Azija

Dubai Safari – savlađivanje dina

“Gospođo Danice, samo da vas obavestim da je vozač iz City One Tours agencije stigao.” – javljaju mi sa recepcije Atana hotela, dok varim obilni doručak. “Hvala na obaveštenju. Silazimo.”

Fotoaparat tu, telefon tu, nešto dužih rukava, jer će biti hladnije u pustinji čim padne noć, flaša vode tu (donose nam ih konstatno u sobu, pošto voda sa slavine nije za piće), ekipa tu. Spremni smo!

Dočekuje nas simpatičan čovek, poreklom iz Pakistana. Smeštamo se u Land Cruiser – dvoje u gepeku, troje na sedištima ispred i jedan na suvozačevom sedištu. Primećujemo da je auto ojačan metalnom konstrukcijom kako se ne bi ulubio u slučaju prevrtanja.

Krećemo u avanturu. Očekuje nas oko sat vremena vožnje. Ćaskamo usput o Dubai-u. Naš vodič, gospodin Khalid, živi ovde 15 godina. Svaki dan je u pistinji i zna sve peščane dine napamet. Rekao nam je da su prethodnoh meseca duvali jaki vetrovi i izmenili izgled pustinje.

Pošto nemamo nijedan trenutak predaha od kad smo došli, Milice koriste priliku da odspavaju pre srčanog uzbuđenja.

Khalid nas obaveštava – prva pauza od pola sata, možemo da iznajmimo buggy-e i da se vozamo po dinama 20 min. Vožnja nije uračunata u cenu i iznosi 150 AED (oko 38 EUR). “Jel možemo nas šestoro da iznajmimo dva buggy-a i da menjamo vozače?” Kaže da može. Svaki dogovor je moguć, samo treba da se upustite u pregovore.

imag6146

Podizanje nivoa adrenalina u krvi je zagarantovano, pod uslovom da imate dovoljno “ludog” vozača da zajedno poskakujete i letite preko dina. Sad već mogu da zamislim kako izgleda vožnja na letećem ćilimu.

Završimo mi tako naše divljanje po zlatnom pesku, dođemo do auta. Kaže Khalid da prvo mora da ispusti vazduh iz guma pre kretanja na safari, kako bi auto bio stabilniji.

imag6152 I već kad znaš da te uskoro čeka novo, neverovatno iskustvo, kad auto može da se nakrivi pod uglom od 90 stepeni, krene srce ubrzanije da radi, počinju blago dlanovi da se znoje. Rečeno nam je da vežemo sigurnosne pojaseve čim smo ušli u auto, što svi automatski činimo, bez pogovora. Vozimo se lagano sa još milion sličnih automobila i svi do jednog imaju izduvane gume.

Skrećemo sa asfalta i ostavljamo otiske guma po pesku. Čvrtso se hvatam za rukodržač jednom, a drugom rukom startujem video snimanje na svom telefonu.

Dolazimo do prvih dina, ubrzavamo, penjemo se na vrh i onda…pad. Dijafragma se podiže, adrenalin se preselio u krv. Zvuk oduseševljenja! WOW!!! Vrištimo, poskakujemo po automobilu, oduševljavamo se, malo i kukamo. Sem Vlade. On ne ispušta nikakav zvuk. Ladan kao špricer. Mozda samo nije čovek 🙂

imag6153

Suprostavljamo se, prkosimo, rvemo se sa dinama. Napadamo ih sa svih strana. Opasna borba se vodi. Zaletimo se u njih, podignemo pesak. Jednog trena smo na vrhu, a onda nas dina baci na njeno dno.

Vozač sve vreme gleda u retrovizor da bi bio siguran da nikom nije pozlilo i da nekom slučajno nije srce otkazalo, a imali smo i takve primere 🙂

Nakon dvadesetominutnog udaranja po izbočinama od peska, popeli smo se na peskovito brdo. Sledeća pauza podrazumeva slikanje na pesku. Izuvamo se, uranjamo stopala u vreli, mekani pesak. Vozač je imao zanimljive predloge za fotke. U tom možete da se uverite ako pogledate slike ispod.

16864454_10211910764992326_109615991551271808_nimag6157_burst002_cover

Žene kao žene, oprobale su sve moguće poze, dok je pesak obigravao oko očiju, ušiju, nosa.

dsc_0278

Prišao nam je dečko koji je nosio sokola, sa kojim se, uz određenu doplatu, možete slikati. U blizini možete da spazite čoveka koji na buggy-u isprobava razne vratolomije i zabacuje pesak zadnjim točkovima.

Ekipa srećna i zadovoljna nastavlja put, nakon što smo pola pustinje poneli sa nama.

dsc_0270

Prolazimo pored milion kamila, zagrađenih žicom i stižemo do sela u sred pustinje. Tu svraćaju sve agencije i svi putnici, namernici.

imag6238

Jašemo kamile, mazimo ih i slikamo se sa njima.

Iscrtavamo prst kanom. Ukoliko želite da cele šake iscrtate, to se dodatno naplaćuje.

imag6283

Spremite se na to da će vam kana stajati sedam dana, što je na početku lep prizor, al kako se sve više spira i nije baš najbolje za gledati.

imag6285

Vodu i čaj smo mogli u svakom trenutku da uzmemo potpuno besplatno. Dva pića, u vidu gaziranih i negaziranih pića, su bila uključena u cenu. Alkoholna pića su se doplaćivala, a cene se kreću od 11, 12 EUR.

Nudi se mogućnost pušenja šiše pod šatorom besplatno, a ukoliko želite da vam je donesu za vašim stolom, to se dodatno naplaćuje.

Nakon predjela, počinje program. Prvo nastupa simpatičan mladić koji, vrteći se u krug, menja oblike i broj okruglih predmeta u rukama. I vrti se vrti, jedno, pet minuta, sigurno. Vodič nam je rekao da je poreklom iz Egipta. Na sledećim linkovima možete da vidite delić atmosfere: svetlucava haljina i okretanje. Nakon toga sledi Fire Show, meni najbolji nastup te večeri. Vatrena magija na podijumu. Slika vredi više od 1000 reči, koliko onda vredi video zapis? Fire show na linku. Deo kad je prišao sasvim blizu mog telefona je wow 🙂

imag6292

Tokom trajanje večere, kad svi pohrle na jagnjetinju i piletinu, obilaze vas ljudi koji prodaju bočice u kojima možete ispisati svoje ime. Ja sam dobila jednu, simpatičnu.

imag6647Nakon večere, nastupa tajac. Sve oči su uprte u trbušnu plesačicu, koja mami uzvike i aplauze. Delić nastupa na sledećem linku.

Bilo nam je žao kad su nas obavestili da je program završen i da se polako pripremamo za vraćanje u Dubai. Ovo je bilo fantastično i prilično raznovrsno iskustvo. Nećete se pokajati ako probate! Potpuno smo zadovoljni našim vodičem i programom. Sve preporuke za agenciju i gospodina Khalid Khana.

Dubai Safari sa svim navedenim aktivnostima iznosi oko 51 EUR. Rezervisali smo turu sa popustom od 77 EUR.

All photos by: Danica

Camera used: HTC 10, Nikon D3000

3 replies »

Leave a Reply