Azija

Istanbul od A do Š

“Jel si ti Istanbulac ili Istanbulanđanin?” Marina nam ubacila foru u uvo, koju smo besomučno ponavljali, da su se školjke punjene pirinčem smorile. I tako smo se upustili u veliku avanturu zvanu istraživanje Istanbula. A ima tu i te kako šta istražiti i obići.
 
Istanbul je jedinstven po mnogo čemu:
  • jedini grad koji se proteže na dva kontinenta,
  • nekadašnja je velika prestonica 3 velika carstva – Rimskog, Vizantijskog i Otomanskog,
  • iako je najveći grad Turske, nije i glavni grad ove države.

Znamenitosti Istanbula

Evropski deo grada je podeljen rukavcem, Zlatni rog, na dva dela, stari i novi.
U novom delu prošetajte Taksimom i Istiklal ulicom. Duga ulica, sa prelepim zgradama, radnjama, restoranima. Obavezno se spustite pešice Tunelom, na kraju Istiklala. To je kaldrmisana ulica, sa divnim radnjicama. Ispod ulice se stvarno nalazi Tunel, i njim ide funikular. Karta za funikula je malo skuplja od metro, čak postoji i karta za dvoje. Sačuvajte preslatku karticu, veličine je lične karta, sa nekom znamenitosti Istanbula.

U blizini je jedno od meni omiljenih mesta u Istanbulu, Galata kula. Sa vrha kule možete videti ceo Zaliv i sve znamenitosti sa druge strane zaliva. 
[supsystic-gallery id=23]
Galata most je, takođe, nešto što ne smete propustiti. Ispod mosta su restorani, sa svežom ribom. Moj je savet da nastavite pored mosta levo ka Bešiktašu i kupite ribu kod ribara koji je tu peku na ulici, takozvani Balik Ekmek. I svi je tu jedu. Nastavite dalje obalom, i onda dolazite do najboljih baklava u Istanbul, Guluoglu.
 
U nastavku u istom smeru, nalazi se fantastična Dolmabahče palata, sa prelepim parkom. Palata je sagrađena sa namerom da se Turska približi Evropi, zato i podseća na evropske palate. Dijamanti i zlato dominirjau u palati, što i ne čudi ako se setimo da je Turska u vreme gradnje dovedena do bankrota. Meni jako zanimljiv je luster, poklon kraljice Viktorije, težak 4 i po tone i predstavlja najpoznatiji luster na svetu. Cena karte je 40 TL + 30 TL za harem, a ako kupite odjednom kartu za obe atrakcije, cena je 60 TL. U Bešiktašu možete posetiti i Yildiz park.
[supsystic-gallery id=24]
 
Ako nastavite dalje, naići ćete na Ortakoy, najlepšu džamiju u Istanbulu. Savet je da ponesete dve ogromne marame, u nekim džamijama imaju marame za turiste,  mada u nekima ne možete da ih pozajmite. Mada, nećete moći da odolite tolikom šarenilu na ulicama i sigurno ćete pazariti neku pašminu tamo.)
 
I trg Ortakoy je sam po sebi prelep, sa fensi kafićima i savršenim pogledom na Bogazici most, tj. Bosforski most. Tu se jede kumpir – turski pečeni krompir sa razno-raznim prilozima, ima ga na mnogo tezgica. Ne mogu da vam opišem moje oduševljenje ovim specijalitetom. Sanjala sam ga po povratku, maštala o pokretanju prodaje u Beogradu…ah ti snovi. 

Sa druge strane zaliva, u jezgru starog dela grada, nalaze se najveće znamenitosti. Aya Sofija, Plava dzamija, Sultanahmet trg, Topkapi, Cisterna bazilika, Grand bazar i Egipatski bazar ili bazar začina. Odvojite dva dana za obilazak, što je dovoljno da ostale dane provedete van tog jezgra. Možete obići obe džamije i jedan od bazara za jedan dan, a Topkapi i drugi bazar sledećeg dana. 

