Evropa

Gde za vikend? Dvorci Vojvodine

Nekad nam je stvarno potreban beg. Od gužve, učmalosti, kolotečine, haosa, događaja i ljudi. Ma od svega! Nije loše pobeći od svega, čak i na vikend, napuniti baterije i onda se prazne glave i sa mnogo energije vratiti kući.

Predstavljam vam serijal Gde otići za vikend? gde možete pronaći inspiraciju za beg iz grada na vikend. Pisaću vam opcijama na sat, dva vožnje od Beograda i o onim drugim, koje zahtevaju višesatnu vožnju, ali i nude potpunu promenu sredine.

Dvorci Vojvodine 

Šta sve ova Vojvodina nudi, majko mila. Kakve lepote se tamo kriju. Kakvi bre dvorci Bavarske 🙂 Dobro, dobro, šala, pošalica. Treba videti i te dvorce. Ali i dvorci Vojvodine mogu i te kako da pariraju.

Dvorac “Kaštel” u Ečkoj

DSC_0322

Nalazi se na svega 60km od Beograda. Velelepni dvorac u engleskom stilu podigla je porodica Lazar na levoj obali Begeja. Danas možete uživati u ukusnim jelima, pažljivo odabranim vinskim etiketama i prelepom parku koji dvorac poseduje. Neretko se ovde održavaju i svadbena veselja.

DSC_0317

Na otvaranju dvorca, davne 1820. dovedeni su kuvari čak iz Beča i viđene su bitne, velike ličnosti tog vremena. Nakon priređenog lova za gospodu i vožnje gondolama po Velikom jezeru za dame, upriličen je nesvakidašnji bal.

DSC_0342

Mogla sam u svakom trenutku da zamislim te haljine mladih gospođica, rumena lica i vragolaste poglede i uglađene uniforme činovnika.

Kaštel je danas pod zaštitom Zavoda za spomenike kulture.

Ovo mesto tako divno utiče na sva čula i tera na sanjarenje.

DSC_0326

DSC_0346

Pored dvorca, nedaleko od Ečke, možete posetiti rodnu kuću Mihajla Pupina, u Idvoru, obići Carsku baru, posetiti Zrenjanin i uživati u specijalitetima, dečijoj graji i svim blagodetima salaša Tiganjica. Salaš poseduje i mini zoo vrt i idealno je mesto za dečiju igru.

IMG_20160529_140558

Dvorac Fantast

Dvorac Fantast pripadao je najbogatijoj porodici sa kraja XIX i početka XX veka, porodici Dunđerski. Izgrađen je po zamisli Bogdana Dunđerskog i nalazi se u Bečeju.

DSC_0364

DSC_0428

Kada otvorite ovu masivnu kapiju, ulazite u prelepi park u kom možete uźivati šetajući po uređenim stazama. Na sred ogromne ravnice nalazi se dvorac koji danas raspolaže salama, sobama i apartmanima za odmor i prenoćište i restoranom.

DSC_0366

Priča se da je Bogdan izgradio dvorac u inat svima koji su tvrdili da njegova finansijska moć opada. Stvorio je dvorac iz bajke koji oduzima dah.

DSC_0378

DSC_0398

Možete se osvežiti hladnim napitkom ili uživati u nezaobilaznoj štrudli. Iza dvorca, dvorištem dominira bazen koji više nije u funkciji.

DSC_0401

Dvorac u svom posedu ima i ergelu Bečej, u kojoj danas ima oko 80 konja.

DSC_0457

 

Zatim i kapelu, čiji je ikonostast oslikao dobar Bogdanovog prijatelj, Uroš Predić. U kapeli počivaju posmrtni ostaci Bogdana Dunđerskog.

DSC_0423

Dvorac poseduje još i mali kaštel i jezerce. Možete jahati konje ili se voziti u kočiji.

DSC_0402

Dvorac je dobio naziv po najznačajnijem konju koji je ikad galopirao ovde, konju Fantastu.

DSC_0409

DSC_0415

Dvorac Dunđerski u Kulpinu

DSC_0464

Još jedan dvorac koji je pripadao imućnoj porodici Dunđerski. Lazar Dunđerski je otkupio sve objekte, koji pripadaju dvorcu, od porodice Stratimirović.

DSC_0467

Često su se na imanju mogla videti tadašnja velika imena političke srpske scene i članovi kraljevske porodice, jer je Đorđe, sin Lazara Dunđerskog, bio oženjen rođakom tadašnje vladarske porodice Karađorđević.

DSC_0495

Verujem da dvorac prepoznajete iz serije “Sva ta ravnica”, ali i iz drugih muzičkih spotova.

DSC_0490

Pri povratku, u blizini Novog Sada, nalazi se Salaš 137. Prijatan ambijent, preukusne đakonije, mir i spokoj su ono što me uvek vrati ovom mestu. U posedu salaša je i ergela sa prekrasnim konjima.

IMAG1076

IMAG1080

IMAG1096

Preporuka je da pre svake posete nazovete dvorac u koji želite da idete i proverite radno vreme, jer se dešavalo da su zatvoreni za javnost, a na sajtu nije istaknuta informacija.

Mostar je sledeći grad u koji “bežimo” za vikend.

Čitamo se!

All photos by: Danica

Camera used: HTC M8, Nikon D3000

6 replies »

Leave a Reply