Evropa

Gde za vikend? Viminacium i Etno selo Kapetan Mišin Breg

Ovaj serijal mi je zadao opasan zadatak…da istražim zanimljive kutke ove lepe zemlje, a i mesta koja nisu u Srbiji, koja su blizu, a vredi ih posetiti. Vreme je da dobro upoznam i svoju zemlju i njene blagodeti.

Ovog vikenda posetila sam Viminacium i Etno selo Kapetan Mišin Breg, koji se nalazi na 160km od Beograda.

Oduševio me izgled Viminacium arheološkog parka. Iznenadilo me koliko je sve uređeno i koliko se oko svega vodi računa. Obavezno proverite radno vreme Viminaciuma na sajtu. Obilazak traje oko sat i po vreme.

Sačekali smo vođenu turu, koja počinje svakog punog sata. Karta za posetu iznosi 500 dinara. Obilazak arheološkog parka počinje mauzolejom sa centralnom građevinom u kojoj se nalazio grob, gde je pokojnik na licu mesta spaljen. Ispod mauzoleja nalaze se tri grobnice, do kojih možete doći prolazeći kroz mračne, podzemne hodnike. Pripremite neko svetlo i sagnite se dovoljno da ne bi bilo posledica po vašu glavu. Prema načinu sahrane, poznatom pod nazivom bustum, veruje se da je u centralnom delu bila spaljena osoba koja zauzima visoko mesto u rimskoj hijerarjihi.

Obilazak parka se nastavlja u Rimskim termama, koje ujedno predstavljaju i najveću građevinu Viminaciuma. Ovo raskošno mesto za održavanje higijene i odmor je nekad sadržalo tepidarium (bazen sa toplom vodom), frigidarium (bazen sa hladnom vodom) i kada bi se ulazilo u terme, morali biste da prođete proces od ulaska u frigidarium, pa u bazen sa toplijom vodom i na kraju u tepidarium, kako bi se telo priviklo. Obrnut proces je kod izlaženja iz termi, da bi se telo priviklo na spoljašnju temperaturu. Zanimljivo je da deci nije bio omogućen ulaz u terme, a robovima je bio ograničen i skup. Nađen je i veliki broj žižaka, koje ukazuje da su se terme koristile i noću.

Rekonstruisani amfiteatar se nalazi u blizini termi. Izgrađen je od drveta, kao prvobitni amfiteatar. U sredini se nalazila arena gde su se dešavale borbe gladijatora i životinja, borbe između životinja, lov na životinje i td. Dajte narodu hleba i igara. Ogromne tribine okruživale su arenu sa kapacitetom do 7000 ljudi. Na levom kraju arene, gledajući ka tribinama, su se nalazile prostorije za čuvanje životinja, a na desnoj, prostorije za borce. Danas se amfiteatar koristi za razne svečanosti, dosta drugačije od onih iz rimskog perioda.

Najzanimljivija građevina za mene je Domus Scientiarum Viminacium, rimska vila rustika. Čim sam ušla u dvorište, otelo mi se WOW! Sve čestitke ljudima koju su uložili znanje i energiju, u ceo arheološki park. Osetila sam ponos više puta tokom obilaska Viminaciuma. Domus se sastoji iz dva nivoa. Na gornjem nivou se nalazi niz atriuma, oko kojih se nalaze kancelarije, prostor za smeštaj i istraživanje. Na gornjem nivou se nalazi i kuhinja sa trpezarijom gde možete uživati u degustaciji hrane spremljene po rimskim receptima. Cena ručka iznosi 17000 za 5 osoba. Možete i da se obučete kao Rimljani, u togama. Samo kontaktirajte Viminacium pre dolaska, da biste dogovorili pojedinosti. U donjem delu se nalazi muzejska zbirka sa ogromni mozaikom na podu i kolekcijom bisti svih rimskih imperatora rođenih na teritoriji Srbije. Inače, na teritoriji Srbije rođeno je najviše rimskih imperatora van teritorije Italije. Čak 18.

