gde za vikend

10 predloga kako provesti leto u Beogradu sa decom

Leto je u punom jeku i valja ga iskoristiti na pravi način kako bi našim naslednicima ostalo zauvek u lepom sećanju. Možda ste planirali odlazak na more ili ovog leta, ipak, ostajete u Srbiji, bilo kako bilo, uz pravi plan, svaki dan može biti zanimljiv, drugačiji i poseban. Ako vi, kao i mi, nemate bake i deke van Beograda gde možete na neko vreme da pošaljete decu tokom letnjih meseci, dobro je znati mesta u gradu na kojima možete uživati sa decom. Predloge sam sastavljala za klinčadiju od 0+ meseci pa sve do perioda kada i dalje žele da idu tamo gde i vi.

Od Ade, Avale, Košutnjaka, šetališta duž Save i Dunava, do Banjičke, Zvezdarske i Bojčinske šume, preko parkova i muzeja prilagođenih deci, Beograd nudi pregršt mogućnosti za provesti kvalitetno vreme, naučiti nešto novo i provesti dan sasvim drugačije.

1. Lido

Kako sada iz stana svakodnevno gledamo na kupače, brodiće i široki Dunav, nije ni neobično da je prvi predlog upravo Lido. Verujem da će deci biti uzbudljiv i sam prelazak pontonskog mosta, koji vojska postavlja obično početkom jula i sklanja početkom septembra. Vožnja brodićem ili čamcem do Lida je, takođe, doživljaj za sebe. Kada stignete na Veliko ratno ostrvo, možete da izaberete da dan provedete u šetnji (do jezera Veliki Galijaš ili šume Velikog ratnog ostrva gde možete spaziti orla belorepana, kune, vidre i lasice) ili igri (postoje uređeni tereni za sportove na pesku, pa možete poneti loptu, badminton, frizbi, ali i karte, domine, ne ljuti se čoveče). A ako je cilj vašeg dolaska kupanjac na “zemunskom moru”, nađite dobar hlad u šumi i pravac voda. Preporučljivo je plivati do bova, jer je reka brza. Obezbeđeni su i tuševi, pijaća voda, ali i pultovi za popiti sok i kafu za potpun užitak. Na Lidu se možete kupati svakog dana između 9 i 19h.

Kad ste već u Zemunu, svratite i do Gardoša na manifestaciju “Leto na Gardošu” gde su organizovane i lutkarske predstave za najmlađe.

2. Ada Safari

Ada Safari može da se predstavi kao mali, mirni i ušuškani eko/etno park u srcu Ade ciganlije. Ukoliko dolazite autom, od rampe na ulazu u Adu, vozite do prvog kružnog toka i umesto da skrenete levo ka golf terenima, skrenite desno ka veslačkim klubovima. Navigacija će vas dovesti na pravo mesto, a iza Ade Safarija imate parking mesta. Ovde možete organizovati i dečije rođendane i druge proslave, a za dnevne, vikend varijante možete uživati u dobroj klopi i raznovrsnoj ponudi pića u hladu velikog oraha. Deca će se oduševiti pernatim drugarima u mini zoo vrtu, ribicama u akvarijumu, ali i dečijim igralištem. Izaberite sto u hladu drveta, u blizini jezera da biste u isto vreme mogli da motrite na decu u akciji, a i da se što više prepustite i ličnom uživanju. Savet je da ponesete repelente, kako biste izbegli neprijatna iznenađenja u večernjim satima.

Mislim da ostatak Ade ne treba posebno predstavljati i da na listi 10 kafića sa sadržajem za decu možete pronaći još predloga za uživanje na istoj. Iznajmite bicikle, rolere ili dovezite svoje, brčajte se, šetajte, organizujte roštilj, Ada nudi najrazličitije mogućnosti za uživanje.

3. Kalemegdan

Počevši od Kule Nebojša, preko šetališta uz Savu, pa prolazeći pored velikog parka pored observatorije i kaldrmom do crkve Ružica, sve do Dino parka, topova, Vojnog muzeja, Zoo vrta i Luna parka, Kalemegdan je mesto koje budi najlepše uspomene nama roditeljima i pravo je mesto za stvaranje novih sa našom decom. Za one malo mlađe, a i starije, poseta Zoo vrtu je nešto što se ne sme izostaviti. Pingivini, beli lavovi, jarići u bebi zoo vrtu, žirafe, nojevi, gepard, puma, leopard, ris, slon…sve životinje iz knjiga i crtaća uživo. Vrt dobre nade radi od svakog dana od 8 do 18h. Za ulaznice treba izdvojiti 500 RSD za odrasle, 350 za decu između 3 i 15 godina, a za mlađe od 3 godine ulaz je besplatan.

Nakon posete Zoo vrtu, uputite se ka Luna parku i pružite svom starijem detetu nestvaran pogled sa vrha panoramskog točka.

