Evropa

Zabavni parkovi u Evropi

Većina mojih postova je posvećena odraslim osobama. Ima i u tim tekstovima delova za zabavu i razonodu, al’, nekako, nisam pisala o zabavi za klince i klinceze. Pisala sam o Popajevom selu, o Štrumpf selu, ali sam rešila da se u ovom postu fokusiram na zabavne parkove, da može i dete da uživa za svoj groš.

Fokusiraću se na Evropu, pošto nam je dostupnija i izvodljivija kad su deca u pitanju. Dobro, ajde, i mi matorci se super provodimo na roller coaster-ima, slobodnim padovima i svim adrenalinskim zezancijama.

Pretpostavljam da vam je prva asocijacija Disneyland u Parizu. I meni je. Posetila sam ga sa svojih 25 i sva sam bila oduševljena. Raspametile su me čaše koje se okreću, Miki i Mini, Pluton. Petina Pariza u jednom parku, a ja želela da ga obiđem celog. Povratak u detinjstvo samo jednom kartom. A deca sva u raznolikim kostimima, iscrtanih lica, oduševljeno ciče kad ugledaju svog omiljenog lika. Najlepši deo je zasigurno parada svih Diznijevih likova, kada jedva nađete mesta u prvom redu.

Sledeći na listi se nalazi u Beču. Da, da, sad znate o čemu pričam. Prater. Za razliku od Disneyland-a, gde platite ulaz i imate sve vožnje uključene u cenu, ovde plaćate svaku vožnju. Sijaset atraktivnih vožnji. Mnogi vole 65m visoki točak – Giant Ferris Wheel. Možete čak i Novu godinu da dočekate u istom, al meni je ubedljivo najbolja gigantska vrteška, koja vas iydigne na 100m visine i okreće u krug 60 km/h. Sa te visine imate predivan pogled na grad, a noću nezaboravnu vožnju.

Još jedan ogroman zabavni park vredan pomena je PortAventura u blizini Barselone. Koliko fantastičnih rollercoaster-a na jednom mestu, pa, ljudi moji, to je fantazija. Ne znam šta mi je bolje…znam, slobodan pad – Hurakan Condor. Podigne vas na visini od 100m, a onda spusti za čitavih 3sec. Dijafragma se podigne, želudac hoće da iskoči ali je doživljaj vrhunski. Za klince sijaset sadržaja od vodenih atrakcija, do raznoraznih vožnji.

Još jedan predlog za uživati u adrenaliskom šoku je Tivoli Garden u Kopenhagenu. Najstariji zabavni park, koji je i dan danas onakav kakav je napravljen. Pored toga što u njemu ima sprava za podizanje adrenalina, park je poznat i po prizorima iz priča Hansa Kristijana Andersena i dvorca Valhala.

Ono što mi je u planu da obiđem u narednom periodu je svakako Legoland na nekoj od tri lokacije: Gunzburg, Vinsdor, Billund, Gardaland u Veroni, Europa Park u Rustu. 

Koje ste vi parkove posetili?

All photos by: From private collection

Camera used: Nikon D3000, HTC 10

Facebook profil: https://www.facebook.com/danicassmallworld/

Instagram profil: https://www.instagram.com/danicas.small.world/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s