Evropa

Ponoćni valcer u Salzburg-u

Imamo dva sata do ponoći. Svaka porodica je nabavila tonu vatrometa i utrkuju se ko će da pobedi u takmičenju. Puca sa svih strana na putu do Salzburga. Gladni smo,pa smo se po dolasku u grad dali u poteru za kobasicama i nekim vrelim napitkom…prilično je hladno i sa čarapama ispod pantalona i šalom koji inače nosim samo u kritičnim situacijama. Punč napravljen od crvenog vina, cimeta i šećera – bingo. Tumaramo po Getreidegasse, najpoznatijoj ulici u Salzburg-u i bočnim uličicama. Svaka je primamljiva i prelepo ukrašena. Grad je stvoren za novogodišnje i božićne praznike. Uske uličice sa ukrašenim izlozima, vratima i prozorima.

Zaljubljujem se u svaki treći izlog – prodaju ukrase za jelku po neverovatnim cenama od po 25 EUR za najmanju kuglu. Ali sve su tako predivne.

Odlučili smo da svratimo u pivnicu i nazdravimo pre poljubaca u ponoć, jer na trgu je prilično dosadna atmosfera. Nalazimo retku pivnicu koja radi. Konobari žure, govore nam da smo stigli u poslednji čas jer će zatvoriti kuhinju. Naručujemo kolenicu i litarsko pivo, jer tako se to radi u tom delu sveta.

imag4582

Pre ponoći dolazimo do Residenzplatz. Svi odbrojavamo poslednjih 10 sekundi pre oglašavanja zvona sa Salzburške katedrale, vatrometa i prvih taktova Strauss-ovog valcera “Na lepom plavom Dunavu“. Zvuk je ispunio ceo trg i svu plešu, smeju se, žele ljubav i sreću jedni drugima. I nas dvoje smo zaplesali. Poneo nas ritam, euforija i kolektivna sreća. Poželeli smo jedno drugom neke lepe želje.

imag4137

Centar dešavanja je ipak bio oko mostova – najviše oko Mozart-ovog mosta. Hiljade ljudi posmatraju vatromet, svi su izašli iz kafića i klubova.

Salzburg je Mozart-ov rodni grad i na svakom ćošku se ponose tom činjenicom. Ispred Mozart-ovog spomenika čuje se dečiji smeh sa klizališta. Kaže: “Hoćemo da klizamo”. Ne bih, ne umem ni u čizmama da se održavam na ledu. Imam ledofobiju 🙂

Nismo odoleli čarima poslastičarnice Fürst na Alter Markt-u gde možete probati originalne Mozart kugle. Obišli smo i Tomaselli, najstariju poslastičarnicu u Salzburg-u. Obavezno probajte Einspänner (crna kafa sa slatkom pavlakom i šećerom u prahu) i neizbežnu Sacher tortu. Kolače naručujete od dame koja nosi različite torte oko vrata. Konobar priča na par jezika i na srpskom zna da kaže – Dobar dan.

img_1154-20170129-113147215

Penjemo se pešaka do Festung Hohensalzburg, najstarija očuvana tvrđava iz 11 veka. Duša mi je u nosu, prevruće mi je i više me ne zanima ni magičan pogled na grad ni obećanje da ću popiti punč i pojesti perecu na vrhu. Krenula sam dalje samo uz obećanje da ćemo se u grad vratiti žičarom 🙂

imag4466

Vredelo je. Pogled je fantastičan. Sadržaj tvrđave je prilično zanimljiv. Posetili smo muzej marioneta.

imag4481

Kad smo se spustili žičarom, spazili smo “Love grotto“. Na ulazu piše: “Jedan poljubac u ljubavnoj pećini i vaša ljubav će trajati večno”(“One kiss in this love grotto and your love will be everlasting!”). Nisam neki ljubitelj takvih akcija, al’ što da ne. U Julijinoj kući u Veroni, svi parovi koji su ostavili imena na zidu su raskinuli u roku od 3 meseca po povratku. Nije da sam sujeverna, ali ne želim da rizikujem 🙂

Na Kapitelplatz-u nailazimo na skulpturu “The golden sphere” projekat salzburške fondacije oko čijeg se uklapanja u arhitekturu trga dosta polemisalo. Prikazan je čovek koji stoji sa zlatnoj sferi.

imag4536

Do Mirabel zamka nismo uspeli da stignemo. Krenuo je sneg da veje. Jedva smo pronašli parking. Svakako preporučujem da ga obiđete. Ako budete preoduševljeni, moraću ponovo u Salzburg 🙂

Ostavljamo romantične ulice Salzburga, neodoljive Mozart kugle i najlepše ukrasne kugle za jelku i upućujemo se ka Graz-u. O magiji Graz-a u sledećem postu.

All photos by: Danica, Vlada

Camera used: HTC 10

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s