Evropa

Poslednji post o Barseloni – spisak mesta za koja možda niste čuli

Pisala sam vam o tome kako za male pare do Barse i taj post možete naći na ovom linku. Pisala sam vam o Gaudijevim maestralnim delima, koja se zauvek izmenila lice grada i taj post možete naći na ovom linku. A pisala sam vam čak i o tome kako su izgledale sve moje posete ovom vanvremenskom gradu. Do teksta možete doći klikom na link.

Pa preterala sam ga! Četiri posta posvećena Barseloni. Toliko postova nije bilo o celoj Kubi, Meksiku… A možda sam i krenula da pišem kraće, pametnije postove. Zaslužila je Barsa još i 4 da napišem.

Pred vama je lista stvari koje možda niste znali i mesta za koja možda niste čuli u Barseloni.

  • 4 Gats, presladak restoran u Carrer de Montsió, 3 ulici, koji, sa prekidima, postoji već 120 godina. Posećivali su ga Gaudi, Pikaso, koji je sa 17 godina i nacrtao naslovnu stranu menija. Ne znam da li sam više uživala u sangriji ili u muzici. Posle mnogočasovnog obilaženja grada, restoran je pao kao melem na umorne noge.

  • Pogled na moj omiljeni trg na svetu…vrapci na grani znaju…Plaça d’Espanya sa krova nekadašnje koride, a danas tržnog centra Arenas de Barcelona. Na vrh se možete popeti liftom za 2 EUR ili besplatno bilo kojim liftom iz tržnog centra. A pogled…pogled je veličanstven, naročito noću kad se sva svetla popale.

  • Bunkers del Carmel nekada deo anti-avionske baterije tokom španskog građanskog rata, danas fantastično mesto za zabosti pivo, grickalice i uživati u pogledu na Barselonu. Kažu – najlepši zalazak sunca je odavde. Mi ga nismo ukačili, ali ako kažu… Možete stići pešaka, od metro stanice Alfonso X ili nekim od autobusa. Adresa je Carrer de Marià Lavèrnia.

 

  • Laberint d’Horta Park – vrlo verovatno da nećete zateći nijednog turistu ovde. Prvo zato što nije baš blizu ostalih atrakcija. Drugo zato što se za park sa lavirintom i ne zna van lokalnih krugova. 

  • Tibidabo – planina u blizini Barselone. Po legendi, dobila je naziv jer je đavo hteo da kuša Isusa rečenicom “Haec omnia tibi dabo si cadens adoraberis me” ili u prevodu, “Sve ću vam dati ako klečite”. 

Pogled sa vrha je, takođe, božanstven. Kako do Tibidaba? Prvo metro linijom L7 do stanice Avinguda del Tibidabo. Zatim pređete u Tramvia Blau, plavi tramvaj. Sa zadnje stanice Tramvia Blau možete žičarom do vrha Tibidaba za 4.60 EUR – povratna karta ili pešaka.

Na vrhu će vas zateći zabavni park, crkva Svetog srca (Sagrada Corazón), koja je kopija Sacre Coeur u Parizu. Na vrhu bazilike je statusa Isusa Hrista do čijeg podnožija se možete popeti liftom. Verujem da pre toga nisam bila bliža Isusu 😀

Verujem da sve ostale informacije o svim poznatim atrakcijama možete lako da nađete na netu i da će vam ovo pomoći da vidite i drugačiju Barselonu. Toliko od mene što se Barse tiče. Fenomenalno je bilo posetiti je sredinom novembra, jer je temperatura dostizala čak 20 stepeni.

 

Za više slika, posetite Instagram profil: https://www.instagram.com/danicas.small.world/ 

i Facebook stranicu: https://www.facebook.com/danicassmallworld/

All photos by: Danica, Vlada

Camera used: Nikon D3000, HTC 10

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s