Evropa

Mostovi Beograda – nekad i sad

Pesma koju slušam konstantno dok pišem ovaj post: https://www.youtube.com/watch?v=E9opVZHK4xU

“On ima čudesnu moć

da svetlom ispuni noć

belinom osmeha svog razgoni tugu”

Kad sam se preselila sa porodicom u Beograd, bilo je pravo umeće objasniti detetu od 10 godina koja reka je Sava, a koja Dunav. Prizren je imao reku Bistricu i par mostova preko. Vrlo lako za zapamtiti. Tata je smislio lako pamtljivo obrazloženje koje sam ja kasnije koristila kada bih drugima objašnjavala. Govorio je da kad se okreneš okolo i ne vidiš više mostova, onda je to Dunav, a ako ima više mostova, onda je to Sava. To je bilo dovoljno detinjoj glavi da zanavek razlikuje reke.

“Od svega što čovek u životnom nagonu podiže i gradi, ništa nije u mojim očima bolje i vrednije od mostova. Oni su važniji od kuća, svetiji od hramova. Svačiji i prema svakom jednaki, korisni, podignuti uvek smisleno, na mestu na kom se ukrštava najveći broj ljudskih potreba, istrajniji su od drugih građevina i ne služe ničem što je tajno i zlo.”

Ivo Andrić

Danas Beograd broji 10 mostova, 2 koja premošćavaju Dunav (Beograd je dobio još jedan preko Dunava za ovih 20 i nešto godina koliko sam u Beogradu) i 8 koja premošćavaju Savu. I dalje nedovoljno mostova, naročito ako se uporedimo sa drugim prestonicama na lepom, plavom Dunavu. Budimpešta ima 9 mostova na Dunavu, Beč 10 mostova na Dunavu i još 7 koji spajaju Dunav i Dunavsko ostrvo i 35 mostova preko Dunavskog kanala. Wow!

Beograd je u julu 1941. ostao bez tri prelaza – Starog železničkog, Pančevačkog i Mosta kralja Aleksandra.

Na temeljima Mosta kralja Aleksandra izgrađen je Most Bratstva i jedinstva, danas nazvan Brankov most. Viseći most kralja Aleksandra važio je za najlepši most Beograda, sa dva pilona u srpsko-vizantijskom stilu. Srušen je tokom bombardovanja u Drugom svetskom ratu, prvo, delimično tokom nemačkog bombardovanja, a zatim potpuno, 3 godine kasnije, tokom američkog. Na ulazima na most trebalo je da stoje četiri konjaničke statue (što me podseća na most u Petersburgu): Cara Dušana i kralja Petra I Karađorđevića sa desne strane obale a hrvatskog kralja Tomislava i bosanskog kralja Tvrtka sa leve.

Preuzeto sa Wikipedije

Brankov most je dobio ime po Brankovoj ulici, na koju se nastavlja. Ulica nosi ime po pesniku Branku Radičeviću. Mnogi misle da je dobio ime po Branku Ćopiću, koji je skočio sa ovog mosta. Brankov most se zapravo sastoji od dva istovetna, samostalna mosta, od kojih je onaj u pravcu Novog Beograda stariji čak 15 godina. Zanimljivo, zar ne?

Stari železnički most se smatra najstarijim mostom Beograda jer prvi most izgrađen davne 1884. oslonjen na 6 kamenih stubova. Od tada je dva puta miniran od strane branioca grada da bi se sprečilo dalje napredovanje neprijatelja. Današnji izgled poprima nakon završetka Drugog svetskog rata. Legenda vezana za most je da most nije ofarban jer graditelji nisu preračunali da bi težina farbe na ovoj konstrukciji bila i nekoliko tona. 34 duge godine, ovaj most je bio jedini železnički most preko Save.

Novi železnički most je u vreme gradnje bio jedinstveno rešenje u svetu sa sistemom zategnutih užadi. Noću je pravi predstavnik Beograda, okupan raznobojnom rasvetom. Tužno je što i dalje nema neko oficijalno ime.

Pančevački, do skora jedini most preko Dunava, izgrađen je na temeljima mosta Kralja Petra Karađorđevića. Takođe je stradao u Drugom svetskom ratu. Obnovljeni most je dobio naziv Most Crvene armije, a vrpcu je lično presekao Josip Broz Tito. Danas je Pančevac poznat po čestim gužvama i stalnim popravkama.

Stari Savski most, danas najmanji most koji premošćava Savu, nekada nije ni trebalo tu da stoji. Ali, kako kaže stara, dobra poslovica – Nije kome je namenjeno, nego kome je suđeno. Bio je napravljen od strane Nemaca i donet u Srbiju da bi premostio Tisu kod Žablja. Međutim, čim je vojska minirala most kralja Aleksandra, prvobitna namera je promenjena. Most je nosio naziv Princ Eugen. Trebalo je da bude miniran nakon povlačenja Nemaca. Učitelj Miladin Zarić je spasio most od crne sudbine jer je sa svog prozora uočio gde Nemci postavljaju dinamit i u junačkom podvigu, zajedno sa Crvenom armijom, skinuo dinamit.

Danas se pominje da postoji nacrt, da bi ovaj most mogao biti  isečen, podignut na viši nivo i pretvoren u pešačku i biciklističku zonu, a na taj način će se očuvati autentičan izgled mosta. Ispod njega će biti spušten tramvajski saobraćaj, a sa obe strane su planirane po dve kolovozne trake.

Ja smatram da bi trebalo pokrenuti inicijativu i mostu dati ime po njegovom spasiocu.

Najznačajniji gradski most je svakako Gazela. Deo je Mostarske petlje i dobio je naziv po tome što iz daljine neodoljivo podseća na afričku gazelu u trku, koja preskače reku. Jedinstven je po tome što je konstrukciju mosta čini sistem grede i luka, takozvani krivi stubovi.

Zamalo Žirafa, ali ipak Most na Adi, je najnoviji most preko Save. Simbol i ponos grada. Divno je bilo trčati polu-maraton preko njega. Predstavlja najveći viseći most. Visi samo na jednom pilonu, koji se ni ne nalazi na sredini mosta, što je zanimljiva činjenica. Da bi postigli stabilnost, graditelji su sagradili kraći, a teži i duži, a lakši deo mosta.

Pupinov most je poslednje izgrađeni most preko Dunava. Prvobitno su ga svi znali kao Kineski most, jer je finansiran od strane kineske banke. Zvanični naziv dobija u oktobru 2014. po Mihajlu Pupinu, našem velikom naučniku i pronalazaču.

Poslednji na spisku mostova preko Save je Ostružnički most, čija je gradnja počela 1990. i trajala punih 8 godina zbog raznih problema u kojima je država u to vreme bila. Tokom bombardovanja 1999. je srušen, a ponovo pušten u saobraćaj 2004. 

Prvi mostovi u Beogradu se pominju još u 5. veku, u zapisima istoričara Zosima. Pontonski mostovi su građeni i u vreme Vizantije, a zatim i tokom vladavine Osmanskog carstva. 1688. godine je izgrađen veličanstven Dugi most preko Ostružnice i Ade. 

Uživala sam istraživajući o mostovima Beograda. Pokupila sam tu ljubav prema mostovima još iz srednje škole, čitajući “Mostove” Ive Andrića…jer…šta bismo mi bez mostova?!

All photos by: From private collection

Camera used: Nikon D3000, HTC 10

Facebook profil: https://www.facebook.com/danicassmallworld/

Instagram profil: https://www.instagram.com/danicas.small.world/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s