Evropa

10 stvari koje treba uraditi u Brugge-u

Brugge/Bruges je najromantičniji grad na svetu. Kao da me je neko ugurao u  Dinsey-evu bajku. Sve te ulice, kućice od raznobojnih cigala sa žaluzinama, okićene cvećem u raličitim bojama, šarmantni, skriveni lokali i prodavnice. Kao najlepša ljubavna pesma. Želim još mnogo puta da se vratim u tu belgijsku bajku. Ovo je bila moja druga poseta Brugge-u i bila sam zaboravila zašto me je grad još pri prvoj poseti ostavio bez daha i smestio se na listu Top 5 mojih omiljenih gradova.

Brugge je najveći grad belgijske pokrajine Zapadna Flandrija. Istorijski centar grada se nalazi na listi UNESCO svetske baštine. Nazivaju ga još i Venecijom severa zbog mnogobrojnih kanala kojim je okružen.

Grad je postao popularan i posle filma In Bruges…valja pogledati pre odlaska u ovaj fantastično-magični grad.

Pored raznovrsnog sadržaja, ovaj grad, ovako privlačnim, čine i ljudi koji će vam pomoći na svakom koraku na svom savršenom engleskom jeziku. I svi ga pričaju.

Svakako ne treba propustiti:

1. Glavni gradski trg – Grote Markt koji je nekada bio centar trgovine. Na trgu dominiraju zvonik BelfortProvinciaal Hof, zgrada starog suda. Konji i gradske kočije, svakako, doprinose lepoti ovog trga. Iznajmite kočiju, ušuškajte se pod mekanim ćebetom i krenite u nezaboravni obilazak. Zanimljiva činjenica je da konji moraju da prođu šestomesečnu obuku pre nego što dobiju dozvolu za vožnju.

dsc_1463

2. Zvonik Belfort sa svih 47 melodičnih zvona. Poseta zvoniku je moguća i iznosi 10 EUR za odrasle. Dok stojite u redu, možete se informisati o istoriji i gradnji ovog jedinstvenog simbola grada.

dsc_1465

3. Trg Burg na kom se nalazi gradska kuća – Renaissance Hall. Trg krase zgrade u gotičkom i renesansnom stilu, mnogo restorana i kafea. Okružen je  Landhuis van het Brugse Vrije – Palace of the Liberty of Brugge sa desne strane i Heilig-Bloedbasiliek – Bazilika Svete Krvi u uglu trga. Na ovom trgu sam doživela jedan od najlepših zalazaka sunca, slušajući melodičnu muziku sa Belfort zvonika i jedući svoj omiljeni keks iz prodavnice La Cure Gourmande Rivoli.

dsc_1426

4. Obavezno probati stoverij met frieten – goveđi gulaš s crnim pivom i prženim krompirićima na belgijski način i može se naći u jednom od 9 restorana s Michelinovom zvezdicom.

5. Waffle je obavezna stvar – ja sam posetila Cafe au Lait. Prvo sam se dvoumila da li uopšte krenuti viljuškom u smeru waffle-a, jer stvarno fantastično izgleda. Naravno, poznata belgijska čokolada je nešto što se ne sme zaobići,al to već svakako znate.

imag2134

6. Kroz celu Belgiju ćete imati prilike da naletite na male lokale čija je jedina delatnost prodaja pomfrita. Možete ga dobiti u fišeku, kutiji, prelivenog kečapom, senfom ili nekim namazom po vašoj volji.

7. Probajte lokalno pivo u nekom od slatko, ušuškanih kafića. Dobićete uvek sir da grickate pored piva. Ako primetite stolnjake na svakom ćošku, nemojte se čuditi. To je glavni gradski suvenir.

8. Provozajte se kanalima i upoznajte grad iz totalno drugačije perspektive. U blizini trga Burg možete kupiti kartu za vožnju.

dsc_1441

9. Nađite žabu na spomeniku u blizini Burg trga. Kažu da donosi večnu ljubav onom ko je poljubi. Ja probala 🙂

kissafrog

10. Razmislite o poseti Knokke-a, gradu udaljenom malo više od pola sata ob Brugge-a. Jako je zavodljiv, na moru, sa prostranim plažama i raznoraznim aktivnostima kada je lepo vreme. Ja nisam odolela da umočim svoje nožice u ne tako toplom moru

Galerija slika:

All photos by: Danica i Miloš

Camera used: HTC 10 phone, Nikon D3100

7 replies »

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s