Severna Amerika

Potrebna dokumentacija za neuseljeničku, turističku vizu za Ameriku

Amerika je san mnogima sa naših prostora. Velika je želja obići svetski grad kao što je New York, proći Route 66, obići San Francisko, uživati u Majamiju. Primamljiv je taj američki san i bolji život. Imala sam prilike par puta da posetim Ameriku turistički, pa sam rešila da na jednom mestu imate sve informacije o tome koja dokumenta treba pribaviti, koji su koraci do dobijanja vize. 

Imajte na umu da posedovanjem US vize, možete sa istom i u Meksiko, ali, takođe i da vam je, uz pasoš EU, kao što je slovenački,  potreban dodatni dokument za ulazak u US, i naziva se ESTA.

U zavisnosti od svrhe vašeg putovanja, možete aplicirati za različit tip vize:

  • A-1 viza za diplomate,
  • C viza je tranzitna,
  • B-1 i B-2 su turistička/biznis viza,
  • F-1 je studentska viza,
  • I viza je novinarska.

U ovom članku ću pisati isključivo o turističkoj vizi, B-1/B-2. 
Državljanima Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske potrebna je viza za ulazak na teritoriju Sjedinjenih Američkih Država, u slučaju da ne poseduju diplomatski ili službeni pasoš. 

Stvarno nije veliki bauk pribaviti sva dokumenta, naročito ako se setite da ova viza može da važi i 10 godina, za razliku od nekih viza za koje morate da izdvojite istu količinu živaca i vremena, a traju mnooogooo kraće. 

Šta je sve potrebno od dokumentacije, koja mora biti prevedena na engleski:

  • Rezervacija smeštaja i avio karata (Avio karte su opcija. Ako vas odbiju, avio kompanija je dužna da vam vrati novac ukoliko im dostavite odbijenicu). Ukoliko boravite kod nekog, potrebno je da se dostavi pozivno pismo, dokaz o legalnom boravku na područiju UK, kopija pasoša, dokaz o posedovanju nekretnina, prosek primanja ukoliko vam ta osoba finansira putovanje i pismo sa obrazloženjem motiva zbog kojih vam finansira putovanje. 
  • Pasoš koji važi za sve vreme boravka u US i duže. Stari pasoš možete priložiti ukoliko želite.
  • Dokaz o posedovanju novca na računu u iznosu od 100 dolara po danu boravka ili fotokopija kreditnih kartica, ukoliko sami finansirate svoje putovanje
  • Kopija dokaza o posedovanju nekretnina.
  • Za zaposlene:
    • Overena i potpisana potvrda o radnom odnosu na memorandumu firme
    • Rešenje o godišnjem odmoru i datumu vraćanja na posao,
  • Za vlasnike privatnih firmi:
    • Rešenje o osnivanju firme,
    • Potvrda o plaćenom porezu.
    • Promet firme, koliko je raspoloživog novca na računu firme.
  • Za penzionere:
    • Fotokopija rešenja o penziji. Original na uvid.
    • Fotokopija poslednjeg penzionog čeka. Original na uvid.
  • Za studente/đake:
    • Potvrda o studiranju/pohađanju škole,
    • Kopija indeksa ili đačke knjižice, od prve do poslednje strane. Original na uvid. Ili, jednostavno, lista svih položenih ispita koju izdaje fakultet.
    • Overena saglasnost oba roditelja za maloletna lica
    • Dokumentacija o radnom odnosu za oba roditelja (pogledaj prethodne stavke)
    • Izvod iz matične knjige rođenih za maloletno lice ukoliko putuje sa srodnikom.

Potrebna vam je fotografija koja mora da zadovoljava standarde US vize. U svakoj fotografskoj radnji će znati koje sve uslovi moraju biti ispunjeni, ukoliko im naznačite da je fotografija za US vizu. Standardi su:

  • Dimenzije fotke moraju biti 50mm x 50mm,
  • Poželjno je da se na fotografiji jasno vide uši,
  • Pozadina mora biti bela ili približno bela,
  • Fotografija ne sme biti starija više od 6 meseci.

Na sledećoj adresi https://ceac.state.gov/genniv je potrebno napraviti nalog i popuniti neophodne podatke na obrascu DS-160, a zatim isti odštampati za sve podnosioce zahteva.

Za svako vraćanje na obrazac, morate zapamtiti ID obrasca.

Primer ID obrasca

Pripremite pasoš pre nego što krenete da popunjavate obrazac. Moraćete da unesete lične podatke, adresu i broj telefona, podatke iz pasoša, gde ste putovali, ko putuje sa vama, da li ste već posetili Ameriku, da li imate rođake koji već žive u Americi, podatke o porodici, podatke o obrazovanju i td.


Nakon popunjavanja obrasca, sledi uplata takse od 160 dolara za turističku vizu preko službenog Servisa za vize Sjedinjenih Američkih Država. Na slici ispod možete videti koliko iznosi taksa za ostale tipove viza. Uplatu možete izvršiti preko kreditne kartice ili u nekoj od ekspozitura banaka. Ukoliko se odlučite za plaćanje kešom u nekoj od banaka, budite svesni da je za evidentiranje uplate potrebno 2 dana.

Ukoliko vam odbiju izdavanje vize, uplaćeni novac nećete dobiti nazad. Nije moguće uplaćeni novac prebaciti za apliciranje druge osobe. Kad jednom uplatite novac, imate rok od godinu dana da zakažete intervjuu u ambasadi.

