Tipovi i Trikovi

Kako to da putujem toliko često, a radim puno radno vreme i odakle mi toliko slobodnih dana?

Ne postoji osoba koju poznajem, na ovaj ili onaj način, a da me nije pitala koliko dana godišnjeg odmora imam. I sve ih šokira odgovor – 20 dana. I niko mi ne veruje. “Pa ti samo ponekad radiš.” Volela bih da je tako, da obilazim svet i da ne moram da brinem o finansijama, ali realnost je malo drugačija. Nemam tu slobodu da kažem svemu ćao, odoh da obilazim svet. Još uvek!

DSC_0009

Radim full time posao od ponedeljka do petka. Imam slobodne vikende, državne praznike i 20 dana godišnjeg odmora. Kad se preračuna, to je 52 vikenda godišnje (u 2017.), 9 dana za državne praznike i 20 dana godišnjeg odmora. Kad se iskombinuju slobodni dani, sa državnim praznicima i vikendima, možete ladno da putuje čak 9 puta godišnje. Što je, priznaćete, baš, baš dosta.

DSC_0157

Prost primer – dva slobodna dana za 1. maj, vikend pre toga, to je već 4 dana za mini city break. Još ako tome pridodate dva dana od odmora, dobijate 6 dana da obiđete neki veliki grad…npr. London.

London

Kyoto Garden

Sećam se letenja od 8 sati, pa presedanja od 3, pa letenja od 2 i po i dolaska direktno na posao i rada od 8 sati. Ništa mi nije bilo teško. Vraćala sam se iz New Yorka, puna utisaka, energije i mada nisam ni trenula u avionu, jer je bilo previše dobrih filmova, odradila sam tih 8 sati muški 🙂 Ne uzimam odmor da bih sedela kod kuće ili se posle putovanja odmorila. Nema toga. Imam vikende za to. A i samo 30 godina 🙂

willistower

Ako radite u firmi koja dozvoljava da odradite subote i uzmete te slobodne dane, iskoristite to. Ako nemate takvu praksu, možda bi trebalo da je uvedete.

DSC_0146

Ja sam prošle godine imala 3 nedelje rada iz inostranstva. Vikende sam provodila svuda po Evropi – Annecy, Geneva, Brugge, Paris, Dusseldorf. Karte su bile jeftinije iz Berlina i gradovi mnogo bliži, pa je šteta bilo propustiti takvu mogućnost. Dobar je osećaj raditi iz nekog drugog okruženja, promeniti rutinu.

DSC_0114 (2)

Moj posao dozvoljava remotely work. Ako imate takve mogućnosti, možda treba da razmislite o tome da pitate već sutra šefa za dozvolu. Budite pokretači dobrih, novih ideja.

DSC_0431

All photos from my travel collection

10 replies »

  1. Ja kažem, ko želi nađe način. 2015. godine nisam imao uopšte odmor, posao mi nije vezan za putovanja, a na kraju se ispostavilo da sam te godine posjetio četiri nove države, plus bio ponovo u nekim od ranije. Spajao sam vikende sa praznicima i iskamčio od poslodavca još 3 ili 4 dana. Nijedno od putovanja mi nije trajalo duže od 4-5 dana, ali ih je zato količinski bilo dosta.

    Liked by 1 person

Leave a Reply