Putopisi

Meksiko za početnike

Meksiko – zemlja čarobnih sela, jedanaesta najnaseljenija država na svetu, sa najvećim brojem taksista na svetu, najdebljom nacijom na svetu i najdužom granicom na svetu.

Zemlja tekile, ljutih papričica, mističnih piramida, tirkizno plavog mora, takosa, manga sa alevom paprikom, gvakamola koje odlično idu uz pržene skakavce, ekstravagantnih umetnika i margarita.

IMAG7588

DSC_0837

Cancun

Naše pokoravanje ovog dinosaursa od zemlje, započinjemo sletanjem u Cancun. Leteli smo InterJet-om i prilično smo zadovoljni uslugom i ljubaznošću osoblja, a i niskim cenama karata.

Prvi utisak, čim sletite, je da će pokušati da vam uvale karte za shuttle buseve, taxi vožnju po znatno skupljoj ceni i da toliko ima tih prodavaca da na kraju ne znate gde da nađete šalter koji prodaje karte za ADO bus. Teško je boriti se sa svima njima, a ne odustaju, jure za vama, ne znaju za ne. Ako malo popustite, gotovi ste. Kurs na aerodromu je katastrofalan i preporučujem vam da koristite kartice ili zamenite malu svotu novca. Autobuska karta košta 72 pezosa. Autobus je, stvarno, za svaku pohvalu. Dovoljno mesta za noge, udobna sedišta. Pripremite se za -5 stepeni unutra, ali na to se već čovek navikne kad počne da putuje van Evrope. Nemilosrdni su kad je air condition u pitanju 🙂

Stižemo u vrlo lep smeštaj, posle kubanskih, svaki je još pet puta lepši.

IMAG7771

Cancun je podeljen na istorisjki deo i hotelski deo – Zona Hotelera. Sve što ste viđali po serijama i filmovima, sve je istina. Hoteli se takmiče po veličini, raskošnosti i skupoći. Mi smo posetili Playa Delfines. Savršen pesak, prelepo more. Velika Cancun slova se nalaze baš na ovoj plaži, a vrlo lako ćete ih naći po velikom broju ljudi koji stoji ispred slova i čeka red za slikanje. Vrlo povoljni autobusi voze od centra Cancuna do hotelske zone.

IMAG7778

Isla Mujeres

Magično ostrvce do kog možete doći trajektom sa terminala Punta Sam u Cancun. Pre nego što krenete, pogledajte raspored vraćanja, da vam se ne bi desilo neplanirano noćenje na ostrvu, što nikako nije loša opcija. Obavezno je poneti vozačku dozvolu sa sobom ukoliko želite da iznajmite Golf autiće i tako obiđete celo ostrvo. Ako, pak, ne ponesete vozačku, možete iznajmiti bicikle. Po količini uloženog znoja u obilazak, više ćete ceniti lepote viđenog. Mislim, ako pre toga ne kolabrirate okrećući pedale 😀

image-0-02-05-1628c2c2d64b112465b434cf933d0c0cbd7158513638f592b246578d1652a12f-V

Ostrvo žena je dobilo naziv od strane konkvistadora, koji su mu nametnuli ovo ime videvši statue žena poređane uz obalu., a i zbog Maja, koje su obožavale boginju Meseca, ljubavi i plodnosti Ixchel, kojoj su kao žrtvu prinosili žensku figuru.

IMAG7537

IMAG7524

Svuda po ostrvu susrećete se sa iguanama, koje uživaju na suncu i grebu se za hranu od posetioca.

IMAG7526

Prepustite se vetru dok se vozikate, uživajte u lepotama prirode, belog brašnastog peska, plavetnila vode. Posetite Tortugranja – farmu kornjača. Mnogi kažu da je poseta bacanje novca, ali tako pomažete rad farme, ne očekujte preteranu očaranost.

