Evropa

Pompeja – grad nestao u vulkanskom pepelu i kako smo uštedeli 30 EUR

Pompeja je nešto o čemu sam učila, čitala, oma je nekako nešto imaginarno, legendarno, ne nešto što je realno i opipljivo, nešto što ću videti svojim očima. Iz Napulja nas je sve vreme pratio Vezuv, mahao nam, smešio nam se. Išli smo da obiđemo mesto koje je nestalo baš zbog njega. Kako je priroda moćna i nepredvidljiva. Iako su i bunari presušili par dana pre erupcije, te 79. god nove ere, stanovništvo nije osećalo da mu preti opasnost.

Nisu ni znali da im je u komšiluku veliki, opasni vulkan. Mislili su da je bezopasna, mirna planina. Iznenadio ih je strahoviti prasak, tačno u podne, tog 29. avgusta 79. godine.

Dolazimo na parking gde dečak pokušava da nam, za sat i po parkinga, naplati 10 EUR. Mi pokušavamo da se nagodimo i kažemo mu – a damo mi tebi 5, pa ako se duže zadržimo, dajemo ostatak. Prolazi nam fora.

Zaustavlja nas dečko, Amer, i kaže nam da ima dve karte za ulaz u arheološki park i da ih nisu očitali. Daje nam ih besplatno. Mi gledamo, ne verujemo. Zahvaljujemo se, nudimo novac. Ne želi ništa. Uštedeo nam je 30 EUR. Hvala mu. 🙂

Ulazimo u arheološki park Pompeje, koji je sve do 1748. godine bio sahranjen ispod velikog sloja vulkanskog pepela od 20, 30 metara. Slučajno je otkriven prilikom iskopavanja kanala. Bio je zbrisan sa lica zemlje punih 1600 godina. I od tad ne prestaju radovi na iskopavanju Pompeje. Pod zemljom niču veliki, prelepi vrtovi, statue, dvorišta, terme, amfiteatri.

Smatra se da je u Pompeji, pre erupcije, živelo 20.000 ljudi. Etrurci su ga osnovali, a Grci razvili gradski život. Bio je rimska kolonija kada je i doživeo procvat, naročito za vreme vladavine Oktavijana Avgusta.

Ogromna količina gasa ugušila je veći deo stanovništva. Isprva nisu ni bežali jer nisu u trenutku ni shvatili šta se dešava i da im preti smrtna opasnost. Mislili su da im vatrena reka neće prići, da je daleko od njih.

Pepeo je odličan konzervator, pa je većina iskopanih tela ostala u onom stanju kakva je bila i pre zatrpavanja. U šupljine tela se ubacivao tečni gips da bi se stanje tela održalo nakon iskopavanja. Mnoga se nalaze u muzeju u Napulju, ali su neka izložena i ovde. Ja nisam imala srca to da gledam.

Da, čim smo kročili na tlo arheološkog parka, shvatili smo da će nam za obilazak svega trebati ceo dan, a ne samo sat i po koliko smo mi odvojili. Ako ga posećujete tokom letnjih meseci, bez šešira, kape, litre i litre vode, nemoj ni da ste pokušali posetu.

Grad je bio ogroman, moderan i raznovrsan. Ono što svakako ne treba propustiti tokom obilaska su:

  • Veliko pozorište
  • Faunovu vilu
  • Terme Foruma
  • Forum
  • Apolonov hram
  • Terme Suburbante

1 reply »

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s