Posle jedne, tri, pet, deset vožnji u Luna Parku, prošetajte do Planetarijuma gde vaša deca mogu da se upoznaju sа sazvežđima, kretanjem nebeske sfere, izgledom neba na različitim geografskim širinama, sa svemirom od njegovog nastanka do našeg vremena i objektima koji ga nastanjuju. Ne bi bilo loše da najavite posetu na sledeću mail adresu: adrb@adrb.org. Cena ulaznice je 250 RSD za odrasle, a za decu do 7 godina starosti cena je 100 RSD.

Pentranje po topovima je redovna aktivnost na Kališu. Prošetali ste preko dana između Stambola i Sahat kapije, pored jedne od najvećih zbirki artiljerijskog oruđa i tenkova u svetu i niste videli nijedno dete kako govori – “Idemo u napad” sa nekog topa….nije se ni desilo. Vojni muzej možete posetiti svakog dana, sem ponedeljka, između 10 i 17h. Cena ulaznice za odrasle je 350 RSD, za đake i studente 250 RSD, a porodične ulaznice su 800 RSD.

Poseta Dino parku “Jura avantura” je još jedan od predloga šta raditi na Kalemegdanu. Preko 30 replika disaura u prirodnoj veličini će sačekati vaše mališane. Neke od njih ispuštaju i zvuk i mašu repom. U sklopu Dino parka za decu je napravljeno i igralište sa ljuljaškama, toboganima, klackalicama. Ovde možete organizovati i dečiji rođendan. Cena karata za decu do 15 godina starosti je 250 RSD, a za odrasle 350 RSD. Radno vreme parka je svakog dana između 10 i 20h.

4. Muzej nauke i tehnike

U Muzeju nauke i tehnike, osim dece školskog uzrasta, i najmlađi i najslađi mogu da pronađu svoj kutak – Galerija igračaka i naučni deo, koji je ujedno i najzanimljiviji deci. Deci su na interaktivni način prikazana razna otkrića iz oblasti matematike, fizike, biologije, astronomije, psihologije. Mogu da saznaju o silama teže u krivoj kući, da pokretanjem bicikla mogu da proizvedu zvuk u radio prijemniku, da otkriju o ravnoteži na Marsu, Saturnu i da pomstraju planete Sunčevog sistema. Takođe, ovde možete organizovati rođendan za vaše mališane.  Muzej nauke i tehnike je poseban jer je stvarno prilagođen deci.

Muzej se nalazi u Skender-begovoj ulici na broju 51. Radno vreme je između 10 i 20h svakog dana, osim ponedeljkom. Za decu do 7 godina starosti u pratnji roditelja ulaz je besplatan, a za starije je 200 RSD.

5. Muzej iluzija

Fenomenalno mesto sa najrazličitijim iluzijama, mozgalicama i igrama. Ukoliko dolazite sa decom mlađom od 3 godine, spremite se na trčanjac između iluzija i igrica. Verujem da će starijoj deci poseta muzeju biti čudesna i da će je prepričavati danima. Spremite se naintrigantno čulno i edukativno iskustvo sa pregršt novih, zanimljivih i neviđenih iluzija. Muzej se prostire na 3 nivoa i poseduje mnoštvo naučnih eksponata, od kojih je većina interaktivna. Cena karata za odrasle je 750 RSD, a za decu između 5 i 15 godina starosti plaćaju 450 RSD. Muzej se nalazi na adresi Nušićeva 11, a radno vreme je između 9 i 22h.

6. Javni akvarijum i tropikarijum

Vodena oaza vas čeka na Dedinju, u ulici Milenka Vesnića 3. Ovde će se deca upoznati sa podvodnim svetom svetskih mora i okeana, ali i domaćih reka. Videće Nema, Dori, najšarenije ribe, kornjače, krabe, bonsai drveće, zmije, paukove i guštere. Fenomenalno je što obično za Prvi maj organizuju Gušterisanje, gde se deca mogu upoznati sa različitim vrstama guštera i zmija, mogu ih uzeti u ruke, dodirnuti, saznati više o njima. Ulaz je 400 RSD za odrasle, za decu između 5 i 15 godina 200 dinara, a mlađi od 5 ne plaćaju ulaz. Za trudnice, osobe sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom ulaz je, takođe, besplatan. Radno vreme akvarijuma je radnim danima od 12 do 20h, a vikendom od 9 do 16h.

7. Muzej vazduhoplovstva

Verujem da su avioni i letenje zanimljivi deci bilo kog uzrasta i pola. Sećam se kako smo pevali…avione, baci nam bombone kad smo bili klinci. U muzeju se deca mogu upoznati sa različitim modelima aviona u unutrašnjem delu zgrade, kao i u dvorištu muzeja. Možete se oprobati i u simulatoru letenja aviona B-737-800. Radno vreme muzeja je od utorka do nedelje od 9 do 17h. Cena ulaznice za odrasle je 35o RSD, za školarce i studente 250 RSD, a za decu predškolskog uzrasta, ulaz je besplatan. Poslednje nedelje u mesecu je ulaz besplatan za sve.

