Evropa

Zimska magija Hallstatt-a – doživite je

Zima je asocijacija za raznorazne aktivnosti na planinama. Retko ko voli da se smrzava obilazeći gradove, naročito u dolini Alpa. Kada se već pruža mogućnost u vidu državnog praznika i slobodnih dana, zašto to ne iskoristiti na najbolji mogući način.

Putovali smo automobilom, što zahteva plaćanje putarine u Srbiji, cestarine u Hrvatskoj (pre i posle Zagreba), vinjeta za Sloveniju i vinjeta za Austriju. U Austriji plaćate još i “tunelarine”. Postoje i zaobilaznice, koje produžavaju vreme putovanja, al ih mi nismo koristili.

Hallstatt je seoce na sat i 15 minuta od Salzburga. Naziv je dobilo po keltskom nazivu za so (hal). Ušuškano, kaskadno građeno, na samoj obali istoimenog jezera, vrlo fotogenično u bilo koje doba godine. Poznato je po rudniku soli koji i danas može da se poseti. So se od 20. veka cevovodima transportuje iz Hallstatt-a. Da Hallstatt omamljuje i zaljubljuje u sebe, govori i replika čitavog mesta u južnoj kineskoj provinciji Guangdung.

Bilo da grad posmatrate sa jezera, vozeći se brodićem ili sa visine, žičarom do vidikovca, taj spokoj, mir i harmonija ovog mesta vas neće ostaviti ravnodušnim.

img_20170105_093220_332

Smestili smo se u selu pet minuta udaljenom od Hallstatta, Obertraun. Ponuda smeštaja je mnogo povoljnija, a imate i autobuse iz smeštaja koji vas voze gde god želite, besplatno.

Ceo Hallstatt ima jednu glavnu ulicu, gde je saobraćaj većinom godine zabranjen i potrebno je par sati da se ceo obiđe (ukoliko provedete bar po 15 minuta u svakoj šarmantnoj prodavnici).

Prodavnica

Šta ne propustiti:

  • Groblje pored Katoličke parohijske crkve. Zbog kapaciteta groblja, grobovi se ekshumiraju nakon 10 godina, vade se lobanje koje su držane na suncu sve dok ne bi poprimile belu boju, poput slonovače, obeležavaju se imenima i prezimenima. Sve su smeštene u udubljenoj steni pored crkve.

Da bismo malo promenili temu – Pogled iz dvorišta crkve na seoce je predivan.

Hallstatt

  • Rudnik soli star 7000 godina i najstarije je nalazište na svetu. Do rudarskog okna iz doba Marije Terezije može se doći pešice starom stazom korišćenom od strane rudara stotinama godina ili žičarom. Na vama je da izaberete zavisno od vremena kojim raspolažete. Cena posete rudniku sa žičarom iznosi 22 EUR, a bez žičare 16.
  • Kupite so u ručno ukrašenim bočicama u jednoj od magičnih prodavnica. Kad ste već u carstvu soli, ne vredi vraćati se bez toga 🙂
  • Počastite se dobrom klopom – moja preporuka je Bräugasthof Hallstatt restoran.

Na putu do Hallstatt-a možete posetiti Graz, a ako vas put nanese ka Salzburg-u, rodnom gradu Wolfgang Amadeus Mozart, stvorenom za Novogodišnje i Božićne praznike, svratite u St. Gilgen i St. Wolfgang. Ušuškana mesta, mali trgovi, ali i te kako vredni posete. O Graz-u i Salzburg-u ću pisati u narednim postovima.

imag4386

Galerija slika:

All photos by: Danica i Vlada

Camera used: HTC 10 phone

4 replies »

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s