Evropa

Rajski Konaci – parče raja u sred Šumadije

Kako stići do konaka?

Ako krenete auto-putem Miloš Veliki ka Čačku i na 99. kilometru skrenete ka izlazu Gornji Milanovac, pa nastavite ka Takovu i držite se smernice Koštunići/Pranjani, naići ćete na tablu Rajski Konaci u selu Leušići. Tamo vas čeka parče Šumadijskog raja na padinama Suvobora. Auto možete parkirati na parkingu za goste smeštaja. Kada uđete u dvorište konaka pustite oči da se nauživaju u pogledu na okolinu, na neodoljivu novogodišnju dekoraciju na prozorima skoro svih kuća, a zatim potražite kućicu sa zelenim prozorima. Unutra vas čekaju srdačni domaćini, koji će vam uz kafu i rakiju predstaviti šta vas sve očekuje tokom boravka u autentičnoj atmosferi tradicionalnog etno domaćinstva. Nećete ostati ni gladni, jer ovde domaćini poslužuju domaću hranu za doručak i ručak, a mi smo, skroz očekivano, odlučili da ovde i večeramo. 

Rajski Konaci

Naša kućica ima plave prozore. Zovu je SPA vajat, jer u donjem delu kuće postoji saunu koja je na raspolaganju gostima. U ovoj kući može biti smešteno 8 osoba. Osim SPA kuće, ovde možete biti smešteni još i u Kačari – kući sa plavim prozorima gde su se nekada držale kace sa voćem, a danas se ovde mogu smestiti 4 osobe koje će na raspolaganju imati kuhinju, kupatilo i dnevnu sobu. Tu je još i Mlekar – kuća sa žutim prozorima, gde se, kao što i samo ime kaže, nekada sirilo mleko. Ova kuća ima kapacitet da smesti 3 osobe. Gosti mogu biti smešteni i u novoj kući sa crvenim prozorima, u ambaru, u Mišani, gde se nekada sušilo voće i u Sretenovoj kući. 

Ukupni kapacitet ovog tradicionalnog etno domaćinstva je 30 gostiju, pa se ovde vrlo lako može organizovati team building, a i rad iz drugačijeg, rekla bih slobodno, lepšeg ambijenta od kancelarije i stana. Za više informacija i kontakt posetite sajt Rajski Konaci.

Mi smo imali sreću da baš pred naš dolazak padne sneg i svemu doda posebni šarm. Mihailo je bio posebno srećan, što automatski znači da smo i mi, jel. Posebno smo se obradovali što smo u dvorištu snimili bačvu u kojoj možemo da se brčnemo dok uživamo u pogledu na neodoljivu belinu okolnih vrhova. Naravno da uz to ide i dobra, domaća rakija. A ako još imate sreće da komšija založi i zagreje vodu u bačvi, vama ostaje samo da skupite malo hrabrosti i skinete se u kupaći na -4 stepena.

Šta raditi i posetiti u okolini?

Oko domaćinstva možete prošetati, kroz voćnjake ili putem i nadisati se čistog i oštrog vazduha. Dišite duboko, izbacite iz pluća sav zagađeni vazduh iz gradova. Možete se spuštati niz padinu kliskom kada ima snega, razume se. Možete otići do visoravni – Ravna Gora. Tamo možete videti Mokru pećinu iz koje izbija potok, jedan od izvorišta reke Grab. Ovde je napravljen i Ravnogorski memorijalni centar, crkva Svetom Đorđu i spomenik generalu Dragoljubu Draži MIhailoviću. Koštunići su 12km udaljeni od Leušića. Važe za prvo i jedino ekološko selo u Srbiji. Ovde možete posetiti etno-kompleks Anđelija Mišić, etno muzej “Prodanovića magaza” prenet iz Pranjana. U Struganiku možete posetiti rodnu kuću generala Živojina MIšića. Kroz Koštuniće protiču 4 reke – Grab, Bukovača, Čemernica i Šiban, a možete i posetiti jezero u okviru turističko-rekreativnog centra “Momčilo Čeković”. Ovde mogu uživati i klinci u mini zoo vrtu. Sigurna sam da ne treba posebno pominjati Kosidbu na Rajcu u selu Ba, jer ste svi već čuli za nju, a nadam se i posetili tu manifestaciju. U Savincu možete posetiti manastir posvećen knjeginji Ljubici. Ovde su pokopani ostaci Mine Vukomanović Karadžić, ćerke Vuka Karađića. Savinac je čuveno izletište i kupalište, pa sam sigurna da ćete se ovde okrepiti i uživati. Takođe, obavezno posetite Takovo, mesto gde je podignut Drugi srpski ustanak od strane Miloša Obrenovića. Crkva brvnara je značajni lokalitet ovde, kao i Takovski grm, istorijski kompleks posvećen ustanku. Od većih gradova, Gornji Milanovac i Čačak su na pola sata vožnje od Leuišića. A vrlo blizu su i planine Rudnik i Divčibare.

Nadam se da sam uspela da vam dočaram koliku lepotu nose Rajski Konaci. Stvarno je rajsko uživanje ovde i sve preporuke za ovo parče raja u sred Šumadije. Javite mi utiske nakon posete.

* Post je urađen u saradnji sa Rajskim Konacima.

All photos by: Danica, Vlada

Camera used: Samsung Galaxy S20

Facebook profil: https://www.facebook.com/danicassmallworld/

Instagram profilhttps://www.instagram.com/danicas.small.world/

NAPOMENA: Zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa ovog bloga bez mog prethodnog odobrenja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s