kojoj se vozite. Za I klasu, cena je 440 RSD za odrasle. Za II klasu, cena je 370 RSD za odrasle i 222 RSD za decu (od 6 do 14 godina) i penzionere. Za III klasu je ista cena karte za decu i penzionere, a za odrasle je 308 RSD. Deca do 6 godina starosti ne paćaju kartu.

Bila sam izvučena iz kreveta pod izgvorom da idemo na kafu, pa se nisam ni spremila na ovu avanturu, ali Vlada je poneo sve neophodno za jedno uživanje u subotnjem danu.

Posebno su mi bili zanimljivi natpisi: “Iz zdravstvenih razloga yabranjeno je pljuvanje po podu.” ili “Opasno je van se nagnuti.” Podsećaju na neka davno, prošla vremena. Možete da pnesete i jedno pečeno pile da bi doživljaj bio potpun.

Lepota putovanja vozom je u tome što možete protegnuti noge do vagona bifea i popiti kafu ili neki sok. Sedišta u trećoj klasi su jako neudobna posle prvog sata klackanja u vozu. Nakon dva sata smenjivanja panonskih pejzaža, stižemo u Karlovce. Voz polako uplovljava u stanicu i nas čeka preko 6 sati slobodnog vremena za češljanje grada. 

A šta vas to zanimljivo čeka u Sremskim Karlovcima?

Ovaj maleni grad je pun istorije i uživanja za sva čula. Od slatkih specijaliteta – kuglofa iz Kuglof radnje, plavog sladoleda u poslastičarnici Belilo, do fenomenalnih vina u mnogobrojnim vinarijama po celom gradu. Bermet je svakako nešto što morate da probate, bilo da je beli ili crni. Kruži priča da je posluživan gostima na Titaniku, pa vi vidite koliko je to jedno božansko piće. Neke od vinarija koje možete obići su Kiš, Kosović i Bailo. 

Ono što svakako ne smete propustiti jeste poseta Karlovačkoj gimnaziji, gde vas učenici gimnazije vode kroz školu. Posetićete prelepu svečanu salu odakle će i početi priča o samim počecima škole, kako je nekad izgledala, ko je sve od poznatih istorijskih ličnosti izučavao školu i koji su sve popularni filmovi snimani ovde. Mislim da sam “Lajanje na zvezde” odgledala tri miliona puta, pa mi je bilo divno da prošetam mestom gde je većina kadrova snimljena. Nakon posete svečanoj sali, čeka van fantastična biblioteka na kojoj mogu da nam pozavide mnoge svetske biblioteke. Ovde se nalaze originalna dela Vuka Karadžića, Dositeja Obradovića. Na kraju ture vas čeka učionica koja dosta podseća na one iz filma, ako se izuzme moderna tabla. Cena karte je 200 RSD i kupuje se u turističkom centru, preko puta famozne fontane. 

U samom centru grada, čeka vas Patrijaršijski dvor, čiji je vrt sa zadnje strane prelepo uređen i gde možete uživati kada vas umor i toplota savladaju. Saborna crkva je nešto što takođe ne smete preskočiti. Unutrašnjost crkve je prelepo uređena. Ikonostas je vrhunac umetničkog ostvarenja u Vojvodini u to vreme. Česma “Četiri lava” je već kultna. Probajte da ne ponovite zapiranje Dragana Jovanovića sa iste 🙂 Vidikovac je popularna tačka u gradu, odakle vam se Karlovci pružaju na dlanu. Mi nismo uspeli da dođemo do istog, jer su stepenice koje vode do vrha bile zaključane.

Poseta Sremskim Karlovcima je možda i najzanimljivija za vreme Grožđenbala, kada se u centru održava muzički program, gde na mnogobrojnim tezgama možete probati sva ta vrhunska vina iz ovog kraja.

Za dobru klopu, možete posetiti restoran Pasent na obali Dunava. Plus prelep pogled, plus domaći specijaliteti.

Došlo je i vreme za povratak u Beograd. Imali smo peh sa lokomotivom, pa smo čekali drugu iz Novog Sada jedno 2 sata. Na kraju puta, više nije bilo moguće da se vratimo na glavnu železničku stanicu. Prestala je sa radom. 

Kakvi su vaši dojmovi iz Sremskih Karlovaca? Te subote je veliki broj Beograđana, Rusa posetio Karlovce i verujem da je to divna prilika za upoznavanje novih krajeva i da donose dobrobit tim manjim mestima.

Mene za Karlovce vezuju prelepe emocije i uspomene. Baš ovde smo se Vlada i ja upoznali pre skoro 3 godine.

All photos by: Danica, Vlada

Camera used: Nikon D3000, HTC 10

Facebook profil: https://www.facebook.com/danicassmallworld/

Instagram profilhttps://www.instagram.com/danicas.small.world/

NAPOMENA: Zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa ovog bloga bez mog prethodnog odobrenja.

2 replies »

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s