Sledeći korak je zakazivanje razgovora u ambasadi.
Potrebni su broj potvrde DS-160, broj priznanice o uplati takse za obradu zahteva za vizu (korak 2) i broj pasoša. Zakazivanje je moguće izvršiti i telefonom na +381 11 30-50-550 ili na skype usvisaserbia. Ukoliko imate ispod 14 i preko 80 godina, dolazak u ambasadu nije obavezan.

U Beogradu, ambasada se nalazi na adresi:
Bulevar kneza Aleksandra Karađorđevića 92

Do ambasade možete stići autobusom broj 42, stanica Šolina. Ukoliko dolazite svojim automobilom, parkiranje je moguće u okolnim ulicama.

Na ulazu u ambasadu će vas sačekati radnik ambasade koji će vam dozvoliti ulazak u tačno naznačeno vreme, koje ste označili prilikom zakazivanja. Vaše stvari će proći kroz skener i čekaće vas prilikom izlaska iz ambasade. Moraćete da isključite mobilni telefon i ostavite ga sa ostalim stvarima. Usmeriće vas ka zgradi gde se obavljaju razgovori za vizu. Na ulazu će vas dočekati radnici koji će vam zatražiti dokumenta i dati vam broj sa kojim će vas prozvati na nekom od šaltera.

Sednete, opustite se i čekate da vas prozovu. Moje iskustvo je da vas prvo prozovu na jedan šalter, gde vam postave par pitanja, a onda sačekate sledeću prozivku gde saznajete da li ste dobili vizu ili ne. Pasoš vam stiže u roku od par dana na označenu adresu ili dolazite do ambasade da ga sami pokupite.

Za državljane Bosne i Hercegovine, procedura je slična. Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu se nalazi na adresi: Roberta C. Frasure-a 1.

Za državljane Crne Gore izdavanje vize za Sjedinjene Američke Države se vrši u Ambasai na adresi:
Ljubljanska bb, Podgorica

Za državljane Hrvatske, za izdavanje vize za US je zadužen konzulat na adresi u Zagrebu:
Thomasa Jeffersona 2

Za državljane Slovenije, kao što sam pomenula na samom početku posta, nije potrebna viza, ali se mora aplicirati za ESTA. Možete aplicirati na sledećem linku: http://www.esta.us/slovenia.html . Ukoliko posedujete dvojno državljanstvo, iskren savet je da to i napišete u aplikaciji, da ne bi imali probleme prilikom pribavljanja ESTA-e. Kada jednom dobijete ESTA, rok važenja je 2 godine i cena je oko 18 dolara.

Nadam se da sam vam pomogla i olakšala proces pribavljanja dokumentacije i pripreme za razgovor za vizu. Ukoliko ste u trenutnoj kompaniji zaposleni kraće od 6 meseci, sačekajte sa apliciranjem, jer ćete najverovatnije biti odbijeni.

Za sva dodatna pitanja, tu sam. Držim vam fige!

Do mojih postova – Vodič kroz New York – zašto sam promenila mišljenje o gradu i Šta sve možete videti u Central Parku, možete doći klikom na podvučeni tekst.

NAPOMENA: Zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa ovog bloga bez mog prethodnog odobrenja.

21 replies »

  1. Citala sam da je moguce da od dokumentacije traze dokaz da mozete finansirati putovanje ili u slucaju da neko drugi finansira, potrebno je garantno pismo. Zanima me kako izgleda to garantno pismo i da li se pise samostalno ili je potrebno popuniti neki oficijalni formular?

    Like

    • Ćao Ivana, nažalost, ne znam kako izgleda garantno pismo. Mislim da se piše samostalno, da ne postoji formular.

      Like

  2. Poštovana, molim vas za odgovor da li je neophodno posedovanje nekretnina i da li je neophodan taj list za turisticku vizu?

    Like

  3. Postovana, ja sam trenutno u USA i zavrsavam masters. Medjutim meni je Viza istekla pre godinu dana kada sam zavrsion bachelors i nakon toga sam bio na OPT-u i planiram da dodjem u Srbiju preko rasputa medjutim morao bih da obnovim Vizu da bih se vratio na studije u Ameriku. Ja sam juce popunio i platio DS-160 i umesto zakazivanja intervjua receno mi je da DHL-om posaljem dokumenta. Ja cu biti u Beogradu za mesec dana, da li je to prekasno za slanje dokumenta ?

    Puno pozdrava,
    Nikola

    Like

    • Pozdrav Nikola. Iskreno, ja nisam osoba koja bi mogla da odgovori na ovo pitanje. Ne znam koliko ćete dugo biti u Srbiji i da li imate vremena da sačekate završetak procedure. Koliko ja znam, sama izrada vize i vraćanje pasoša ne traje dugo. Možda 5 radnih dana, a onda uračunajte i slanje, koje može da bude dan, dva.

      Like

  4. Pozdrav,jedno pitanje..da li je neko inao iskustva sa odbijanjem iz Bosne i nakon toga apliciranjem iz Srbije ,da li ste u sistemu u obe drzave ili da li mjenjati pricu za drugo apliciranje,drugarica je odbijena dva puta u Sarajevo a ima dvojno drzavljanstvo i planira da aplicira iz Srbije,da li je pametno ili cak da proba po treci put iz Sarajeva

    Like

    • Ćao. Koliko sam ja u toku, i dalje je neophodna vakcina za posetu US. Intervju se može voditi i na srpskom i na engleskom, zavisi ko vam od zaposlenih zapadne. Prvi deo intervjua sam vodila na srpskom, a drugi na engleskom.

      Like

Leave a Reply