Evropa

Napulj – jedna prava Italija

Godinu dana se već kanim da počnem priču o jednom od najupečatljivijih gradova Italije. Ovo putešestvije kroz južnu Italiju i Siciliju je bilo toliko raznovrsno u smislu kombinacija mesta i gradova koje smo obišli, da nas je na svakom stajanju očekivala nesvakidašnja lepota i jedna drugačija Italija. Jer…ova zemlja nisu samo Rim, Milano, Venecija, Firenca. Ova zemlja je ludilo od raznovrsnosti. Poželim nekad da se preselim tamo i da mesečno menjam gradove. Za sad samo želim, ali ko zna…

Napulj je kombinacija jakog karaktera stanovnika, lude vožnje na skuterima i u malim automobilima, veša na konopcima u uskim ulicama, vrhunske pizze, priče o mafiji, sive i oronule fasade, neviđene ljubavi ka fudbalu i jednom fudbalskom klubu, crne maske i bele garderobe Pulcinella, jake, crvene paprike, i, verujte mi, nijedan grad nema takav šmek. 

“Napulj je raj, svako živi u nekoj vrsti pijanog samozaborava. Sa mnom je isto tako, jedva sam sebe prepoznajem i izgledam sebi kao drugi čovek. Juče sam pomislio: “Ili si pre bio sišao sa uma, ili si to sada”, kaže Gete. Zamislite kako je jednog racionalnog Nemca, Napulj do srži promenio.

Šta raditi u Napulju?

  • Kupite parče pizze u Da Michele piceriji, gde možete birati između margarite (paradajz, bosiljak i mocarela) i marinare (paradajz, beli luk i origano). Redovi su konstantni u bilo koje doba dana da dođete. Morate čak i broj da pokupite i da budete strpljivi. Deo filma “Jedi, moli, voli” je sniman baš ovde. Ne zaboravite samo da se u Italiji preko leta radi dvokratno, pa gledajte da ne ostanete gladni.

  • Naručujte uvek Kapreze salatu. Ja sam pomislila da ću se u jednom trenutku pretvoriti u mocarelu, ali ovu salatu sam mogla da jedem za, bukvalno, svaki obrok.
  • Zasladite se “Baba” kolačem, natopljenim rumom.

  • Trattoria Mangia e Bevi nudi veliki izbor domaće hrane po vrlo pristupačnim cenama. Preporučujem da probate sočne svinjske kobasice i brokoli sa lokalnim ljutim papričicama.
  • La Scialuppa ili Dora su restorani idealni za romantične večere uz plodove mora.
  • Na zidu restorana “Brandi” uočite ploču podignutu u čast stogodišnjici od pronalaska najpopularnijeg italijanskog brenda – pizze margarite, napravljene u čast kraljici Margariti od Savoje.

  • Posetite nesvakidašnju metro stanicu Toledo, koja je na mom spisku najkul metro stanica ikad na vrlo visokom mestu.

  • Posetite Merkato di Porta Nolana – glavnu uličnu pijacu sa raznovrsnom ponudom ribe, voća, povrća. 
  • Kvart San Gregorio Armeno je nešto što ne smete propustiti. Prepun je figurica od terakote koje najčešće prikazuju Pulcinella, Hrista, fudbalere FC Napoli. Da nisam imala samo ručni kofer, ponela bih sigurno jednu od fontanica kući.

  • Svratite do bara “Nilo” u kom se nalazi malo svetilište posvećeno Maradoni. Tu je i malo kose ovog slavnog fudbalera, ali i suza sa svetskog prvenstva iz 1986.

  • Istorijsko jezgro grada je nezaobilazno. Krenite od ulice Toledo, i preko trga Dante, zakoračite u prošlost. Spremite udobnu obuću zbog kaldrmisanih ulica. 

  • Catacombe di San Gennaro, koje datiru još iz drugog veka. 
  • Cappela Sansevero krije jedno veliko blago i šteta bi bilo ne posetiti ga. Statua Isusa prekrivena velom je toliko upečatljiva i realistična. Delo je vajara Đuzepea Sanmartina.
  • Posetite i najveći napuljski trg Piazza del Plebiscito, omeđen bazilikom San Francesco da Paola i Kraljevskom palatom. Duž zidina palate nalaze se statue svih vladara Napulja. Preporučujem da predahnete u kafiću “Gabrinus” uz Baba kolač i neko hladno osveženje. Iz kafića se pruža pogled do pozorišta “San Carlo“, predstavlja najstariju operu u Evropi. 

  • Castel dell’Ovo je najstariji zamak u Napulju. Mi smo se ovde zatekli baš pred zalazak sunca i ceo ovaj deo uz more izgleda fantastično i živo. Kupite Granitu na nekoj od tezgica i uživajte u šetnji.

  • Castel Sant’Elmo na brdu Vormero, sa kog puca pogled na Vezuv, more i ceo grad. Do njega možete doći žičarom, a cena karte je 1.1 EUR.  

  • Maschio Angioino – Castel Nuovo – impresivna trijumfalna kapija, praćena dvema kulama.

Nadam se da ste uspeli čitanjem ovog posta da osetite moje oduševljenje ovim gradom. On niti je najlepši, niti najfotogeničniji, ni najuređeniji, ali je poseban i neponovljiv toliko da želite da mu se vratite.

Ceo putopis o Južnoj Italiji i Siciliji možete pročitati klikom na podvučeni tekst.

All photos by: Danica, Vlada

Camera used: Nikon D3000, HTC 10

Facebook profil: https://www.facebook.com/danicassmallworld/

Instagram profilhttps://www.instagram.com/danicas.small.world/

NAPOMENA: Zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa ovog bloga bez mog prethodnog odobrenja.

1 reply »

Leave a Reply