Tipovi i Trikovi

Međunarodna vozačka dozvola, Zeleni karton, Dozvola za upravljanje tuđim vozilom – potrebna dokumenta i spisak zemalja

Za tačno nedelju dana uputićemo se na moju dugo željenu destinaciju. Letimo iz Budimpešte za Napulj, gde ćemo iznajmiti auto, pa ćemo se preko Barija i Kalabrije prebaciti na Siciliju. Iz Katanije letimo nazad za Budimpeštu.

Iz Beograda za Budimpeštu putujemo autom i ostavićemo auto na parkingu aerodroma, gde je cena za nedelju dana 40 EUR. Za tih 8 dana vožnje po Italiji, potrebna nam je međunarodna vozačka dozvola.

Međunarodna vozačka dozvola se izdaje licu sa važećom vozačkom dozvolom (lice koje poseduje probnu vozačku neće moći da dobije međunarodnu). Stranim licima se međunarodna izdaje uz potvrdu o boravku ili prebivalištu u Republici Srbiji. MVD se štampa na srpskom, engleskom, francuskom, nemačkom, španskom i ruskom. Ono što svakako morate da odradite pre nego što odete do AMSS da istu i izvadite jeste da:

 • donesete važeću vozačku dozvolu na uvid (nisu nam tražili fotokopiju iste),
 • dve fotografije formata 35×45
 • potvrdu o uplati propisane naknade u iznosu od 620 RSD
 • izvadite uverenje teritorijalno nadležne organizacione jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova (mi smo to obavili u Ljermontovoj) o izrečenim ili izvršenim merama bezbednosti zabrane upravljanja motornim vozilom. Prilikom vađenja uverenja, plaćate 770 RSD i to možete uraditi u banci u okviru zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova
 • na licu mesta, u AMSS, dajete još 2000 RSD za izdavanje međunarodne vozačke dozvole

Međunarodna vozačka dozvola važi 3 godine ili dok vam ne istekne važeća vozačka dozvola. Ukoliko naknadno položite kategoriju, istu će vam upisati u već izdatu međunarodnu dozvolu.

Spisak zemalja u kojima vam treba/ne Međunarodna vozačka dozvola:

Treba MVD Belgija Danska Italija Linhenštajn Monako Norveška Nemačka Francuska Holandija Rusija Švajcarska Švedska Španija            
Ne treba MVD Albanija Austrija Bosna i Hercegovina Bugarska Crna Gora Češka Grčka Hrvatska Luksemburg Mađarska Makedonija Moldavija Poljska Portugal Slovačka Slovenija Turska Ukrajina Velika Britanija

E sad, pročitala sam dosta komentara da je Međunarodna čisto bacanje para i da je saobraćajna policija ne traži, ali sa druge strane, može da se desi da vam jedna osoba napravi nepotrebni problem. Mi smo se vodili tom logikom. Proces za dobijanje nije dug, pa zašto da se ne osiguramo.

Ne zaboravite da vam je za put u Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Rusiju, Belorusiju, Moldaviju, Ukrajinu, Turski, Izrael, Iran, Albaniju, Tunis i Maroko potreban Zeleni karton i možete ga pribaviti u osiguravajućoj ekspozituri za 10 minuta, kod osiguravajućg društva kod koga je zaključeno obavezno osiguranje od auto-odgovornosti. Ako dođete na granicu ove dve zemlje bez nje, platićete osiguranje na licu mesta. Zeleni karton važi do isteka registracije vozila.

Zemlje u kojima vam Zeleni karton više nije potreban:

Austrija, Bugarska, Belgija, Češka Republika, Kipar, Nemačka, Danska, Španija, Estonija, Francuska, Finska, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske (uključivši Kanalska ostrva i ostrvo Man), Grčka, Mađarska, Italija, Irska, Luksemburg, Litvanija, Letonija, Malta, Holandija, Portugalija, Poljska, Rumunija, Švedska, Slovačka, Slovenija, Hrvatska, Švajcarska (uključivši i Lihtenštajn), Andora, Norveška i Island.

Za izdavanje Zelenog kartona treba izdvojiti 2000 RSD. Potrebna dokumenta za izdavanje Zelenog kartona su:

 • Polisa obaveznog osiguranja (na uvid)
 • Saobraćajna dozvola

Ukoliko upravljate vozilom koje se ne vodi na vaše ime, potrebno je da posedujete i Dozvolu za upravljanje tuđim vozilom, koja važi godinu dana. Izdavanje iste iznosi 1500 RSD, a potrebna dokumenta za izdavanje su:

 • važeća lična karta vlasnika vozila,
 • važeći pasoš korisnika vozila,
 • saobraćajna dozvola.

4 replies »

 1. Mi smo pre dve nedelje iznajmljivali auto u Dizeldorfu. Ova naša “međunarodna” je čisto smeće i ništa im ne znači. Ljudi iz rent-a-car agencije su bili u fazonu šta da radim s ovim papirom. Prihvatili su jedino našu vozačku koja važi u zemlji, jer jedino ona ima čip i ne izgleda kao nešto što bi se moglo odštampati “u kućnoj radinosti”. Ista priča je i za Francusku. Gledaju onu knjižicu i ne veruju šta im daješ. 🙂

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s