Evropa

Gde otići na jesen? Minhen

Minhen – grad Oktobarfesta, bavarskih kifli i fudbalskog kluba Bajern

Grad luksuza, prostranih parkova, surfera na reci Izar tokom cele godine. 

Jedna druga Nemačka, drugačija od Berlina. Krije druge čari, drugi blagoslov. Moderna, a puna istorije koja se ogleda u starim fasadama, raskošnim trgovima u kojima ćete imati osećaj da ste i dalje u XIX veku. Red salona besnih automobila, red istorije i kulturnog nasleđa.

Bilo da ste u jednom od najlepših i najvećih parkova na svetu – Engleska bašta, u najpoznatijoj pivnici na svetu – Hofbräuhaus ili ste vatreni navijač Bajerna i pevate na stadionu, moćan osećaj da ste u gradu pod obroncima Alpa vas neće zaobići.

Prstohvat soficisticiranosti, prstohvat provincijalizma. To je ono što vas čeka u Minhenu. 

Pa da počnemo sa obilaskom. Šta to nudi ovaj grad:

 • Marienplatz – glavni trg, žila kucavica grada, centar svih dešavanja. Nekadašnji naziv ovog trga bio je Schrannenmarkt i na njemu se obavljala robna razmena – ja tebi ribu, ti meni brašno.

 Danas se na trgu nalazi kip Device Marije po kome je trg i dobio ime (lako ćete ga           prepoznati, zlatan je), zatim najstarija fontana u Minhenu – Fischbrunnen. 

Trg okružuju Stara gradska kuća (Altes Rathaus),

Nova gradska kuća (Neues Rathaus) i crkva Frauenkirche u kojoj se nalazi grobni spomenik Luja IV. Na ulazu u crkvu se nalazi i Đavolji otisak, koji je, po legendi, nastao jer je đavo sišao na zemlju i sa osmehom posmatrao izgradnju crkve.

Na Novoj gradskoj dvorani se nalazi Glockenspiel sat, koji svaki dan u 11, 12 i 17h, od marta do oktobra, prikazuje  venčanje vojvode Vilhelma V i Renate od Lorene, i pobedu nad epidemijom kuge, što predstavljaju dva značajna događaja iz Minhenske istorije. Sat čine 43 zvona i 32 figure u prirodnoj veličini.

U blizini trga je i statua Julije. Evidentno je, na slici, koji deo njenog tela je najizlizaniji, jer se veruje da ćete dodirivanjem istog, imati više sreće u ljubavi. Mada, u Minhenu treba da donesete statui cveće zbog povećane šanse za ljubav. Ista statua se nalazi i u Veroni, u Julijinoj kući i predstavlja poklon Minhenu od Italije. U Minhenu možete videti još jednu Julijinu statuu, preko puta Isar reke, na Shakespeare Platz.

 • Peterskirche – Crkva Sv. Petra – najstarija rimokatolička crkva u Minhenu.

 • Frauenkirhe – Tornjevi crkve su visoki 92m i zabranom gradnje iznad ove visine, dugo će predstavljati najvišu konstrukciju u Minhenu. Nažalost, jedan stub je bio pod rekonstrukcijom, pa se ne vidi jasno ta lepota stubova.

 • Rindermarkt – na ovom trgu, pred Božić, postave tezgice i naprave klizalište. Pojedete kobasicu, popijete kuvano vino.

 • Najveći muzej tehnike i prirodnih nauka na svetu, Stara i Nova Pinakoteka
 • Feldherrnhalle – spomenik na Odeonsplatz, napravljen po uzoru na Loggia dei Lanzi u Firenci. Njegovu izradu naručio je Ludwig I u čast svojoj vojsci. Tokom nacističkog perioda, spomenik je služio za komemoraciju 16 poginulih članova partije.

 • Hofgarten (Dvorski vrt) – nalazi se između Minhenske rezidencije i Engleskog vrta. Po mom mišljenju, prava oaza u sred grada. Poviljon boginje Dijane je najdominatniji deo parka. Možete i popiti kafu u bašti nekog od kafića.

Park okružuje i Bavarian State Chancellery. 

 • Münchner Residenz (Minhenska rezidencija). Mi, nažalost, nismo uvideli da je to neka jako bitna građevina, pa smo slikali zgradu do. To je Cuvilliéstheater ili Pozorište Kivije

 • Na Odeonsplatz se nalazi i Siegestor, trijumfalna kapija. Izgrađena je u čast hrabrih bavarskih vojnika. U dvokolici je Bavarija, a četiri lava u zapruzi.

 • Englischer Garten – glasi za najlepši park na svetu. Veći je od Central Garden-a. Prava je oaza za odmor. Nudi različite sadržaje, kao što su Japanska kuća čaja, Kineski toranj, pored koga se nalazi najveća pivnica i Monopteros. Jezero Kleinhesseloher se nalati na sredini parka.  

 • Allianz arena – izgrađena povodom Svetskog prvenstva u fudbalu 2006. Karakteristična je po tome što menja boje u zavisnosti od toga koji tim igra tog dana – crvena za Bajern, Nemački najtrofejniji klub, plava za 1860 Minhen. Fasada je urađena od kamenih ploča prekrivenih tankom folijom, a svaka od njih može imati plavu, crvenu ili belu boju. Bela boja se koristi kada igra reprezentacija ili se dešavaju neki drugi bitni događaji.

 • Hofbräuhaus – najveća pivnica u Minhenu. Atmosfera je konstantno na vrhuncu. Muzika, nošnje, velike količine piva i naravno kolenica. Pa naravno da smo to morali da probamo. E da, ako probate da istražujete veličinu pivnice, možda se izgubite.

 • Olimpijski park Minhen – ova fascinantna građevina izgrađena je 1972. godine za potrebe Olimpijskih igara. I danas zapanjuje svojim izgledom. Možete uživati u plivanju ovde, spuštanju bobom i drugim aktivnostima. Krov glavnog stadiona je sačinjen od akrilik stakla, koji sakuplja kišnicu za veštačko olimpijsko jezero.

Prošli put sam vas vodila u Bazel – grad na tromeđi. Sledeći put sam planirala da vas vodim u Vroclav – grad magije i patuljaka, ali mi je iskrslo jedno putovanje u Barselonu, pa ćemo Vroclav za kratko odložiti. 

Ono što možete u blizini Minhena obići su:

 • Garmisch-Partenkirchen, gde pored veličanstvene prirode, možete uživati i u skijaškim skokovima.

 • Schloss Neuschwanstein – omiljena turistička destinacija. Sagradio ga je Ludwig II, kralj Bavarske. Najpoznatiji zamak po čijem uzoru su i napravili Pepeljugin zamak u Diznilendu.

Za više slika, posetite Instagram profil: https://www.instagram.com/danicas.small.world/ 

i Facebook stranicu: https://www.facebook.com/danicassmallworld/

All photos by: Danica, Milica, Stefan

Camera used: Nikon D3000, HTC 10, HTC M8

1 reply »

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s