Evropa

Savoca i Forca D’agro – lokacije sa snimanja kultnog filma “Kum”

Pesma koja budi krv u venama. Meni lično čini da se naježim malo. Naslovna numera iz evergreen filma Frensisa Forda Kopole “Kum”. Naše lutanje, a nikako se tako ne može nazvati, jer je vrlo planirano putovanje, Sicilijom nije moglo da prođe bez obilaska lokaliteta iz filma, kao ni mesto gde je sve počelo – Corleone. O poseti i doživljajima iz ovog mesta, pisala sam ovde.

O scenama iz “Kuma 3”, pisaću kada budem pisala o Palermu. Za sad ću se zadržati na scenama iz prvog dela “Kuma”.

Meštani ovih sela i danas žive od slave ovog filma. Kako i ne bi kada veliki broj turista hrli da obiđe ove lokacije. Pročitala sam negde da se zbog dobrih odnosa Marlona Branda sa meštanima, njemu u čast, sa crkve u Savoki pušta muzika iz “Kuma” u podne. Mi nismo čuli melodiju.

Stvarno je poseban doživljaj popeti se uz ulicu kao i Al Paćino, samo bez dva naoružana telohranitelja, i sesti u bar “Viteli”. Kao nekada Majk Korleone.

U unutrašnjosti bara, okačene su slike sa snimanja filma. Vlasnici bara vrlo vode računa o uspomeni na film koji im je doneo toliku popularnost.

Nama nije bilo teško da ispziramo ispred bara.

Priča se da je Kopola izabrao ove krajeve za snimanje jer su u Korleoneu pokušali da mu nametnu reket, koji nije želeo da plati i da mu je zbog toga jedan kamion sa opremom odleteo u vazduh. Ja mislim da je lokacija izabrana zbog prelepih plaža na ovoj strani ostrva. Nije Kopola bio naivan. Njemu u čast podigli su ovaj zanimljiv spomenik.

Pored bara, u Savoki je zanimljivo posetiti i crkvu Svete Lucije ispred koje su snimane scene venčanja Majkla i Apolonije.

U Forci d’Agro možete videti „filmsku“ rodnu kuću Vita Korleona, zatim crkvu Svete Trojice, gde su mafijaši tražili od meštana da im predaju malog Vita. Po mom mišljenju, prelepo mestašce sa kojeg se pruža predivan pogled na more koje se svetluca po suncu.

All photos by: Danica, HTC 10

Camera used: Nikon D3000

3 replies »

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s