Evropa

Sav taj hedonizam u Rimu

Ne treba ja da vam kažem da je italijanska kuhinja vrhunska. Znate to i sami. Sećam se da smo u spomenarima, na pitanje “Koja vam je omiljena kuhinja ili omiljeno jelo?”, odgovarali sa italijanska kuhinja ili pizza, špagete… Možda tad i nismo znali za druge kuhinje, ali danas, kada i znam za različite i raznovrsne, tvrdim da je italijanska u top 3.

Kako i ne bi pored toliko različitih načina spremanja, omiljene mi, testenine, pa kad se preko prelije pesto sos…prste da poližeš. A da ne pričam o najboljem sladoledu na svetu i to baš u Italiji ili možda o savršenim notama vina, gde svaka regija ima svoje vino.

Da se ovo ne pretvori u post sa 24kitchen kanala, želim da vam predstavim svoje favorite kad su sladoledi, vina, kafići, restorani, pekare u Rimu u pitanju.

Taman kad završite sa obislakom Vatikana ili tvrđave Sant’Angelo možete da odmorite noge a i okrepite dušu u Alimentari Coronari, porodični restorančić, na Piazza dei Coronari, 63. Potpuno opuštena, prisna atmosfera, profesionalno osoblje, fantastična klopa, veliki izbor vina. Ne znam da li su mi fantastičniji brusketi po kuvarevom izboru, lazanje ili tanjir sa raznim vrstama sireva i pršuta.

Za doručak obradujte sebe kapućinom i brusketima u La Bottega del Caffè, na Piazza della Madonna dei Monti, 5. Kunem se da bolje bruskete nisam probala nigde. Molim sve one koji svoje parče hleba nazivaju brusketom, da promene ime u npr. tost.

Italijani za doručak preferiraju kapućino, a ostatak dana piju espreso. Nije im strano ni da naruče čašu vina za doručak. A hedonizam im je najjčešća sportska disciplina, nisu oni krivi 🙂

Za pregristi s nogu, preporučujem Grano, Frutta e Farina, Via della Croce, 49a. Toliki izbor pizza je kritičan za moju liniju, jer sam htela da probam ama baš sve, ali i obla linija je linija. Odabrala sam na kraju pizzu sa buđavim sirom, kupusom i ko zna čime još.  Šta još imaju u ponudi, a imaju svašta, naći ćete na sajtu.

Onaj ko ode u Rim, a ne proba Bacetto (Baci) praline, u prevodu poljubac, može, doslovno, da kaže sebi da nije bio u Rimu. Svaka pralina je obavijena porukom na italijanskom, engleskom i francuskom, mada upravo jedem jedan čija je poruka samo na italijanskom i engleskom. Meni su i presladak poklon i preukusan zalogaj.

Ako se zadesite na Piazza Navona, a sigurna sam da hoćete, naručite sebi sladoled od tartufa u Ristorante Tre Scalini. Cena nije baš naivna, ali nećete zažaliti. Odlična kombinacija ukusa, čak i zimi, kad zađe sunce.

Kad ste već tamo, možete i pečeno kestenje da kupite. Moja omiljena poslastica zimi.

Za dobar Aperol Spritz, preporučujem Meccanismo bar u Trastevere kraju.

Sad dolazimo do onog najslađeg dela, jer Italija je poznata po najboljem Gelatu, jel tako? Moje preporuke za sladoled u Rimu su:

La Nazionale Gelateria u Via Nazionale.

La Strega Nocciola, u Via della Vite 100, kod Plazza di Spagna. Ima ih još i u Firenci i Skandiči.

I naravno da sam morala da probam sladoled u Venchi-u. Zanimljiva poslastičarnica sa čijih zidova curi čokolada. Kornet pun čokolade. Ma…prelepo. Prvenstveno se bave izradom proizvoda od čokolade, ali i sladoledi su fantastični.

Ako imate još nešto da dodate, recite sad ili zauvek ćutite 😀 Želim vam ukusnu degustaciju Rima. 

A šta vas čeka u sledećem postu? Pa, ko zna. Može svašta nešto da mi padne na pamet, a vezano je za Rim.

All photos by: Danica, Vlada

Camera used: Nikon D3000, HTC 10

Facebook profil: https://www.facebook.com/danicassmallworld/

Instagram profil: https://www.instagram.com/danicas.small.world/

2 replies »

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s