Evropa

Da li znate koji su sve filmovi i serije snimljeni u Mdini?

Mdina je više puta poslužila kao inspiracija za snimanje vlo popularnih filmova. U ovom malteškom gradu su snimani Gladijator, Troja, pa i prva sezona serije Igre prestola. Ovo maleno ostrvo od svega 40km dugo, doživelo je potpunu najezdu nakon prvog serijala Igre prestola. Bilo je pravo zadovoljstvo hodati ulicama i posetiti mesta koja su korišćena u snimanju. Mdina je bila King’s Landing pre nego što je Dubrovnik to postao. Mozda je baš zahvaljujući Mdini ova serija postala tako popularna (nije samo zbog toga, ali ajde).

Scene venčanja Deneris i Kala Drogo su snimane baš kod skoro uništenog Azurnog prozora (Azure Window). Zvaničnici Malte su se bunili zato što se snima na lokacijama zaštićenim kulturnim lokalitetima, pa su zbog zoga Kraljeva luka preseljena u Dubrovnik. Da li je to više odnelo Malti ili donelo, to zapravo ne znamo.

Kejtlin i Ser Rodrik su ujahali u Kraljevu luku baš kroz kapiju Mdine. Sećate se, istraživali su napad na Brena.

Trg Mesquita je poslužio kao mesto gde se nalazi Bordel Maloprstića, u koji je smestio Kejtlin i odveo Neda.

San Anton palata, koja inače služi kao rezidencija predsednika Malte, glumila je Red Keept. Vrtovi palate su prelepi i korišćeni su par puta u snimanju..

Tvrđava St. Angelo, koja se nalazi preko puta Valleta je korišćena kao Arjino igralište, kada se kreće kroz tunele i nailazi na dvojicu čiji razgovor prisluškuje. A i na tvrđavi se odvijala i borba između Planine i Oberina Martelija.

Ali malo sam izgubila fokus. Treba da se vratimo na Mdinu.

Ostavili smo poslednji dan za obilazak Tihog grada, kako još nazivaju Mdinu, koji je nekada bio glavni grad Malte. Kanije smo otkrile da ga tako nazivaju zbog zabrane vožnje kola po gradu, ali smo mi naišle na toliko vozila da se jedva nešto moglo uslikati bez branika, haube u kadru.

Još dok smo istraživale šta grad može da ponudi, svuda su nam iskakale slike Plavih vrata. I trebalo nam je jedno dobrih sat vremena da ih nađemo. I konekcija na net. Ali vredelo je.

Mdina predstavlja miks arhitekture baroka i srednjeg veka. Pravi, mali muzej na otvorenom. Krivudave, uske, kaldrmisane ulice, šarena vrata, mali trgovi. Dovoljno da se zaljubite u grad.

Opšte je poznato da u Mdini živi krem malteškog društva, što će vam na prvi pogled i biti jasno. Mene uvek fasciniraju gradići u kojima možete videti milion turista, ali i lokalce koji “trpe” tu najezdu.

Sa trga Bastion, u blizini kog se i nalaze Plava vrata, pruža se veličantsveni pogled na ostatak ostrva.

Zanimljiva je činjenica koliko zapravo crkva i Vatikan snažno utiču na život Maltežana. Zato celim ostrvom dominira veliki broj crkava, a razvoda i abortusa skoro da i nema. Jedan od simpatičnih verskih objekata je i crkva Sv. Pavla u Mdini.

Simpatična je činjenica da se najstariji i najstrožiji ženski samostan nalazi tik uz najluksuzniji hotel na Malti – The Xara Palace. 

Za više slika, posetite Instagram profil: https://www.instagram.com/danicas.small.world/ 

i Facebook stranicu: https://www.facebook.com/danicassmallworld/

All photos by: Danica, Milica

Camera used: Nikon D3000, HTC 10

 

1 reply »

Leave a Reply