Evropa

12 zanimljivih činjenica o najmanjoj državi na svetu Vatikanu

Šta vam prvo padne na pamet na pomen Vatikana?

Najmanja država na svetu, Papa, uticaj, najveći hrišćanski hram, bogatstvo, mistika, Da Vinčijev kod. Meni sve to. A naročito mi je zanimljivo to što si u Rimu, a zapravo si u drugoj državi. I to najmanjoj na svetu.

Oduvek je Vatikan simbol za moć i mistiku i bilo mi je apsolutno zanimljivo, osim obilaska muzeja, slanja razglednice iz vatikanske pošte i posete bazilici, da saznam još zanimljivih detalja vezanih za ovu državu.

  • Papa je jedini apsolutni monarh u Evropi. U prevodu, ima potpunu zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast.
  • Posedi Svete Stolice se ne nalaze samo u okviru zidina Vatikana. Par bazilika i papska letnja rezidencija se nalaze u Rimu, ali pripadaju Vatikanu. Imaju eksteritorijalni status, kao što ga imaju i strane ambasade u Italiji.

  • Skoro sve ambasade u Rimu imaju po dva ambasadora, jednog akreditovanog za Italiju, drugog za Vatikan.
  • Ovo je jedini primer da se cela država nalazi pod zaštitom UNESCO-a
  • U Vatikanu se nalazi najkraća železnička pruga na svetu. Dužina pruge iznosi svega 300 metara.

  • Vatikan je najveći potrošač vina po glavi stanovnika na svetu. Ne, ne opija se Papa, troše ga na obrede 🙂
  • U vojnim redovima nisu državljani Italije, već, isključivo Švajcarci i čine Švajcarsku gardu. U sastavu garde su 4 oficira, 23 podoficira, 80 vojnika, 2 dobošara i jedan kapelan i razlikuju se po boji pera, koji nose na šlemu. Ovaj broj činova je određen od samog nastajanja i zadržao se do danas. Postoje razni uslovi koji moraju biti zadovoljeni da biste pristupili gardi. Jedno je sigurno, njihove plavo-žuto-crvene uniforme skreću pažnju i teška je oko 4 kilograma.

  • Vatikanska biblioteka broji više od 1,6 miliona štampanih knjiga. Smatra se jednom od najstarijih i najvećih biblioteka zapadnog sveta.
  • Državljanstvo ima jako mali broj ljudi, mada i inače ima jako mali broj stanovnika 😀 Nećete dobiti državljanstvo po rođenju, jer u Vatikanu i nema bolnica. Ako niste Papa, kardinal, vatikanski diplomata ili pripadnik švajcarske garde, oprostite se od državljanstva. Znači, meni i posle 3 posete ništa od tog papira.
  • Vatikanska pošta važi za najeskpresniju, da čak i Italijani ovde dolaze da završavaju svoje poslove. Ja još uvek čekam svoju razglednicu iz Vatikana, ima 10 dana.

  • Najveći broj turista po glavi stanovnika – statistika opet na strani Vatikana. Godišnje ga poseti 5 i po miliona ljudi. Mislim da je, prilikom poslednje posete, bar milion obilazilo vatikanski muzej kad i ja 😀
  • Pare sa bankomata u Vatikanu možete podići samo ako znate latinski jezik. Vredi pokušati…možda bi one latinske poslovice, koje učih u srednjoj, pomogle.

Jel postoji nešto što vi znate o Vatikanu, a nije pobrojano? Mene ova država vrlo fascinira. A najviše me fasciniraju plafoni u muzeju. Imam milion slika istih.

All photos by: Danica, Vlada, Sandra

Camera used: Nikon D3000, HTC 10

Facebook profil: https://www.facebook.com/danicassmallworld/

Instagram profilhttps://www.instagram.com/danicas.small.world/

4 replies »

Leave a Reply