Grand bazar ili Kapali Carsi je najveća i najtsarija natkrivena tržnica na svetu. Sastoji se od više od 4000 dućana koje su razvrstane u 60 ulica. Morate imati jake živce za ovakvo iskustvo, jer će vas na, bukvalno, svakom koraku zaustavljati i nuditi vam svoju robu. Cenkanje je obavezno. I ne zaboravite da bazar ne radi nedeljom.

Sultanahmet trg – kad se nađete na njemu biće vam jasno da je nekada bio hipodrom. Na njemu dominiraju tri obeliska – Egipatski, Zmijski i Konstantinov. 

Plava džamija ili Sultanahmet džamija – jedina na svetu sa 6 minareta. Nosi naziv Plava zbog ručno rađenih keramičkih pločica koje ulepšavaju unutrašnji deo džamije. u unutrašnjosti džamije se nalazi i 4 velika, takozvana slonova stuba koji imaju ulogu da pridrže kupolu. Ulaz u džamiju je besplatan, a ulaz nije dozvoljen za vreme molitve.

Aya Sofija ili Sveta Sofija menja svoju funkciju u zavisnosti koje carstvo stoliči gradom. Prvo crkva, zatim džamija, danas muzej. Na svakom korkau će vas sačekati istorijski dokaz koji govori u prilog tome kroz šta je sve ovo zdanje prošlo. Prvo je predstavljala mesto gde su bili krunisani vizantijski carevi, zatim su ikone prekrivene malterom, zvono i oltar su uklonjeni, a minareti dodati. Danas se radi na uklanjanju maltera sa zlatnih mozaika, a 8 diskova napravljenih od kože na kojima su ispisi otomanske kaligrafije. Letnje radno vreme je od 9 do 19h, a zimsko od 9 do 17h. Cena karte je 40 TL.

[supsystic-gallery id=25]

Topkapi palata ili Topkapı Sarayı je nešto što ni po koju cenu ne smete propustiti. Preporučujem da kupite kartu bez harema, pa da za taj novac, lepo, u parku palate popijete čaj u nekom od kafića. Čeka vas jedan od najlepših pogleda u celom Istanbulu. Skoro 4000 godina je bila rezidencija osmanskih sultana, dok to nije postala Dolmabahče palata. Vrlo je raskošno ukrašena. Otvorena svaki dan osim utorka od 9:00 do 18:45, u letnjem periodu, i od 9:00 do 16:45 u zimskom. Cena je 30TL + Harem 15 TL.

Cisterna bazilika ili Potopljena palata- zamislite 336 stubova poređanih u 12 redova. Nekada je omogućavala pristup svežoj pijećoj vodi koja se dopremala iz dalekih akvadukta iz Beogradske šume. Najviše ima stubova izrađenih u jonskom i korintskom stilu, par je dorskom stilu, bez gravure. Počast poginulim robovima pri gradnji cisterne je iskazana u vidu stuba koji po svojoj celoj svojoj dužini ima ugravirano Fatimino oko. U severozapadnom delu cisterne nalaze se dva stuba koji u osnovi imaju glave meduze. Jedna glava je položena na stranu a druga naopačke, što po tradiciji treba da poništi uticaj fatalnog pogleda Gorgoni (ćerki boga Forkija) Meduzu, Stenu i Eurijalu, od koga bi se čovek od užasa skamenio. Mistika izbija iz svakog ćoška, pomešana sa zvukom kapljica i ribicama koje plivaju u vodi. Radno vreme je svakog dana od 9 do 17:30, a cena karte je 20 TL.