IMAG7610

Nikako ne treba zaobići ni Dolphin Discovery, mesto na kom možete uživati u druženju sa najdivnijim stvorenjima na planeti Zemlji, sa delfinima. Vodite računa o radnom vremenu delfinarijuma. Park Garrafon, takođe, ne treba propustiti, a ni kraj ostrva Punta Sur. 

IMAG7542

IMAG7562

Nakon 20km vožnje po vrelom suncu i još vrelijem asfaltu, vratili smo se nazad, do mesta gde smo iznajmili bajseve i prošetali naša modra dupeta do gradske plaže, Playa Norte. 

IMAG7530

Chichen Itza i Cenote Ik-KIl

Sledeći dan je bio rezervisan za posetu Chichen Itza-i i Cenote Ik-KIl. Dva mesta sa moje dugačke bucket liste. Mojoj sreći nije bilo kraja. Hodanje po mestu gde su Maje živele, radile, doprinosile ovoj planeti, je doživljaj sam po sebi. Simpatični prodavci suvenira, koji vas na svakom koraku zaustavljaju, prodajući kalendar Maja, nakit, suvenire izrezbarene u drvetu, keramičke figurice jaguara, koje ispuštaju strahovit zvuk prilikom duvanja u njih. Chichen Itza je 2007. godine proglašen za novo svetsko čudo.

IMAG7654

Na ovom područiju je postojala opservatorija odakle su posmatrali mesec, igrališta za različite sportove…. Kada malo razmislite o svemu tome, shvatite koliko su Maje bile napredne i ne možete a da im se ne divite. Ulaz je 248MXN, što iznosi oko 12.37 EUR. Preporuka je da dođete ranije, jer je već oko 1 PM ogrooomna gužva.

IMAG7667

IMAG7652

Cenote Ik-Kil je nešto magično i fantastično. Pre tri godine, na ovom mestu je bila organizovano Red Bull Cliff Diving World Series. Dubina iznosi 40 metara i nalazi se 26 metara ispod površine zemlje. Stvarno je magično prilavi dok vas okružuju lijane i drugo rastinje i plavo, beskrajno nebo.

IMAG7707~2

Plivaćete zajedno sa crnim ribicama, koje se više ne plaše ljudi. Ulaz se naplaćuje i iznosi 70MXN, što je oko 3.5EUR. Opet preporuka da izbegnete gužvu, jer ume da pliva čovek preko čoveka oko 2, 3 PM.

IMAG7713

Merida

Put iz Cancun-a do Meride je bio prilično lagan, jer su ADO autobusi stvarno udobni. Hvalim ih kao da su oni meni dali neke pare, a ne ja njima 😀

Merida poznata kao Puerta al Mundo Maya (Kapija u svet Maja) ili Beli grad.

Zatekli smo Međunarodni Festival Svetlosti u Meridi. Calle 62 je centralna, pešačka ulica i svuda uzduž smo zaticali festivalske eksponate.

IMAG7815

IMAG7839

IMAG7835

Na svakom koraku možete uživati u muzici uličnih svirača. Uživali smo ispijajući tekilu i margarite u enterijerski najzanimljivijem baru u Meridi, .

IMAG7847

IMAG7848

Vredno pažnje je i:

  • Paseo de Montejo sa brojnim istorijskim spomenicima na kružnim tokovima,
  • Park Santa Ana
  • Pasaje de la Revolucion
  • Ruta Puuc

Meridu napuštamo puni utisaka, sa novog, čistog aerodroma i kompanijom Volaris, letimo do glavnog grada ove ogromne države, Mexico City. O ovom najvišem gradu Srednje Amerike, trećem najveće gradu na svetu, sa najopasnijim prevoznim sredstvom na svetu, opširnije u sledećem postu, a i on usponu od 2 i po kilometra do Tepozteco piramide.

Galerija slika:

All photos by: Danica, Vlada, Milica

Camera used: Nikon D3000, HTC 10

9 replies »

Leave a Reply