8. Šetališta kraj reka

“Beograde, na ušću dveju reka ispod Avale”…imaš prelepa šetališta kraj reka, gde veliki broj Beograđana provodi vreme naročito leti. Čini mi se da je svake godine ponuda sve raznovrsnija i da možete birati da li ćete u laganu šetnju, vožnju biciklima, trotinetima ili ćete grickati kokice, kupiti sladoled ili semenke. Na Dunavskom keju je ponuda za klince na svakom koraku. Od tezgi sa igračkama do luna parka, dvoraca na naduvavanje. Spremite barem 1000 RSD za ispunjavanje želja i željica svojim naslednicima. Zanimljivo za decu bi, definitivno, bilo i iznajmljivanje dasaka za veslanje na splavu Daska i Veslo. Obuka je besplatna za sve polaznike, a cene se kreću od 400 RSD za polu satno uživanje, 600 RSD za sat vremena, 1000 RSD za dva sata i tako dalje.

Bliže ušću Save u Dunav – na Keju oslobođenja imate uređene parkiće sa muzičkim instrumentima, toboganima, zidovima za penjanje, zip lajnom. Ako želite da izbegnete dodatne troškove, onda je bolja opcija otići na Savski kej, do Savamale ili do 25. maja. Na svakom keju možete iznajmiti bicikle (ispravite me ako grešim).

9. Bazeni u Beogradu

Najmlađi plivači imaju 3 meseca i neodoljivi su u vodi sa ili bez guma za plivanje oko vrata. Ovakav prizor možete videti u Dinamyc sportskom centru na Dorćolu na adresi Dunavska 62. Postoje programi za bebe uzrasta od 3 meseca do 3 godine, ali i za stariju decu gde mogu naučiti da plivaju. Potrebno je zakazati termin na bazenu jer je broj dece i roditelja po terminu ograničen. Raspored termina na bazenu možete naći ovde. Još jedan bazen sa Baby Buć programom je u okviru centra Zdravo dete na Autokomandi u Tabanovačkoj 3. Ovde zakazivanje nije potrebno, ali je i veća gužva na bazenu.

Možete se kupati i na Košutnjaku, 11. aprilu, Banjici, Olimpu, Tašmajdanu i na bazenu na Dorćolu – Gale Muškatirović. Radno vreme bazena i cene ulaznica možete naći na spisku ispod:

  • Otvoreni bazeni u sportskom centru Banjica – radno vreme od 10 do 19h, cena celodnevne ulaznice  400 RSD, poludnevne 300 RSD, dok je za decu cena 200, utorkom i četvrtvkom đaci sa knjižicom na uvid ulaze beslatno na bazen.
  • Otvoreni bazeni u sportskom centru Gale Muškatirović – radno vreme od 10 do 19h, vikendom od 9 do 19h cena celodnevne ulaznice  400 RSD, poludnevne 300 RSD vikendom, dok je za decu starosti između 5 i 12 godina cena 150, a sredom đaci sa knjižicom na uvid ulaze beslatno na bazen. Karta za noćno kupanje je 500 RSD.
  • Otvoreno plivalište Košutnjak – radno vreme od 10 do 19h, cena celodnevne ulaznice je 300 RSD, poludnevne 220 RSD vikendom, dok je za decu starosti do 7 godina cena 120, a deca uzrasta do 3 godine ulaze beslatno na bazen. Karta za noćno kupanje je 400 RSD.
  • Otvoreni bazeni 11. april – radno vreme od 7 do 19h, cena celodnevne ulaznice je 400 RSD, poludnevne 200 RSD vikendom, dok je za decu starosti od 2 do 10 godina cena 150, a deca uzrasta do 2 godine ulaze beslatno na bazen. Karta za noćno kupanje je 400 RSD.
  • Otvoreni bazeni Tašmajdan – radno vreme od 10 do 19h, cena celodnevne ulaznice je 400 RSD, poludnevne 250 RSD vikendom, dok je za decu starosti od 3 do 10 godina cena 150, a deca uzrasta do 3 godine ulaze beslatno na bazen. Pored bazena je i park Tašmajdan idealan za decu svih izrasta jer su sadrzaji u parkićima prilagođeni za bebu, decu od 2 do 5 godina i starije avanturiste.

10. Jahanje na Košutnjaku

Fenomenalna aktivnost ovog leta za naše klince starije od 3 godine bi mogla biti i jahanje na Košutnjaku. Postoji par škola jahanja koja svoje polaznike vodi na časove jahanja na Košutnjak. Neke od njih su Hipodrom Beograd i Divađo. Ukoliko imate neke dodatne informacije vezane za jahanje na Košutnjaku, bilo bi mi zadovoljstvo da ih dodam ovde.

Nadam se da sam uspela da vam dam nove ideje gde i kako provesti leto u Beogradu sa decom. Jedva čekam i vaše predloge za drugačiji dan u našem velikom gradu.

NAPOMENA: Zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa ovog bloga bez mog prethodnog odobrenja.

All photos by: Danica, Vlada, Stefan, Dalibor

Camera used: Samsung S9, Huawei p30 pro

Facebook profil: https://www.facebook.com/danicassmallworld/

Instagram profilhttps://www.instagram.com/danicas.small.world/

 

4 replies »

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s