Naš obilazak se završava posetom Mamut parku, gde je pronađen jedan od dvadestak mamuta na svetu u celosti. Mamut Vika pronađen je sasvim slučajno 2009. godine, na iskopinama površinskog kopa “Drmno”. Ovo je jedini skelet mamuta koji je očuvan na mestu gde je i pronađen i koji je ostao u potpuno anatomskom položaju. Ova ženka mamuta, teška oko 10 tona, ostala je zaglavljena na obali, u mulju i pesku i pošto nije mogla da se ičupa, samo je legla i umrla od iznemoglosti. To što je utonula u mulj, zaštitilo je od grabljivaca, pa zato danas možemo da vidimo njen skelet u potpunosti, na jednom mestu. Ostali mamuti, koji se nalaze u Mamut parku, nisu bili te sreće.

Arheološkom parku se može pristupi i sa vode i sa kopna, pa možete da organizujete i turu brodom po lepom, plavom Dunavu.

Put nastavljamo ka etno selu Kapetan Mišin Breg. Imali smo “sreću” da skrenemo sa puta 34 koji vodi do Velikog Gradišta i da posle mesta Gradinac, budemo prinuđeni da kolima pređemo preko drvenog, nesigurnog mosta. Publika sa druge strane obale skandira, mi proveravamo da li je bezbedno, da ne izbušimo gume. Još jednom hvala Google mapama.

Do odredišta nismo imali drugih izazova, pa smo mogli da uživamo u lepotama vožnje kraj Dunava i tunelima kojih ima 17 do Donjeg Milanovca, gde se nalazi etno selo. Znači, samo preko Velikog Gradišta, sem ako niste super avanturisti.

Prolazimo pored Golupca, starog grada, koji se obnavlja i prilično su sredili prilaz tvrđavi. Posetu smo odložili za neki sledeći put, kao i posetu Lepenskom viru. Očekujte opširniju priču o ovim mestima u nekim od narednih postova iz serijala Gde za vikend?. Svratili smo pre povratka u Beograd do Golupca, da uživamo u kafi pored Dunava i imali smo priliku da uživamo u jednom od lepših zalazaka sunca.

Ne mogu da opišem dovoljno svoje oduševljenje Kapetan Mišinim Bregom. Najlepši pogled na Dunav, preukusna, domaća hrana, svež vazduh, domaći sok od zove, fenomenalni ambijent, galerija slika, muzej najrazličitijih vrsta vina. Uživanje za sva čula. Mislim da sam napravila 300 slika samo tamo.

Obrok počinjete najboljom medovačom koju sam ikad probala. Sledi supa, glavnoj jelo i na kraju vanilice. Nabrojaću vam neke od specijaliteta od kojih će vam čulo ukusa poludeti – pohovana kopriva, pohovani sir, domaći, tvrdi sir, pite od zelja, sira, preukusne, domaće vanilice. Obožavam kada je osoblje nasmejano i ljubazno i želi da izađe svima u susret. Rezervišite dolazak unapred. Mi smo tog dana na meniju imali piletinu i jagnjetinu. U cenu obroka je uključeno i piće.

Dok smo se sladili đakonijama Vlaške kuhinje, došle su Nemice na biciklima, podigle šatore i odmarale se od napornog pedalanja.

Mislim da nisam jela na lepšem mestu, nikad. Nacionalni park Đerdap je nepresušni izvor lepote i nedovoljno istražen. Umesto što “blejite” po kafićima, mogli biste, lepo, pravac u obilazak ove lepe Srbije. Mnogo je lepa!

Čitamo se do sledećeg posta o begu iz grada!

Sve sugestije, predlozi su dobrodošli. Pišite mi gde vi bežite iz grada.

All photos by: Danica, Vlada

Camera used: Nikon D3000, HTC 10

 

 

 

2 replies »

  1. Preljepi Viminacijum,kao i Nacionalni park Djerdap,u kome se nalaze (po meni),dve najvaznije turisticke atrakcije Srbije (izuzev gradova),a to su tvrdjava Golubac i Lepenski Vir.Mi smo iz Viminacijuma isli na rucak na Srebrno jezero,pa tek onda ka Djerdapu.Nezaboravan dan

    Like

    • Mislim da Srbija ima jos mnogo turistickih atrakcija za posetiti. Sad bas za vikend idem na Uvac – po mom misljenju najlepsi deo zemlje

      Like

Leave a Reply