Evropa

Štrumpf selo – Alberobelo

Počinjem priču o turi kroz Južnu Italiju i Siciliju baš sa Alberobelom, jer je ovaj bajkoviti gradić iz okoline Barija nešto što sam žarko želela da vidim. Sve te kućice, način gradnje, simboli na krovovima, bili su mi inspirativni i željno čekani. 

Alberobelo se nalazi u blizini Barija, u pokrajini Apulja, ima 11000 stanovnika i od 1996. se nalazi na UNESCO listi.

I dok prilazite gradiću, videćete po neku kućicu pored puta. A kad uđete u grad, bićete automatski katapultirani u štrumpf bajku. Gargamel možda ima poteškoće da nađe Štrumpf selo i budite drugari, ne odajte tajnu 🙂

Trullo kućice, sa piramidalnim krovovima, građene od kamenja nepravilnog oblika i bez maltera. Stanovnici ovog gradića su došli na ideju da grade ovako neobične kućice kako bi izbegli plaćanje poreza. Kućice se mogu lako srušiti. Čim nema kuće, nema ni poreza! Mudro, zar ne? Čim sakupljači poreza odu, kućice bi se vrlo brzo opet izgradile. I takav naćin gradnje se praktikovao do 1797. kada su u izgradni počeli da koriste vezivni materijal.

Većina kućica je dvokrevetna, sa sopstvenim ventilacionim otvorom i može se iznajmiti. Nama nije palana pamet genijalna ideja da spavamo tamo, ali vam ja to preporučujem. Nemojte da pogrešite kao mi 🙂

Većina kućica je pretvorena u suvenirnice, ali je meni fascinantna činjenica da tamo ljudi i dan danas žive. Na ulicama je konstantno mnooogo turista, koji žele da uslikaju milion slika, da zavire unutra, a vi pokušavate da vodite normalan život pored toga. 

Na krovovima nekih kućica možete videti simbole, od sunca, srca, meseca. Imaju versko i pagansko značenje. Služili su kao dekoracija, ali i da zaštite ukućane od demona, zla i loše sreće.

Kućice su najviše grupisane u četvrtima Rione Monti i Aja Pikola, a odličan panoramski pogled se pruža sa platoa ispred crkve.

Šunjajte se uskim ulicama, istražujte Alberobelo i glumite Štrumpfove. Gradić je magičan, nosi neku specifičnu energiju i vredan je posete.

All photos by: Danica, Vlada

Camera used: HTC 10

2 replies »

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s