Evropa

Gde za vikend? Temišvar

Do Temišvara je potrebno nešto više od dva i po sata vožnje. Na dohvat ruke nam je. Ljudi iz Srbije obično putuju u Temišvar zbog shoppinga ili na aerodrom, jer postoji gomila jeftinih letova za bilo koji deo Evrope. Link do tog posta možete naći ovde. Ovaj grad u središtu Banata, na obali reke Begej nudi više od jeftinih letova i jeftinije garderobe. Šteta bi bilo ne istražiti ga i ne upoznati.

Hazburška monarhija je i te kako utisnula pečat na ovaj grad, na arhitekturu, uređenje parkova. Pravi “Mali Beč”, kako ga drugačije zovu. Zanimljivo je da je Temišvar treći po veličini Rumunski grad, da je bio prvi grad u Evropi koji je imao tramvaje na konjski pogon 🙂 i prvi grad koji je ima ulično osvetljenje, odmah posle New Yorka. Trg Ujedinjenja, Trg Slobode i Trg Pobede predstavljaju podsećanje na burnu istoriju kroz koju je ovaj grad prošao. I nadovezuju se jedan na drugi, kao da pričaju priču. Na svakom trgu postoji kratak opis događaja koji su se ovde odvijali. Meni su bile fantastične njihove novčanice, koje ne možete da iscepate ili izgužvate, plastificirane. Inače, Rumunska nacionalna valuta je Lej (RON).

Predlažem da obilazak počnete od Parcul Catedralei, parka koji se nalazi iza Katedrale sa zanimljivim krovom. Rumunska Mitropolitska Pravoslavna Katedrala je jedna od najvećih znamenitosti ovog grada, s pravom. Nijedan magnetić, razglednica, neki drugi suvenir nisu bez silete Katedrale. Korzo i Surogat (Istočna strana) se nastavljaju od Katedrale. Na zelenoj površini, između dva korzoa, nalazi se spomenik Vučica sa Romulom i Remom (Statuia Lupoaicei), poklon grada Rima gradu Temišvaru. Na Trgu Pobede, nalaze se još i Fântâna cu Pești Opera Națională Română, još jedna jako bitna znamenitost grada.

Piata Libertatii (Trg Slobode) je namjanji trg i spaja Trg Pobede i Trg Ujedinjenja. Trg se nekada zvao Trg Parade zbog mnogobrojnih vojnih građevina koje su se nalazile baš ovde. Na ovom trgu su se okupljali građani Rumunije koji su srušili režim Nikolae Čaučeskua i nikako ga ne treba zaobići. Na sredini trga nalazi se spomenik Devici Mariji sa krunom od zvezda i ljiljanom u ruci i scenama iz života Jovana Nepomučkog (Sf. Maria şi a Sf. Nepomuk). Trgom dominiraju još Stara gradska opština, prepoznatljiva po crvenoj fasadi i Komandantov dom.

Piaţa Unirii ili Trg Ujedinjenja je najveći trg u Temišvaru. Na sredšnjem delu trga nalazi se Statuia Sfânta Treime, spomenik Svete Trojice sa fontanom, koja predstavlja kugu, rat i glad. Osim pomenutoh spomenika, tu je još i Srpska Pravoslavna Saborna Crkva (Biserica Sârbească), koja je služila kao mesto okupljanja Srba, nekada najbrojnije zajednice u Temišvaru. Jedva je od lepših srpskih crkvi i jako vode računa o njoj i danas. Još jedna crkva dominira trgom – Rimokatolička crkva (Domul Romano-Catolic Sfântul Gheorghe). Nakon izgradnje crkve, veliki broj katolika se doselio u grad i samim tim izmenio strukturu stanovništva. Samim tim, srpska crkva je izgubila primat. Osim pomenutih. Na trgu je još i Muzej Umetnosti, Barokni dvorac, najlepša građevina Temišvara. Meni, svakako, najzanimljivija građevina je šarena Casa Brück.

Bilo gde da sednete na kafu na Trgu Ujedinjenja, nećete pogrešiti. Moja preporuka je The Drunken Rat Pub. Vrlo simpatičan mi je i Mokum Cafe, gde možete popiti najbolju kafu u luckastom mestu. Svakako morate probati rumuske specijalitete koftu ili porkolt i uživati u Tamâioasă vinu.

Možete još posetiti i Muzeul Banatului (Muzej Banata),  Botanička bašta i tržni centar Julius Mol (Iulius Mall Timisoara), ako vam je do kupovine. Nema potrebe da uopšte koristite javni prevoz, jer je sve na korak od vas, jedino ako želite da potpuno doživite duh grada.

Šta li ćemo sledeće da obilazimo? Gde ćemo sledeće bežati iz grada?

Spremam vam opasan predlog 🙂

All photos by: Danica

Camera used: Nikon D3000

 

5 replies »

    • Ako odeš iz Srbije na vikend, sumnjam da je prva opcija srpski restoran. Hvala za ispravku 😉

      Like

Leave a Reply