Evropa

Najpopularnija sicilijanska letnja destinacija – Taormina

Ako želite da doživite i osetite pravi ukus Dolce Vita, onda je Taormina pravo mesto za vas. Preplavljeno je turistima, jer su plaže prelepe i more je toplije i grad je magičan. Pripremite se na skupoću. Kad smo se izborili za parking, pošto je sezona bila u jeku, zatekao nas je fantastičan pogled na zaliv, dok se iz Etne vijorio dim. Kupači su se sa plaža vraćali žičarom, preplanuli, mirisali su na so. Vraćali su se sa plaža Isola Bella i Mazzaro.

Jedna reč koja savršeno opisuje ovaj grad je – fensi. Savršeno je sređen čist, prepun preslatko sređenih izloga, kanola koje vire iz svakog ćoška.  U antičko vreme grčka kolonija, danas mondensko, jako popularno, mesto. Kućice su građene na jako strmoj obali, pa baš zbog toga puca neverovatan pogled na pučinu. Jonsko more i Etna oduzimaju dah.

Naše agencije većinom rade ponude za Letojanni i Giardini-Naxos, koji su oko 5km udaljeni od Taormine. Sicilija je odlično povezana autobuskim linijama, bar ovaj deo ostrva, pa vam, možda, i rentiranje auta nije potrebno. Ako želite celo ostrvo da upoznate, savetujem vam iznajmljivanje automobila. 

Obilazak Taormine nije komlikovan. Prošli smo Porta Messina i ušli u glavna, šetačku ulicu, Corso Umberto I, koja se završava Porta Catania. Istraživanje bočnih, malih uličica neka vam bude prioritet, jer skrivaju razne zanimljivosti. 

Piazza IX Aprile je vrlo zanimljiv trg sa koga se pruža baš taj neverovatan pogled na more, o kome sam vam već pričala. Crkve San Giorgio i San Giuseppe krase ovaj trg i kao i legendarni kafić Wunderbar.

Grčki amfiteatar, koji, zapravo, uopšte nije Grčki, jer je na njegovom mestu izgrađen Rimski amfiteatar, takođe, je jedna od atrakcija grada.

Istraživanje bočnih uličica je nešto što stvarno preporučujem, jer kriju razna skrivena blaga.

I bilo gde da se nalazite, u bilo kom gradu, ne zaboravite da podignete pogled. Sve te terase jedva čekaju da budu otkrivene.

Ako želite da jednim pogledom obuhvatite celu Taorminu sa prelepim Jonskim morem, posetite mesto Castemola, koje se nalazi 5km iznad Taormine. 

Ceo putopis o Južnoj Italiji i Siciliji možete pročitati klikom na podvučeni tekst.

All photos by: Danica, Vlada

Camera used: Nikon D3000, HTC 10

Facebook profil: https://www.facebook.com/danicassmallworld/

Instagram profilhttps://www.instagram.com/danicas.small.world/

NAPOMENA: Zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa ovog bloga bez mog prethodnog odobrenja.

1 reply »

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s