Evropa

Gde za vikend? Segedin

Iznenadio me grad. Udario šamar mojim predrasudama. Nisam očekivala mnogo od grada u koji svi idu radi jeftinije kupovine i valjaju belu tehniku. Kako sam se grdno prevarila. Taj austougarski šmek me odmah osvojio i promenio sve slike koje sam imala pred dolazak u grad.

Segedin, najveći grad na reci Tisi, poznat po spa centrima i banjama sa termalnom vodom, nazivaju ga još i Grad sunca zbog najvećeg broja sunčanih dana godišnje u Mađarskoj. Od Beograda je udaljen svega 220km, od Novog Sada 140km, a od Subotice samo 50km.

Sem bele tehnike, jeftinijih radnji, za Srbe i Srbiju interesantna, istorijska činjenica je i da je, nakon Velike Seobe Srba pod Arsenijem Čarnojevićem, Segedin prvi grad u kom su Srbi sa Kosmeta dobili crkveno-versku autonomiju. Za uzvrat su morali da budu austrijski vojnici.

Međutim, dolaskom velikih brendova robne marke na naše prostore, poseta Segedinu zbog kupovine je znatno opala. Ali poseta Aquapolis-u, sa druge strane, je znatno porasla. Kad se samo setim tobogana zvanih Anakonde do čijeg se početka popnete liftom, pa onda spuštate duuugooo i uz vrisak izađete iz njega, ide mi se opet. Idealan je za porodične posete sa decom. Biće im ovo nezaboravan doživljaj. A idealan je i za uživanje u “Tihom Spa centru”, koga od žagora na toboganima deli samo jedan zid. Kao nemi film, pratite dešava u susednom delu bez zvuka i opuštate se posle naporne radne nedelje.

Da ne bude kako je samo Aquapolis vredan posete u Segedinu, vratićemo se na listu drugih stvari vrednih posete. Ono što mi je posebno bilo simpatično, jeste da svud apo gradu možete videti stubiće sa zastavama raznih evropskih gradova.

 

Vredno posete:

  • Eparhijski muzej i galerija (Szeged-Csanádi Egyházmegyei Múzeum és Kincstár). Prelepa, ogromna građevina.

 

  • Trg Dugonič sa fontanom na kom se nalazi i Univerzitet Segedina a i mnoštvo prelepih fasada ga okružuje

  • Zavetna crkva (Szeged Dom) na Trgu Dom. Građena je posle velike poplave koja je uništila grad. Građena je od crvenih cigala i divnih ornamenata.

  • Dömötör kula, kula Svetog Dimitrija, koja se nalazi u dvorištu crkve

  • Trg Széchenyi, glavni gradski trg odakle mnoge ture razgledanja grada i kreću. Ispred zgrade se nalazi i istoimeni park u kom se najčešće dešavaju razno razne manifestacije. Žuta Gradska kuća se nalazi  u blizini. Most uzdaha spaja ovu građevinu sa  Kućom saveta. Izgrađen je 1883.kada je kralj Franc Jozef posetio grad. On i njegova pratnja su bili smešteni u oba zdanja, pa je most olakšavao pristup iz jednog u drugi.

  • Statua Klebensberg u Segedinskom parku

  • Šetalište Karasz – pešačka zona sa mnoštvom raznovrsnih kafića, poslastičarnica i ostalih zanimljivih prodavnica

  • Segedinska sinagoga
  • Móra Ferenc Múzeum ako imate više vremena za uživanje u gradu.
  • Hősök kapuja – Kapija heroja izgrađena u čast herojima iz I svetskog rata, kojih je samo iz Segedina bilo 12000. Na prednjem delu kapije nalaze se statue stražara. Iscrtane su freske i scene pod nazivom “Alegorija vere i budućnosti”

  • Muzej Pik salame i segedinške paprike
  • Riblji gulaš u čardi na Tisi
  • Zgrada art nove sa detaljima koji podsećaju na Gaudijev rad u Barseloni. Nalazi se na uglu Tisza Lajos bulevara i Kölcsey ulice. I sam enterijer zgrade zavređuje pažnju, pa vam savetujem da se u to uverite i sami.

  • Za posebno uživanje u kafi i osveženju, predlažem kafić Cooltour Café Szeged

All photos by: Danica, Miloš

Camera used: Nikon D3000

3 replies »

  1. Na jednom domaćem putničkom forumu, postoje dvije teme – jedna se zove Segedin i ima 29 strana, druga je Shopping u Segedinu koja ima 268 strana. Svaki put kada uporedim popularnost ove dvije teme digne mi se kosa na glavi jer se nemalo grozim shopping tura i turista. Segedin je zaista divan grad, sa prelijepom arhitekturom i ulicama, idealan za vikend putovanja. Ja sam ga posjetio u februaru, mjesecu koji bi po pravilo trebalo da je najružniji u godini, ali sam imao sreću da je dan bio prilično vedar, te sam se zaista sjajno proveo. Segedin ima sve moje preporuke. Ovo su moji utisci: https://putovanjazasvakoga.blogspot.ba/2016/02/segedin-maarska-sta-posjetiti.html

    Like

Leave a Reply