Tipovi i Trikovi

Kada putovanje ne bude onako kako ste isplanirali

Imali smo plan da na Kubi provedemo osam dana. Nas troje je organizovalo sastanak, svako je izneo predlog šta bi želeo da vidi. Brzo smo sastavili spisak od 6 mesta koje treba obići na Kubi. Rezervisali sve smeštaje preko Airbnb-a unapred, prevoz ćemo kada stignemo na Kubu. Organizacija od jedne do druge tačke je vrlo jednostavna. Svuda će vas zaustavljati sa ponudom za Taxi Colectivo, koji će vas odvesti do drugog grada. Očekujte još putnika sa vama, jer se vozilo puni do kraja. To je simpatična stvar, jer uvek možete da ćaskate sa drugima, da razmenite iskustva ili pomenete svoj blog. Što da ne?!

IMAG7495

Naš prvobitni plan je bio da posle Havane otputujemo u Santiago de Cuba, na skroz drugi kraj ostrva i da se posle Trinidada, Santa Clara-e, Varadera, Vinalesa vratimo u Havanu, jer odatle imamo let za Cancun. Put od Havane do Santiaga traje 10 sati kolima, 16 sati autobusom. Upozoravali su nas da će biti vrlo naporan, ali nismo želeli da nas to pokoleba i natera da odustanemo. Možemo mi to!

IMAG7262

Vrlo je teško naći karte za Santiago. Mi smo otišli dan ranije na autobusku stanicu Viazul, na stanicu za turiste, i nije bilo više karata. Rekli su nam da dođemo na dan kretanja za Santiago, da će možda neko odustati, ali nismo smeli da rizikujemo. Kasnije smo čuli, od naših saputnika iz Trinidada do Varadera, da se često dešava da ljudi ne znaju da treba da se check-inuju sat vremena pre polaska autobusa i da se njihove karte prodaju opet. Ostavila sam vam link do Viazul sajta, kako biste mogli da se bolje organizujete od nas, jer sam tek danas otkrila da se karte mogu rezervisati unapred.

17887114_1701249176559026_1766569115_o

Posle neuspešne kupovine karata, ušli smo u pregovore za vožnju taxijem do Santiaga, po ceni od 280 CUC, za nas troje. Autobuska karta iznosi 51 CUC po osobi, ali smo mi bili spremni da damo i skoro duplo samo da odemo do Santiaga. Tako ti mi tu upotrebimo naše opasno znanje španskog, jedva nađemo osobu koja želi da nas vozi za iole pristojnu sumu i ugovorimo sve, damo adresu, ali nam čovek dao pogrešan broj telefona. I tako naš plan da odemo u Santiago potpuno propadne. I pored toga smo zamolili vlasnicu smeštaja da proba da nam nađe prevoz, ali je bilo previše kasno za to, a i niko nije želeo da vozi toliko. Morali smo brzo da se organizujemo za još jedno noćenje u Havani, da nađemo taxistu koji će da nas vozi u Trinidad i da nađemo dodatno noćenje u Trinidadu. Pomogla nam je poznanica iz Havane, Srpkinja, i neizmerno smo joj zahvalni na tome. Iz nekih ličnih razloga, nećemo pominjati ime te osobe.

IMAG7497

To je propalih 15 CUC za smeštaj u Santiagu, dodatnih 30 CUC za smeštaje u Havani i Trinidadu, ali smo umesto skoro 100 CUC po osobi, dali 30 za vožnju do Trinidada. Nije svet propao. Bilo nam je žao, želeli smo da zaokružimo našu posetu Kubi, da ostvarimo sve što smo zamislili, ali nije nam se dalo, uz sve napore. Organizovaćemo se bolje sledeći put. Santiago se osvojiti mora. Možda ga jednom posetimo iz Jamajke, što da ne.

DSC_0566

Imajte na umu, da kad sami putujete, a dešava se da i kad putujete preko neke agencije, ne bude sve po planu. Nije sve u našoj moći, ne bude sve kako smo isplanirali, ali ne treba praviti od toga dramu. Sedite, razmislite šta su vam opcije, da li želite da rizikujete ili igrate na sigurnu varijantu. Savet je da ne očajavate. Treba samo da smirite strasti i ohladite glavu. Rešenje će već samo doći.

image-0-02-05-eb3627939a1a9befaa2074acacd5b8a0ae4ecf576de5030960b6063ec2cd9a06-V

All photos by: Danica, Vlada, Milica

Camera used: Nikon D3000, HTC 10

5 replies »

  1. Sranja na putovanju po pravilu posle nekog vremena i kad se glava “ohladi” postaju najbolje priče. 😀 Najradije se sećamo stresa u Indoneziji kada smo kao ludi jurili menjačnicu koja će nam prihvatiti dolare sa “malim glavama” koje iz nekog razloga ne menjaju, iako su novčanice ispravne. Imaš 800 dolara koje niko neće, a ne možeš da kupiš ni kukuruz na ulici jer nemaš love…i čeka te još 15 dana puta! 😀 Ili završiš u imigracionom na aerodromu u Kuala Lumpuru, jer oni niti znaju da postoji ambasada u Beogradu koja izdaje vize niti da Srbija i Crna Gora više nisu jedna država. Ili iznajmiš auto na Filipinima i njemu crkne akumulator u pi*ki lepoj materini. Ili okasnimo sa povratkom sa plaže, dođe oseka i mi se nasučemo na koralni greben dva kilometra daleko od obale i onda pešačimo i sečemo stopala po kamenju, koralima i ježevima. I tako…naša lista je stvarno podugačka… I obožavamo svako sranje koje smo doživeli! 😊

    Liked by 1 person

Leave a Reply