Na Azijskoj strani, ako budete imali dovoljno vremena, Hajdarspasa stanica je nešto što se mora, kao i Camlica brdo. Pogled na mostove noću sa brda je neponovljiv. Savet – nemojte na Grand bazar ili bazar začina pre toga. može da vam smanji brzinu uz uspon 😀

Za turu po Bosforu…ako idete sa agencijom u Istanbul, sigurno ce vam biti ponuđeno. Obično je cena vožnje po Bosforu koju vam agencija nudi paprena. Predlažem da se spustite do Hajdar pasa stanice, i za mnogo manje para doživeti ovo nezaboravno iskustvo. Možete sa brodića izaći na Ortakoy i otići na nargilu ili azijsku stranu i autobusom preći most Mehmeda Osvajača ili Bosforski most.

Druga opcija da se provozate brodićem do ostrvca na kom se uzdiže Kız Kulesi. Sagrađena je na steni na ušću bosvorskog moreuza u Mramorno more. Predstavlja pravo mistično i romantično mesto za koje su vezane mnoge legende. Jedna od najpoznatijih je da je car imao ćerku, kojoj je prorečeno da će je za 18. rođendan ujesti zmija i da će tako skončati. Otac je hteo to da spreči time što je poslao u ovu kulu, daleko od kopna i otrovnih zmija. Srećan što je uspeo da izbegne proročanstvo i spasi svoju kćer, poslao joj je korpu voća u kojoj se krila zmija. Otud naziv Devojačka kula. Danas se ubraja se u najlepši svetionik na svetu.

Prevoz

Kad se jednom naviknete na turski stil vožnje, koji podrazumeva da niste bezbedni ni na semaforu dok je crveno svetlo vozilima, biće vam sve kul.
Metro svuda stiže brzo. Autubusi su već druga priča, a ako se ne raspitate pre puta, nema teorije da saznaš gde ćeš završiti.
Dolmusi su moj favorit. Ne izgledaju nimalo sigurno, ali svuda stižete dok trepnete.
Taksi nije skup, ali preporučujem da ga koristite samo ako je sa vama u društvu neko i muškog roda.

Hrana

Ko je šta radio, ja sam samo jela. Ne možete ničemu da odolite na ulici. Sve verzije donera, kebaba, uz povrća uz njih. Sveže pečenu riba na obali, i kumpir na Oratkoyu su nešto što ne bi valjalo da preskočite. A gozleme, lahmacun i manti su takođe nezaobilazni. Manti su vrsta knedli pravljene od jagnjetine ili mlevene govedine u testu i mogu se kuvati ili spremati na pari. Lahmacun predstavlja tanko testo sa mlevenim mesom na vrhu, poznata i kao azijska pizza ili turska pizza. Gozleme ili turske palačinke, koje se prave od ručno valjanih listića jufke i onda se dodaju različiti prelivi. Jagnjeća crevca ili Kokorec su takođe nešto što vredi probati. Znam, zvuče vrlo neprimamljivo, al je ukus, verujte mi, savršen. Pečena ovčijaa creva iseckana na komadiće sa paradajizom. Služi se u lepinji ili hlebu. A školjke punjene pirinčem…mogla bih da jedem non stop. Uz čaj je preporučeno jesti pecivo simit.

O slatkišima možda da i ne pričam. Baklave, sutlijaš, puding sa pirinčem, sladoled na ulici oko kog moraš da se otimaš sa prodavcem, ali je sve to vrlo slatko i drugačije od do sada viđenog.
Air Serbia ima promociju letova za Istanbul ovog proleća. Nadam se da će vam ovi saveti dobro doći kada se uputite u Istanbul i da ćete uživati koliko i ja.

All photos by: Danica, Miloš, Milica

Camera used: Nikon D3000, HTC 10

Facebook profil: https://www.facebook.com/danicassmallworld/

Instagram profilhttps://www.instagram.com/danicas.small.world/

4 replies »

    • Stigao je u oravo vreme 🙂 Hvala tebi na komentaru i nadam se da ćeš se fantastično provesti. Samo moraš da izabereš da li si Istanbulac ili Istanbulanćanin 🙂

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s