Evropa

Gde za vikend? Sarajevo i Vrelo Bosne

Ah ta zemlja zvana Bosna i Hercegovina. Zemlja hedonizma, jednostavnih i srdačnih ljudi. Prešla sam je uzduž i popreko. Pisala sam vam o monjumentalnoj lepoti Mostara, mirisu solu u Trebinju, magiji Višegrada, i vreme je došlo da podelim svoje impresije o Sarajevu, gradu koga možete samo da volite i ništa drugo.

Prvi put smo se upoznali tokom mojih studetskih dana, po noći. Bio je pust, ceo moj. Zatvorene prodavnice na Baščaršiji, kaldrma kojom odzvanjaju potpetice, poneki kafić u daljini koji i dalje radi.

Sledeći susret desio se pre godinu dana, kad sam ja stasala dovoljno da mogu istinski da mu se divim. Valjalo je proveriti jel Sarajevo gde je nekad bilo. A on me je dočekao širom raširenih ruku, pokazao mi sve svoje lepote i čari.

Sarajevo

Šta sve videti, probati u Sarajevu:

  • Poslastičarnicu Egipat – jedna od najstarijih u gradu. Nije fensi, al ima dušu. Probajte tulumbe, tufahije… a joj, pao mi šećer dok ovo pišem

Egipat poslasticarnica Sarajevo

Egipat poslasticarnica Sarajevo

Egipat poslasticarnica Sarajevo

  • Ćevapi kod Želja, sa sve jogurtom

cevapi kod zelja

  • Kafa iz fildžana u bilo kom kafiću na Baščaršiji. Nemojte da vas zbuni, oni peku kafu 🙂

kava Sarajevo

  • Pogled iz kafića Kamarija, gde će vam celo Sarajevo stati na dlan. Ako se pešaka spustate nazad, u grad, bilo bi dobro da se ne bojite kučića jer ih baš oko groblja ima dosta.

 

  • Sebilj česma, čija kopija se nalazi u Beogradu, na dnu Skadarlije. Prepoznatljiv simbol grada. Ako ga niste videli, niste ni bili u Sarajevu. Naziv je arapskog porekla i označava mesto za odmor i osvežavanje putnika namernika.

sarajevo

  • Najbolji burek u gradu u buregdžinici Oklagija. Ima tu raznih đakonija od krompiruše, sirnice, zeljanice, buredžike, tikvenicu, kljukušu, ali najbolja je heljdopita.

sarajevo

  • Prošetajte Ferhadijom, oduševite se rukotvorinama koje daju šarenolikost i lepotu ulici. Neke čuvaju duh starih, ručnih zanata, a u većini se prodaju modernije, fabričke stvarčice.

sarajevo

  • Sarajevska Sahat kula. Kula je visoka 30 metara i ovo je jedini sat na svetu koji meri vreme lunarno.

sarajevo

  • Baščaršijska džamija, jedna od najstarijih u Sarajevu, sa šadrvanom (fontanom) u dvorištu.

sarajevo

sarajevo

  • Katedrala Srca Isusovog. Sarajevo je multikulturalni grad, što će vam šetnja Baščaršijom i potvrditi. Zanimljiva je rozeta sa staklenom vitražom na ulazi u katedralu, koja je postavljena iznad Isusove statue.

sarajevo

  • Nešto niže, nalazi se Saborna crkva, za koju je lično sultan Abdul Aziz dao dovolu za gradnju. Ispred crkve se nalazi spomeni pod nazivom “Multikulturalni čovek“.

sarajevo

  • Tu su još i Gradska Tržnica Markale, Večna vatra, Gradska Vijećnica

sarajevo

sarajevo

sarajevo

  • Vredna posete je takođe i Akademija likovnih umetnosti do koje možete doći prelaskom nesvakidašnjeg mosta Festina lente

  • Pogled sa Avaz Twist nebodera dok ispijate neki koktel je fantastičan, naročito noću ili pogled sa rotirajućeg restorana Plava Prizma na vrhu hotela Radon Plaza dok jedete sufle. Nebo je tog dana premijerno, samo za nas, izvelo predstavu munja i gromova. Bilo je prilično zanimljivo biti u prvim redovima.

DSC_0125

DSC_0224

sarajevo

sarajevo

Nedaleko od Sarajeva, nalazi se prava oaza mira i spokoja Vrelo Bosne. Izvor reke Bosna se nalazi baš ovde, u podnožju planine Igman. Ovo je tradicionalno izletište Sarajlija i svih nas koji volimo prirodu. Možete da šetate mostićima preko potočića i ostrvca, uživati u kafi pored vode.

Sarajevo ima mnogo štošta da ponudi pored svega navedenog, kao što su Latinska ćuprija, mesto gde je ubijen Franc Ferdinand, Terme Ilidža, naročito ako grad posećujete leti, Sarajevski ratni tunel, danas muzej i još mnogo, mnogo toga.

sarajevo

Na samom kraju, imam samo jednu stvar da dodam – Sarajevo, ljubavi moja.

Do skorog čitanja i novih iznenađenja.

Čitamo se!

All photos by: Danica, Milica

Camera used: Nikon D3000, HTC 10

2 replies »

Leave a Reply