Tipovi i Trikovi

Trikovi za pakovanje stvari u ručni kofer za putovanje od 5 dana

Pakovanje mi nikad nije bio omiljeni deo putovanja. Obično to radim dva, tri sata pred put, odlažem proces, stalno imam nešto važnije da uradim. Izgleda je jako bitno izverzionisati se. Na kraju krajeva, najvažnije je poneti pasoš (sa važećom vizom ukoliko zemlja u koju putujete to zahteva), pare i putno osiguranje. Za ostale ćete se uvek lako snaći. Zašto pakovanje u ručni prtljag? – zato što low-cost companije naplaćuju veći prtljag, zato što ne čekaš prtljag još pola sata na aerodromu i zato što ne postoji mogućnost da vam izgube prtljag. Imajte na umu uvek da tečnost i elektronske uređaje imate pri ruci pre bezbednosne kontrole zbog bržeg procesa provere sadržaja vašeg prljaga.

 • Pri kupovini karata, obavezno obratite pažnju na dimenzije kofera koji smete da unesete u avion kao ručni prtljag. Low-cost kompanije strogo vode računa o tome i vrlo retko će vam dozvoliti da unesete veći kofer od dozvoljenog. Nekad je cena prtljaga skuplja od same cene povratne karte, ali bolje i to nego da doplaćujete kofer na samom aerodromu. To vam se najmanje isplati. Ako putujete sa nekim, uvek možete da iskombinujete da doplatite jedan kofer, a više vas spakuje stvari u njega. Na aerodromu u Bazelu će vam tražiti da vašu torbicu ugurate u kofer, jer je dozvoljen samo jedan ručni prtljag ili da doplatite na licu mesta (najrigorozniji aerodrom od svih na kojima sam bila)
 • Pre svakog pakovanja proverite vremensku prognozu za mesta u kojima putujete. Preporučujem da uvek ponesete kišobran i nešto toplije da obučete. Vrlo često možete naći kišobran u mom koferu, čak i kada prognoza pokazuje nesnosnih 42 stepena 🙂
 • Teže stvari obucite, jer ćete tako sačuvati više prostora u koferu,
 • Ukoliko nosite šešir ili kačket, nosite ga sa sobom. Pakovanje istog je dosta zahtevno, a i uštedećete prostor u koferu,
 • Unapred smislite kombinaciju odeće za svih pet dana kako ne biste nepotrebno pakovali više stvari nego što vam je potrebno,
 • Imajte na umu da u ručnom koferu ne sme biti tečnosti u pakovanju većem od 100ml. Ja ta mala pakovanja nabavljam u Lilly-u ili DM-u (dezodorans mora takođe biti do 100ml). Možete kupiti i prazne bočice i napuniti ih proizvodima koje već posedujete. Uvek je opcija da sve te stvari nabavite u gradu u kom letite ili već imate na raspolaganju u smeštaju. Vodite računa i prilikom kupovine poklona u vidu tečnosti ili krema, da ne biste na bezbednosnoj kontroli ostali bez istih. Ja te kupovine obavljam na aerodromu, gde se tečnost pakuje u posebnim kesama,
 • Pazite da svaku bočicu koja može da se izlije i upropasti vam stvari, posebno umotate u kesicu ili nađite alternativna rešenja, npr. ja umesto acetona u tečnom stanju koristim maramice sa acetonom. Nema bojazni da će da se izlije i ne moram uz aceton da nosim i tufere za skidanje laka. Dva u jednom.
 • Nabavite vakuum kese čiji vazduh možete istisnuti rolanjem. smanjujete prostor u koferu značajno, stvari se neće mnogo izgužvati. Ja sam svoje kase nabavila u Americi, koristila sam ih nebrojeno puta i stvarno su fantastična stvar. Pronašla sam jako dobre vakuum kese u Jysk-u.
 • Prilikom pakovanja stvari u kofer, pokušajte da srolate stvari. Tako značajno štedite prostor. Imajte na umu da što su stvari tanje, manje ćete prostora zauzeti i samim tim možete poneti više.
 • Bez bočice asepsola, vlažnih maramica i sredstva za suvo pranje ruku nemojte kretati nigde. Verujem da je u smeštaju sve očišćeno, al nije na odmet da se to malo dočisti.
 • Nabavite mala pakovanja seta za putovanja, npr. za održavanje noktiju. Em ćete sve imati na jednom mestu, em su turpije, grickalice minijaturne, pa neće zauzimati mnogo prostora.
 • Naročito leti, a i u ostalim godišnjim dobima, ne nosim fen za kosu. Ako baš mora (mama nekad ume da bude izričita) nosim mali fen koji lako može da stane u svaki ranac, torbu.
 • Probajte da ponesete obuću koja je pre svega udobna, a onda i laka za kombinovanje sa većinom odeće u vaćem koferu,
 • Nabavite olovku za skidanje fleka. Meni, trapavoj, je toliko puta spasila život 🙂 Ja sam svoju nabavila u Americi, opet, al sam našla i odličnu u DM-u.

Nadam se da ste bar jednu korisnu stvar pročitali koja će vam sledeći put olakšati pakovanje. Možda vam ovi saveti uštede i novac, jer ćete moći da se spakujete i u ranac 🙂

Ni DM ni Lilly me nisu platili za reklamu 🙂

Koji su vaši trikovi za pakovanje?

1 reply »

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s