Evropa

6 najlepših železničkih stanica Evrope koje sam posetila

“Волим да путујем трећом класом
на броду, возу и трамвају:
ту људи сваком називају бога
кад дођу и оду
и суседу руку дају.”

Putnik treće klase

Desanka Maksimović

Koliko god izbegavala putovanje vozom po Srbiji, toliko mi je u razvijenijim zemljama uvek prvi izbor. Pisala sam vam o putovanju na more za vikend vozom i taj tekst možete naći ovde.

U Španiji, Engleskoj, Belgiji, Holandiji, Francuskoj same železničke stanice su prelepe i upečatljiva su istorijska obeležija gradova. Prave, upečatljive lepotice. Dok sam smišljala listu železničkih stanica, imala sam mali problem da izdvojim tačno 6 stanica. I morala sam da se ograničim na Evropu, jer je najbolje i poznajem. Tačno znam kad su mi skrenule pogled na sebe dok sam vukla težak kofer za sobom, da bih što pre stigla do smeštaja i krenula u razgledanje grada.

Nekako su nepravedno zapostavljene, jer služe samo kao mesta dolaska i odlaska, retko dužeg zadržavanja.

Ja želim da vam ih više predstavim, da poželite da odete u neki grad i zbog njih.

  1. Centralna stanica u Antverpenu

Sećam se svog uzdaha i reakcije kada sam nogom zakoračila iz voza. Krenuli smo iz Briža u Antverpen. Nisam očekivala takvu lepoticu, zdanje koje možda i najviše oduzima dah od svih zdanja u gradu. Žao mi je što se nisam zadržala duže unutra…ali biće prilike.

Nazivaju je i Železnička katedrala. Izgrađena je 1950. i renovirana 2009. Svoj izgled duguje arhitekti iz Briža. Sastoji se od velike dvorane i osam manjih kula. Unutrašnjost stanice je vrlo otmeno urađena sa luksuznim dekoracijama, gde se može raspoznati 20 različitih tipova mermera i kamena.

       2. Atoća železnička stanica u Madridu

Stanica do koje smo otišli sa ciljem da je vidimo i upoznamo. Ne može nijedno istraživanje Madrida da prođe bez pominjanja najveće madridske železničke stanice – Atoća. Kad joj priđete, shvatićete da je stvarno impozantna. Drugačija je možda reč koja je najbolje opisuje.

Čim uđete u zgradu, iznenadiće vas težak vazduh. Iznenada shvatate da je ceo hol stanice preplavljen tropskim biljkama, cvećem i da u vodi i pored vode žive kornjače.

Tužniji deo priče vezan za ovu stanicu je bombaški napad 2004. godine kada su 192 osobe stradale. Podignut je memorijalni spomenik nastradalim žrtvama.

3. King’s Cross u Londonu

Posetila sam je sa idejom da vidim postavku posvećenu knjigama i filmovima o Hariju Poteru. Zatekao me duuug red ljudi, koji žele da se slikaju, baš kao i ja. Nisam očekivala tako moderno arhitektonsko zdanje. Otvorena je davne 1852. godine. I baš me briga što St. Pancras stanica važi za najlepšu u Londonu, za mene je ovo mesto nešto posebno.

4. Sao Bento u Portu

Imali smo tu sreću da budemo smešteni tik pored železničke stanice. Verujem da ste bar jednom u životu videli sliku unutrašnjih zidova zdanja. Prelepe plavo bele panele na kojima su prikazani istorije sekvence Portugala. Panelu su deo kolekcije portugalskog slikara Jorge Colaco. Enterijer stanice se skroz uklapa u izgled celog Porta.

5. Gare du Nord u Parizu

190 miliona putnika godišnje prođe ovom stanicom. Nesumljivo najposećenija stanica. Otvorena je 1846. godine i predstavlja jednu od najstarijih stanica na svetu. Impozantna fasada krasi ovu zgradu. Prilično sam ostala zadivljena prilikom izlaska iz stanice, vukući svoj veliki kofer. Bila sam jako nervozna, jer sam prvo jedva stigla na voz iz Liona, vukući kofer koji mi je ostavio par žuljeva. Al čim sam videla zgradu, ostala sam bez teksta i sva nervoza je prošla.

6. Centralna stanica u Helsinkiju

Najpoznatije obeležije Helsinkija. Prepoznatljiva je po fasadi od granita, kulom sa satom i dvema statuama koje dominiraju građevinom. Otvorena je 1862. i svakog dana je poseti 200.000 putnika.

All photos by: From private collection

Camera used: Nikon D3000, HTC 10

Facebook profil: https://www.facebook.com/danicassmallworld/

Instagram profil: https://www.instagram.com/danicas.small.world/

4 replies »

  1. Dodala bih jos kao mozda najimpozantniju Oriente i Lisabonu koja je fantastican kompleks zeljeznicke stanice, metroa i nastavlja se u trzni centar Vasko da Gama. Takodje je stanica u Kopenhagenu jako lijepa

    Like

    • Oriente nisam posetila. Verovatno sam prošla pored. A stanicu u Kopenhagenu sam izgubila iz vida. Hvala na podsećanju 🙂

      Like

Leave a Reply