Evropa

Jedno sasvim drugačije leto – Baltik

Sredina jula, vrelo leto širom Evrope. Stiže mi poruka na Whatsapp-u.

“Ej, gde si?” – pita neko.

“Evo me u Tallin-u.” – kažem ja. 

“Šta ćeš tamo?” – pita neko.

Pa kako šta ću tamo. Dobro, nije tipično letovanje, čvarenje na plaži, ležanje na leđima, pa na stomaku, pa na leđima, pa na…znate šta pokušavam da kažem. 

Mene takva vrsta letovanja ne usrećuje, sasvim suprotno. Mogu od 3 do 5 dana da podnesem sve to, ali me kasnije sustigne neizdrž. Kombinacija mora i obaleženje gradova, može, odlično. U ovom slučaju, kupanje u moru nije ni moralo da se desi. Preživela sam.

Ceo Baltik je moj san već neko vreme bio. Litvanija, Letonija, Estonija. Želela sam da ih istražim, zemlje sa toliko burnom istorijom, da vidim koliko im je duše ostalo posle svega što su proživeli. Koliko vas zna glavne gradove nabrojanih zemalja, nekolicina, ali većina je čula za brz ekonomski oporavak posle izlaska iz SSSR-a.

Prijatnih 20+ stepeni je bila još jedna stavka koja me je privukla. Ni blizu tipične destinacije za obilazak, naročito ljudima sa naših prostora.

Nagovorim Milicu, spakujemo kofere i rešimo da izguramo vožnju autobusom i život u mnogokrevetnim hostelskim sobama. Sada kada pogledam na ceo taj događaj, vrlo je vredelo. 

U narednom delu, čeka vas priča o Rigi, Talinu i Viljnusu, gradovima od kojih nisam mnogo očekivala a dobila sam pregršt stvari.

Riga

Glavni grad Letonije, najveći grad Baltika, mesto Art Nouveau arhitekture, mačke na vrhu zgrade, bratstva neoženjenih nemačkih trgovaca, simbola slobode predstavljenim skulpturama magarca, psa, mačke i petla iz bajke Braće Grim. Veruje se da ako dodirnete njihove njuške, ali sve četiri njuške, zadesi će vas sreća. Pipnula sam i ja njuške, što da ne pipnem?! A što se crne mačke tiče, pa, imaje je svuda, na svim motivima na suvenirima, na vrhu jedne zgrade. Legenda kaže da je mačku postavio vlasnik kuće koji je bio izrevoltiran zbog toga što je bio proteran iz Velike gilde. Mačka je bila leđima okrenuta ka gildi.

Sa jedne strane obale reke Daugava, staro jezgro sa predivnom fasadom, romantičnim parkovima i preslatkim kafićima, a sa druge strane visoke zgrade, bolest modernog doba. Ejzenštajn (Mikhail Eisenstein), otac poznatog režisera Sergeja Ejzenštajna, je tvorac najprivlačnijih arhitektnontskih ostvarenja. Kao što je to za Barselonu bio Gaudi, tako je za Rigu to Ejzenštajn.

Baš bi bilo šteta da propustite ove stvari u Rigi:

 • staro jezgro grada, okruženo gradskim kanalom (Pilsetas Canals). Kruži priča da su sve devojke izgubile nevinost baš u parku Bastejkalna,

 • Ķiploku Krogs restoran gde služe čorbe od luka za polizati prste,
 • Albertova ulica (Alberta iela) – najlepšsa ulica Rige, gde možete videti najviše kuća izgrađenih u Art Nouveau stilu
 • Trg Līvu i Barutne kule,
 • Spomenika Slobode, statua od bronze u obliku devojke u čijim su rukama tri zlatne zvezde, a oko spomenika vojna straža. Smena straže se dešava na svakih sat vremena

 • Letonska Akademija nauka poznatija kao Staljinova rođendanska torta. Možete se popeti na vrh zgrade. Dolazeći do zgrade, upoznaćete se i sa drugom stranom Rige

 • gotičku crkvu Svetoga Petra, sa zvonikom čija je visina 123m

 • Kuća crnoglavih (Melngalvju nams), izgrađenu 1344. kao mesto okupljanja neoženjenih nemačkih trgovaca, koja je rekonstruisana 2001. godine

 • zgradu Tri brata, u uličici Maza Pils. Predstavljaju najstariji kompleks stambenih kuća u Rigi

 • Rišku katedralu

 • letonski okupacioni muzej u kom možete potpuno besplatno da se upoznate sa istorijom Letonije
 • Laima čokoladu

[supsystic-gallery id=6 position=center]

Tallinn

Po legendi, u Talinu, u jezeru Ulemiste živi mitsko čudovište. Ono svakog koga ugleda pita da li su u gradu sve građevine završene. Ako upitani odgovori sa “DA” – započnu poplave. Ako upitani kaže: “U Talinu ima još dosta da se radi” – čudovište čeka. Zato, da ne bi bilo poplava, u Talinu se neprestano gradi.

Glavni grad Estonije, najrazvijeniji grad na Baltiku, mešavina modernog i srednjovekovnog doba. Geografski položaj i blizina glavnog grada Finske, Helsinkija je jako uticala na razvoj grada. Videćete i dosta Finaca, koji ovde dođu da bi se povoljnije snabdeli namirnicama. Ono što posebno oduševljava je to što sve možete da obavite online, možete čak i firmu da otvorite online, bez sto miliona papira i šalteruša 😀 Za oko najviše zapadne to što na svakom koraku imate upozorenje da možete ostati vrlo lako bez novčanika ili telefona. Lično, Baltički grad koji je na mene ostavio najveći utisak i najviše mi se dopao. 

