Evropa

Trst – mesto gde više ne idemo zbog farmerki

Trst sam prvi put obišla pre par godina uplativši shopping turu za male pare, a zapravo sam istraživala grad. Nisam uspela da upoznam Miramare zamak i to je čekalo na listi već neko vreme da se obiđe. Jer ko je bio u Trstu, a nije obišao ovo zadivljujuće zdanje sa prelepim vrtom, kao da i nije bio.

Trst odavno nije destinacija na koju odlazimo zbog dobrog, a jeftinog para famerki. Ovde dolazimo zbog fantastične kafe (nero in b, espreso u staklenoj šoljici), dobrog sladoleda, lepe arhitekture.

Najduža relacija za vožnju nam je bila od Beograda do Boča, planine blizu Maribora u Sloveniji. Pravili smo pauze zbog mog drugog stanja i sve u svemu, lepo se to završilo. Dosta tečnosti, nešto za gricnuti i pauze su sve što vam treba.

U Trst stižemo malo pre podneva i obilazak počinjemo od Grande kanala i skulpture Džejmsa Džojsa na mostu Ponte Rosso.

Bitna građevina na obali kanala je palata Spiridona Gopčevića ili Carciotti, brodovlasnika poreklom iz Herceg Novog.

Trg Sant’Antonio Nuovo počinje tamo gde se kanal završava sa istoimenom belom crkvom. Pravoslavna crkva Sv. Spiridova se, takođe, nalazi na trgu.

Ako nastavite ulicom Via Roma, stižete do Piazza della Borsa, na kom dominira velelepna građevina privredne komore sa 4 statue. One predstavljaju svaki, tada, poznati kontinent, Evropu, Aziju, Afriku i Ameriku. Zgrada je nekad služila kao berza. U vreme naše posete, deo zgrade se renovirao, pa možda i ne deluje tako impozantno na slici.

Neptunova fontana se nalazi istom trgu, ispred same zgrade. Meni su pažnju privukle fasade okolnih zgrada i žaluzine podignute na pola. Mislim da prvi put vidim takvu mogućnost žaluzina 😀 A dojmile su mi se i ulične svetiljke sa mrežom preko kugle. Baš su šik.

Piazza Unita D’Italia je ogroman trg koji gleda ka moru. Zgrada opštine (Palazzo del Municipio) je najlepše zdanje na trgu. Ispred zgrade opštine se nalazi fontana 4 kontinenta. Trg je građen u vreme kada je Trst bio velika morska luka. Često ga nazivaju najvećim evropskim trgom koji izbija na more.

Na Scala Reale se nalaze, meni, jako zanimljive statue, koje već drugi put škljocam, a i svi ostali koji ovde dođu. Žene koje čekaju voljenog dok ušivaju rasparene suknje (ko zna šta je istina, ovo je samo moja maštarija).

Vredno pažnje u Trstu je i 68 metara visok Svetionik pobede na brdu Gretta ili na italijanskom Faro della Vittoria. Prilaz je nekako čudan. Prošli smo stazom na kojoj piše da je privatno vlasništvo i uspeli smo da uslikamo svetionik sa te daljine.

Na kraju, naravno, najslađa poslastica, Miramare zamak, moj glavni razlog ponovnog dolaženja u Trst. Našli smo parking jako blizu rampe. Na putu do zamka, možete zavideti ljudima koji se kupaju odmah ispod šetališta. Ulaz u zamak se naplaćuje i iznosi 6 EUR, ali je nama zanimljiviji bio park koji ga okružuje.

Na mom instagram profilu danicas.small.world imate sačuvanu priču o zanimljivoj priči o zamku.

Put nastavljamo ka Veneciji, tj. mestu Mestre, gde smo odseli. Zašto je Venecija drugo ime za misteriju, o Muranu i Buranu, pročitaćete klikom na link. A sve postove posvećene medenom mesecu i proputovanju kroz Italija vas čekaju u postu 4074 kilometara kroz Italiju za medeni mesec.

NAPOMENA: Zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa ovog bloga bez mog prethodnog odobrenja.

All photos by: Danica, Vlada

Camera used: Nikon D3000, Samsung S9

Facebook profil: https://www.facebook.com/danicassmallworld/

Instagram profilhttps://www.instagram.com/danicas.small.world/

 

2 replies »

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s