Evropa

A što da ne skoknemo na more za vikend?!

Ništa nije daleko kad imate dovoljno veliku želju i volju. “Jao, kako vas ne mrzi da toliko prelazite za par sati kupanja?” ili “Odakle vam toliko energije da svaki vikend zujite negde?”. Pa…ništa nam nije teško. Ni da putujemo 12 sati do mora, okupamo se par puta i nazad još 12 sati, pa pravac na posao. Dovoljna je želja i kreativnost. A mi oba imamo na pretek!

Već neko vreme, Vlada mi priča o svojim putovanjima vozom u spavaćim kolima. Ti spavaš, a čuje se ćućućuću. Krene voz, zaspiš, probudiš se i već si stigao. Da nam je železnički sistem kao npr. u Belgiji,voz bi bio moj prvi izbor kad su putovanja u pitanju. Trebaju ti kola na putu? Nema problema, doplatiš i imaš svoja kola u vagonu. Putuješ dugo, želiš da spavaš? Nema frke ni za to, kupiš karte za spavaća kola. Prespavaš dobar deo puta, ne grčiš se kao u autobusu, avionu, sem kad nemaš biznis klasu. Hoćeš da protegneš noge, ustani prošetaj, zapališ pljugu, otvori prozor, animiraš decu, toliko prostora za igranje. Idealan putnički prevoz, sem što u Srbiji nije. Šteta!

Nabavili smo karte za Plavi vagon, dvokrevetni kušet. Malo smo istrazivali šta nas čeka u tom famoznom Plavom vagonu. Voz za Bar kreće u 21:10h i trebalo bi da stigne u 9h u Bar. Zanemarićemo to što je kondukter mislio da su nam na šalteru izdali već izdate lezajeve, pa smo morali da se vraćamo do šaltera, malo čekamo šalterušu, pa se vratimo nazad do voza da bismo sačekali nekog kontrolora, pa je onda kondukter shvatio da je on pogrešio. Koncentrisaćemo se na spavaći kupe. Slike govore:

Ako se upuštate u ovu avanturu, moj savet je da ponesete svoju posteljinu. Kondukter će sve vreme brinuti o tome kad treba da vas probudi za graničnu kontrolu. Na vama je da se udobno smestite, čitate, mažete nokte, jedete, ljubite se…mašti na volju. Noću je prilično hladno u vozu, pa bi bilo pametno poneti nešto toplije koje god doba godine da je u pitanju.

Cena karte za dvoje u jednom smeru u Plavom vagonu je nešto veća nego u običnom i iznosi malo više od 9000 RSD. Neće vam izdati povratnu kartu ukoliko je povratak u okviru sedam dana, pa smo kartu za Beograd iz Sutomora kupili u Sutomoru za nešto nižu cenu.

Posle dva sata kašnjenja, stižemo u Bar i hvatamo autobus za Petrovac. Cena karte u jednom smeru za jednu osobu varira između 2.5 do 3 EUR, u zavisnosti od prevoznika.

Rezervisali smo smeštaj preko Bookinga, u Corso Levante apartmanu. Oduševilo nas je mnoogoo toga kad je ovaj smeštaj u pitanju. Od maila koji dobijete od Helene, gde vam vrlo detaljno piše šta je to sve što možete da vidite u okolini. Apartman je nov, fantastično opremljen svim potrebnim stvarima za ugodan boravak. A ispred bazen sa masažnom kadicom, koji se čisti svako jutro. Ležaljkice raspoređene oko bazena. Za prave hedoniste. Stvarno smo uživali i zahvaljujemo se Heleni na trudu da nam posetu Petrovcu učini magičnom.

Petrovac je malo, simpatično mesto, gde su najčešći posetioci porodice sa decom. Najčešće ćete čuti ruski jezik, ali se neretko čuje i francuski i italijanski. Ceo Petrovac ćete prepešačiti za 20min.

Duž šetališta imaćete pravi problem da odlučite gde ćete sesti na piće ili klopu. Svakako nećete pogrešiti ako naručite brancin ili špagete sa gamborima. Uveče smo uživali uz zvukove benda “Tri mala praseta” u mestu Ponta.

U povratku smo karte uzeli na železničkoj stanici u Sutomoru. Ovog puta nismo uzeli Plavi vagon, samo poređenja radi. Ispostavilo se da su kupei prilično slični, ako ne uzmemo u obzir zlatne detalje koji preovladavaju u Plavom vagonu.

U povratku smo kasnili sat vremena, stigli da se presvučemo i pravac na posao.

Život je lep!

Gde ćemo sledeći vikend? Na dva sata vožnje od Beograda 🙂

Corso Levante Luxury Suites

FB page: https://www.facebook.com/corsolevante/

All photos by: Danica, Vlada

Camera used: Nikon D3000, HTC 10

* post je urađen u saradnji sa Corso Levante Luxury Suites

 

3 replies »

  1. Bogami smela avantura 🔝 Mi smo prošle godine nekoliko puta bili dole, vikend smo proveli na primer u Herceg Novom, a 7 dana smo bili u Dobrim vodama. Kažem smela avantura jer smo nekoliko puta na radiju dole čuli da voz iz Beograda kasni i po 9 sati. Imalo ste sreću i fin vikend 👍Sjajno 🌎 Srećan put 💜💜💜

    Like

    • Da, razmisljali smo dosta sta ako zakasnimo mnogo u povratku. Nismo planirali da uzmemo slobodan dan. Resili smo da rizikujemo 🙂 Hvala 🙂

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s