Stari, najlepši deo grada je podeljen na Donji i Gornji grad. Donji deo grada je bio mesto gde su živeli robovi, pa radnici koji su učestvovali u izgradnji gradskih zidina i retko ko je silazio iz Gornjeg, bogatog u Donji, siromašni deo grada i obrnuto. Postoje priče koje govore o ubistvima siromašnih koji su zalutali u Gornji deo grada i gospode u Donjem delu iz osvete. U Donjem delu grada možetete posetiti gotsku Gradsku većnicu koja se nalazi na Trgu većnice. Na vrhu Gradske većnice nalazi se “nemirni petao”, vetrokaz. Na trgu se nalazi još i crkva Svetog Olafa, sa tornjem čija visina doseže do 159 metara. 

[supsystic-gallery id=4 position=center]

Gornji deo grada, Tompea, u kom su živeli ugledni građani, uspešni trgovci i zanatlije, Nemci i Šveđani, nudi prelep pogled na grad sa terasa. Gomila ljudi se u svakom trenutku tiska da uhvati najlepšu sliku grada sa jedne od tri terase. Obilazak možete započeti od kule Visoki Herman, zatim hiljadu godina star Dvorski trg, sa čije leve strane je parlament. Preko puta parlamenta je bela raskošan Hram Aleksandra Nevskog. Obilazak grada je zanimljiv baš zbog uzanih, krivudavih, kaldrmisanih uličica. Prepustite se istraživanju grada. Ko zna šta sve može da vam zapadne za oko.

[supsystic-gallery id=5 position=center]

Najlepši delovi su još i 20 preostalih tornjeva, Patkuli stepeniceDugačka ulica kojom se prevozila roba i Kratka ulica kojom su išli pešaci. Ulica Viru je takođe značajna za Talin zbog velikog broja tezgica na kom možete naći kape, rukavice, šalove sa Irvasima. Ja najviše volim Kohtu ulicu, sa čijeg kraja možete da uživate pogledu na vrhove Talina i Baltičkog mora. Uživala sam i u parku oko Snelli tiik, jezerce puževa.

U Talinu imate priliku da probate razne vrtse specijaliteta od divljači, naročito su traženi specijaliteti sa medveđim mesom. 

Meni se jako dopao deo oko pristaništa, naročito zapuštena platforma iznad koje lete galebovi, gde crtači grafita nalaze mesta za svoje insipiracije i skejteri isprobavaju akrobacije.

Iz Talina možete u posetu Helsinkiju na dnevnu eksurziju, za samo sat i po vremena trajektom. Možete se prošetati i do plaže i prelepo uređenog Kadrioru parka.

Vilnius

Glavni grad Litvanije, treće baltičke zemlje. Predstavnica je umetnosti, košarke i ćilibara, grad hiljadu crkava, od kojih ću spomenuti crkvu Svete Ane i Svetog Petra i Pavla. Grad je nekako došao na kraju ture, kad smo svi bili iznemogli i umorni i možda tada nismo baš shvatili lepote njegove, ali danas ga se rado sećam i svih njegovih znamenitosti.

Ono što treba da posetite su:

 • Užupio republika, gde ne važe zakoni Evropske Unije. Nekada je bilo jevrejsko naselje, uništeno nakon II svetskog rata. Danas u njemu živi intelektualni sloj, a nekad je bio poznat po kriminalcima, pijanicama i kurvama. Meni je najslađa bila ljuljaška na sred reke, koja visi sa mosta. Uzupio anđeo je najpoznatija znamenitost ovog dela grada.

 • Gediminas kula, koja je jedini preostali deo Gornjeg zamka. Možete se prevariti kao nas dve, pa pešaka doći do nje ili prosto, možete iskoristiti žičaru. Pogled na grad je fantastičan.

 • Spomenik Tri bela krsta, na susednom brdu, podignutih u čast tri monaha koja su nekad ubijena na ovom mestu. Mi smo ovde dušu ispustila, ali su stepenice kojima se kasnije spuštate u grad, prilično kul

 • Literarna ulica, ulična galerija sa umetničkim delima posvećenim ljudima koji imaju neke veze sa literaturom Litvanije.

 • Pilies gatvė je kaldrmisana pešačka ulica, najpopularnija u Starom gradu, sa najviše kafea, prodavnica. Ova ulica povezuje dva glavna gradska trga, Rotušės aikštė (Trg gradske većnice) i Katedros aikštė (Trg katedrale). 
 • Rotušės aikštė (Trg Gradske većnice) je centralni prostor na kom se nalazi Vilniaus rotušė, gradska većnica, koja je prvi put podignuta u 15. veku, ali je više puta rekonstruisana. 
 • Katedros aikštė (Trg katedrale) je veliki trg na kom se nalaze katedrala i toranj. Trg nije lokalcima najbitniji u Viljnusu, ali je svakako nezaobilazna tačka.


 • Lutajte gradom, tako ćete ga najbolje upoznati.

[supsystic-gallery id=3 position=center]

Facebook stranicahttps://www.facebook.com/danicassmallworld/

Instagram profil: https://www.instagram.com/danicas.small.world

All photos by: Danica, Milica

Camera used: Nikon D3000, HTC 10


4 replies »

 1. Jao, meni se ovo baš dopada! Bila sam u Talinu ali je bilo jezivo hladno krajem septembra tako da smo samo prošetali Starim gradom i grejali se u crkvama. Riga mi deluje vrlo zanimljivo 🙂 Kul putopis, sad mi se ide! 🙂

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s